KV Oostende laat thuisfans voor het eerst in 2,5 maanden tijd kraaien van plezier

1. 64' - Verv. Aron Dønnum door Mehdi Carcela-González
  2. 64' - Verv. Samuel Bastien door Damjan Pavlovic
  3. 79' - Verv. Makhtar Gueye door Thierry Ambrose
Jupiler Pro League - speeldag 28 - 19/02/22 - 18:30

KV Oostende heeft op eigen veld eindelijk nog eens een zege geboekt. Thuis tegen Standard zorgde Kenny Rocha Santos in de eerste helft voor de enige treffer.

KV Oostende - Standard in een notendop:

• Sleutelmoment: Standard kent een betere periode in de tweede helft en scoort ei zo na de gelijkmaker, maar de knal van Cafaro sterft tegen de paal.

• Man van de match: Cameron McGeehan deed zijn aanvoerdersband alle eer aan. De Noord-Ier van KVO ging voorop in de strijd en heerste vooral in de eerste helft over het middenveld.

• Opvallend: KV Oostende maakt een einde aan een reeks van vier thuisnederlagen op een rij. De vorige thuiszege dateerde al van begin december.

• Statistiek: Sinds hij op 16 januari 2022 zijn debuut in België maakte, noteerde Mathieu Cafaro de meeste schoten (16) en schoten van buiten de zestien (11) van alle spelers van Standard.

Sterke eerste helft levert KV Oostende drie punten op

KV Oostende nam de partij vanaf de eerste minuut in handen en koos resoluut voor de aanval. Gueye en McGeehan trapten de eerste kansen over de goal, Bodart dook een strak schot van opnieuw McGeehan in hoekschop.

Net voor het halfuur kreeg KVO wat het verdiende: na mistasten van Bodart kwam de bal bij Rocha Santos terecht, die zijn mannetje uitkapte en de 1-0 in het lege doel deponeerde. Een terechte voorsprong, want Standard kwam in de hele eerste helft niet verder dan twee schoten van Cafaro, allebei naast.

Na de rust kwam Standard, met de zeewind nu in de rug, iets gretiger voor de dag, al bleef Cafaro de enige die echt voor gevaar kon zorgen. Op het uur knalde hij snoeihard tegen de paal, even later zette hij een vrije trap nipt naast.

Dichter kwamen de bezoekers niet meer. De beste kans was zelfs nog voor Oostende, maar Gueye besloot van dichtbij over. Het bleef dus 1-0, Oostende wipt in de stand over Standard naar de 13e plek.

Kjell Scherpen: "Hier waren we aan toe"

• Kjell Scherpen (KV Oostende): "Elke overwinning is lekker, maar ik denk dat we hier echt aan toe waren. Het is een kracht van ons team om de tegenstanders onder druk te zetten, dan laat je hen ook niet voetballen. In de tweede helft was het proberen om die 2-0 te maken, maar het was toch nog even bikkelen. En dat hebben we goed gedaan. Ikzelf heb niet veel werk moeten opknappen, dus complimenten aan de verdediging. Maar ik vind het prima zo. Als we zo elke wedstrijd winnen met 1-0, ben ik een blije mens."

• Renaud Emond (Standard): "Het was een totale ontgoocheling vanavond. We waren niet op niveau. Onze prestatie wordt ook bevestigd door onze positie in het klassement. We hebben niets getoond. We waren slecht. Dan krijg je wat je verdient. Ik heb nochtans geprobeerd om acties te maken en kansen te creëren, maar niets lukte. Het is een rotseizoen. Ik begrijp het zelf niet. We hebben er nochtans zin in voor de wedstrijd, zin om hoog druk te zetten en wedstrijden te winnen. Maar we doen het niet, en ik weet niet hoe het komt."

90+3'

Afgelopen! KV Oostende houdt in een moeizame tweede helft de krappe voorsprong vast. Standard blijft andermaal met lege handen achter en lijdt zijn twaalfde nederlaag van het seizoen.

90+1'

Open doekje voor Scherpen

Doelman Scherpen oogst nog eens applaus als hij een doorglijdende bal onderschept voor de neus van Emond. Oostende heeft gewonnen spel.

90'

90'

89'

Bij Standard lijkt het vet intussen van de soep. Het slotoffensief van de bezoekers stelt voorlopig weinig voor.

87'
85'

Nog vijf minuten

De tijd tikt weg in het nadeel van Standard, dat op zijn twaalfde nederlaag van het seizoen afstevent. Als het hier 1-0 blijft, wipt Oostende over Standard in de stand.

80'

Scherpen is alert

Een hoekschop van Standard blijft haperen voor de doelmond, Scherpen reageert het snelst en duwt de bal de gevarenzone uit.

79'
74'

De pas ingevallen Nkounkou trekt meteen een spurtje over de linkerflank. Zijn gevaarlijke lage voorzet wordt door Fortes nog net onderschept.

71'

Het is een moeilijke tweede helft voor de kustploeg.

Johan De Caluwé op Radio 1
70'

Vanderhaeghe ziet dat zijn elftal het moeilijker heeft na de pauze en bereidt een dubbele wissel voor.

68'

Gueye mist!

Rocha Santos heeft na zijn goal bijna ook een assist te pakken, maar Guye duwt de voorzet van dichtbij over.

63'

Opnieuw Cafaro

Cafaro mag een vrije trap nemen op een interessante plek. Er zit veel venijn in het schot, maar de bal vliegt naast.

62'

Het wordt allemaal wat bitsiger in Oostende. De zenuwachtigheid neemt toe bij de thuisploeg, Standard lijkt te groeien in de wedstrijd.