Wat een teleurstelling! De Red Lions verliezen met 2-3 van Spanje.

Complete deceptie voor Red Lions! Hockeymannen moeten naar huis na thriller tegen Spanje

zo 4 augustus 2024 14:05
België
2-3
Spanje

Wat een ontnuchtering. De Red Lions zullen zichzelf niet opvolgen als olympische kampioen. In hun kwartfinale werden de Belgische topfavorieten na een zenuwslopend slot genadeloos uitgeschakeld door Spanje. En zo is België misschien wel zijn grootste medaillekandidaat kwijt.

De Red Lions stonden ongeslagen en met groepswinst op zak in
de kwartfinales op de Olympische Spelen in Parijs. In een heruitgave van de
kwartfinale in Tokio, namen ze het op tegen Spanje.

De Belgische hockeymannen begonnen scherp aan hun
kwartfinale, maar meer dan twee strafcorners creëerden ze niet in het eerste kwart. Een zeldzaam foutje werd niet afgestraft door de Spanjaarden en de Lions hielden het overwicht en de controle.

In het tweede kwart kwam Spanje steeds beter in de
wedstrijd. Ze hadden een duidelijk tactisch plan en konden enkele keren
gevaarlijk zijn, maar tot scoren kwamen ze niet. De Lions gingen met een
0-0-stand de rust in.

In tegenstelling tot de eerste helft, was er in het derde
kwart heel wat te beleven. Spanje leek de controle over de wedstrijd te
verliezen, maar José Maria Basterra bracht zijn land toch op voorsprong. Plots stond het 0-1.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Nog geen minuut na het Spaanse doelpunt, reageren de Lions
sterk. Arthur De Sloover kreeg ruimte en knalde de bal fantastisch door de
benen van de Spaanse doelman. Hij bracht België weer op gelijke hoogte: 1-1. Spanje kwam nog opdraven, maar kreeg het gaandeweg moeilijker en moeilijker.

Een knotsgek slot

De Lions zouden in het vierde kwart de wedstrijd naar zich
toe moeten kunnen trekken, maar een sterk Spanje liet zich niet kennen en kwam zelfs opnieuw op voorsprong. De Lions stonden op vijf minuten van het einde opnieuw op achtervolgen.

Het was een knotsgek vierde kwart in Colombes. Een minuut na de 1-2 kwam de uitschakeling steeds dichterbij. Spanje kreeg een nieuwe strafcorner en zonder doelman Vanasch was die onhoudbaar: 1-3. Maar in het hockey is geen wedstrijd gespeeld tot het laatste fluitsignaal.

Dat moeten de Red Lions ook gedacht hebben. Ze kregen een strafcorner en specialist Alexander Hendrickx deed wat hij moest doen. Hij scoorde de aansluitingstreffer en België had nog twee minuten om zich opnieuw in het toernooi te hockeyen.

Ze bleven erin geloven en Thibeau Stockbrokx miste maar net

de gelijkmaker. In een zenuwslopend slot stond de klok op nul. De Spanjaarden vierden al, maar de scheidsrechters overlegden en gaven in extremis nog een strafcorner. De Belgische hoop rustte op de schouders van Hendrickx, maar die kon de Lions niet redden.

En zo wint een sterk Spanje onverwachts van de regerende olympische kampioen en stoot het door naar de halve finales. Exit Red Lions en exit van een geweldige generatie, die een sterke groepsfase speelde, maar wellicht met enorme teleurstelling naar België terugkeert.

België - Spanjelaatste update: ongeveer 1 maand geleden

14:07

Exit Red Lions

Het eindstation van de Red Lions op deze Olympische Spelen zijn de kwartfinales. Spanje stoot onverwachts door naar de halve finales.

14:05

Wat een slotfase! Spanjaarden dachten al dat de wedstrijd gedaan was, Red Lions missen nog cruciale strafcorner

14:04

Wat een zenuwslopend slot!

De klok staat op nul en de Spanjaarden vieren al. Maar de scheidsrechters overleggen en België krijgt toch nog een strafcorner. Een ultieme kans en de Belgische hoop ligt op Alexander Hendrickx. Maar die kan de Lions niet redden. Spanje wint onverwachts van de regerende olympische kampioen en stoot door naar de halve finales.

14:01

Het zal in de laatste minuut moeten gebeuren.

Eddy Demarez
14:00
De Red Lions claimen nog een strafcorner.
13:58

Bijna de 3-3

België blijft drukken en de 3-3 wordt maar net gemist door Thibeau Stockbroekx. Nog twee minuten nagelbijten.

13:56

2-3 België!

Het kan nog voor de Red Lions! Alexander Hendrickx doet wat hij moet doen en scoort op de strafcorner. België heeft nog twee minuten om de gelijkmaker te maken en zich in het toernooi te houden.

13:56
13:54

1-3 Spanje

Het wordt heel moeilijk voor de Red Lions. Met nog vier minuten op het bord staan ze tegenover een 1-3-achterstand. Het kan nog, maar het zal heel moeilijk worden.

13:54

Red Lions in de problemen: 3-1 voor Spanje via strafcorner

13:49

Nu wel de strafcorner voor België

België krijgt nu wel een strafcorner. Alexander Hendrickx raakt daarbij een Spaanse knie en de Lions krijgen opnieuw geen strafcorner. Wat kunnen de Belgische hockeymannen met nog vier minuten op de klok?

13:47

Dan toch de 1-2 voor Spanje

De Red Lions moeten opnieuw achtervolgen. Spanje laat zich niet kennen en scoort de 1-2. De Lions hebben nog vijf minuten om zich in het olympisch toernooi te hockeyen.

13:47

1-2 voor Spanje! Wat kunnen Red Lions nog?

13:43

België ontsnapt aan de 1-2

Doelpuntenmaker Basterra kan bijna profiteren van een stopfoutje van Gauthier Boccard, maar de Spanjaard tikt nipt naast. De Red Lions ontsnappen aan een nieuwe achterstand.

13:40

Opnieuw geen strafcorner voor de Lions

Voor de tweede keer fluit de scheidsrechter een strafcorner voor de Red Lions, maar Spanje vraagt opnieuw de video aan en krijgt gelijk. Geen nieuwe strafcorner voor België.

13:33

Twee doelpunten in derde kwart

Het is nagelbijten na het derde kwart. De halve finale is nog niet binnen voor de Lions. Spanje begon sterk aan het derde kwart maar gaandeweg werd het moeilijker en moeilijker. Kunnen de Red Lions zich in het vierde kwart plaatsen voor de laatste 4?

13:28

Spanje blijft aandringen

Spanje is niet uit zijn lood geslagen na de snelle gelijkmaker van de Lions. Vincent Vanasch staat als een muur en houdt zijn ploeg in de wedstrijd.