Ga naar de inhoud
Puck Pieterse wint.

Wereldbeker veldrijden (vrouwen) klassement

naamresultaat
1
Ceylin del Carmen Alvarado
337 punten
2
Puck Pieterse
290
3
Lucinda Brand
259
4
Inge van der Heijden
214
5
Fem van Empel
212
6
Manon Bakker
210
7
Leonie Bentveld
207
8
Zoe Backstedt
192
9
Marie Schreiber
181
10
Sara Casasola
168

Puck Pieterse doorbreekt de hegemonie van Fem van Empel in de blubber van Gavere

 di 26 december 2023 14:35
WB Gavere (vrouwen)
Wereldbeker veldrijden (vrouwen)
5 rondes
13:40 Gavere
Puck Pieterse
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5

  Na 11 overwinningen in 11 crossen is de code van Fem van Empel gekraakt. In de zware Wereldbekercross van Gavere acteerde de wereldkampioene te wisselvallig om het laken naar zich toe te trekken. Nederlands kampioene Puck Pieterse liet de kans niet liggen en soleerde naar een overtuigende overwinning. Ceylin Alvarado, 3e vandaag, blijft op kop in de Wereldbeker.

  Zou er dan toch een einde komen aan de zegereeks van Fem van Empel dit seizoen? Een val op haar slechte knie in de glibberige stroken van Gavere tijdens de verkenning was alvast geen goed voorteken voor de wereldkampioene.

   

  Puck Pieterse had begrepen dat vandaag een gouden kans was en pakte al in ronde 1 verschroeiend uit. 

   

  Enkel Ceylin del Carmen Alvarado kon aanklampen, met dank aan 2 schuivertjes van Pieterse. 

   

  Een wisselvallige Van Empel oogde op het ene moment sterk als vanouds, maar twijfelachtig acteren op de dalende stroken remde de zegekoningin af. 

   

  Daar trok Pieterse zich allemaal niets van aan. De Nederlandse kampioene bleef foutloos en reed steeds verder weg van Alvarado en Van Empel. 

   

  Die laatste kon in de slotronde nog wel over Alvarado gaan naar plek 2, maar tegen Pieterse was niets te beginnen. Een dik verdiende eerste seizoenszege na een heel sterke cross in het zware Gavere.    

  Puck Pieterse: "Er werd me gezegd dat het tegen de kerstperiode wel goed zou zitten"

  "Ik ben superblij dat ik weer gewonnen heb", reageerde Puck Pieterse, die al sinds Besançon (29 januari) vorig seizoen op een zege wachtte.

   

  "Ik voelde me vorige week al goed, maar toen maakte ik een foutje. Nu reed ik van bij de start op kop."

   

  "Ik geraakte ook niet in paniek na enkele schuivertjes. Als ik goed ben, val ik meestal één of twee keer in de eerste ronde", lachte ze haar tanden bloot.

   

  "Iemand moest het doen, hé", knipoogde ze over het einde van de zegereeks van Fem van Empel. "Iedereen wilde het wel. Jammer voor Fem, leuk voor mij."

   

  "Er werd me gezegd dat het tegen de kerstperiode wel goed zou zitten met mijn vorm. Top dat het zo is, anders twijfel je aan jezelf."

  Ceylin Alvarado: "Het was op tegen het einde"

  "Puck was heel sterk", gaf nummer 3 Ceylin Alvarado toe. "Ik probeerde mee te gaan, maar moest passen. Daar ben ik een beetje over m'n toeren gegaan, denk ik."

   

  "Fem kwam ook sterk terug en door vermoeidheid maakte ik fouten. Tegen het einde was het op. Ik heb gestreden voor wat ik waard ben, maar ook Fem was sterker dan ik."        

  Uitslag WB Gavere

  naamresultaat
  1
  Puck Pieterse
  in 55'09"
  2
  Fem van Empel
  op 28"
  3
  Ceylin del Carmen Alvarado
  47"
  4
  Lucinda Brand
  1'38"
  5
  Blanka Vas
  2'18"
  6
  Zoe Backstedt
  3'07"
  7
  Sara Casasola
  3'23"
  8
  Inge van der Heijden
  3'35"
  9
  Denise Betsema
  3'44"
  10
  Manon Bakker
  3'49"
  Gerelateerd:

  Fase per fase

  14:36

  Van Empel bolt als 2e binnen en feliciteert de winnares met de glimlach. Alvarado wordt 3e en blijft leidster in het Wereldbeker-klassement. 

  14:36

  Pieterse is het beste in de modder van Gavere, Van Empel is tweede op halve minuut

  14:35

  Pieterse wint!

  Het is gebeurd: de zegereeks van Fem van Empel is doorbroken. De Nederlandse kampioene Puck Pieterse was vandaag de sterkste vrouw in koers en reed zowat van start tot finish aan de leiding: een dik verdiende zege! 

  14:34

  De oersterke Puck Pieterse houdt nog steeds meer dan een halve minuut over op Van Empel. De dik verdiende eerste seizoenszege wenkt! 

  14:31

  Een blazende Van Empel daalt opnieuw met de voet uit het klikpedaal, maar de kloof met Alvarado is inmiddels groot genoeg. Plek 2 is binnen voor de wereldkampioene. 

  14:30

  Pieterse heeft vandaag foutloos gereden, op die 2 schuivertjes na.

  Paul Herygers
  14:29

  Alvarado worstelt even met haar fiets, Van Empel pakt zo wat meters

  14:28

  Van Empel bij Alvarado

  De zware modderige stroken bergop liggen Van Empel vandaag duidelijk wat beter dan Alvarado. Een nieuwe hapering van die laatste zorgt ervoor dat de wereldkampioene meteen enkele lengtes kan nemen. 

  14:25

  Laatste ronde

  Alvarado volgt op 25 seconden van Pieterse bij het ingaan van de laatste ronde, Van Empel op exact een halve minuut. Brand heeft plek 4 te pakken zonder ongelukken. 

  14:23

  Pieterse moet langs enkele gedubbelde rensters slalommen en dat verloopt niet altijd even vlot. Toch kan ze met een mooie bonus aan de slotronde beginnen, behoudens pech lijkt de zege binnen. 

  14:20

  De wederopstanding van Van Empel wordt weer wat afgeremd door een twijfelachtige afdaling. "Zo kan je niet winnen", zien onze commentatoren ook. 

  14:19

  Alvarado komt in het vizier van Van Empel, die haar ritme nu wel te pakken lijkt te hebben. Al kan dat ook gezegd worden van Pieterse, die in de afdaling tot op het randje gaat. 

  14:16

  Sterke Pieterse

  Van Empel knijpt enkele secondes van de voorsprong van Pieterse af, maar die blijft nog comfortabel met 26 eenheden. Ook de kloof op Alvarado groeit zienderogen. 

  14:14

  Situatie na 3 rondes

  Pieterse


  +12" Alvarado


  +30" Van Empel


  De top 3 lijkt vast te liggen nu Van Empel in het slot van de ronde definitief afscheid lijkt genomen te hebben van Brand.


  14:11

  Bäckstedt, knap op plaats 5, gebruikt het luchtkussen in de afdaling om zich op gang te houden. Schreiber komt wat lelijker ten val en probeert dansend met de fiets snel weer verder te gaan. 

  14:10

  Van Empel lijkt de wedstrijd te verliezen in de afdaling

  14:09

  Van Empel wordt met haar gehavende knie in de afdaling weer voorbijgesneld door Brand. "Ze heeft een schrik gepakt", denken Ruben en Paul. 

  14:08

  We krijgen echt wel strijd te zien.

  Ruben Van Gucht
  Wereldbeker veldrijden
  datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
  15/10
  WB Waterloo
  29/10
  WB Maasmechelen
  12/11
  WB Dendermonde
  19/11
  WB Troyes
  26/11
  WB Dublin
  03/12
  WB Flamanville
  10/12
  WB Val di Sole
  17/12
  WB Namen
  23/12
  WB Antwerpen
  26/12
  WB Gavere
  30/12
  WB Hulst
  07/01
  WB Zonhoven
  21/01
  WB Benidorm
  28/01
  WB Hoogerheide