Hendrickx opent al snel de score.

Wat een statement! Red Lions geven Australië een pak rammel in heruitgave van olympische finale van Tokio

 di 30 juli 2024 21:25
Australië
einde
2-6
België

De Red Lions hebben hun referentiewedstrijd tegen Australië met glans gewonnen. De Belgische hockeymannen overklasten de Australiërs in een heruitgave van de olympische finale van Tokio 2020.

Doelpunten:

  • 0-1 Hendrickx
  • 0-2 Boon
  • 1-2 Sharp
  • 1-3 Boon
  • 1-4 Van Aubel
  • 1-5 Kina
  • 2-5 Govers
  • 2-6 Boon 
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Na weinig overtuigende prestaties in de eerste twee groepswedstrijden tegen Ierland en Nieuw-Zeeland moesten de Red Lions hun niveau stevig opkrikken voor de kraker tegen Australië en dat deden ze ook.

 

Het contrast was bijzonder groot. Met agressief, direct en snel spel maakten ze het Australië knap lastig en bij de eerste strafcorner bezorgde de onvermijdelijke Hendrickx de Red Lions meteen een droomstart.

 

De Red Lions toonden zich dodelijk efficiënt, want ook bij de derde strafcorner was het raak. Boon zorgde voor een snelle 2-0-voorsprong. Australië had zeker ook kansen, maar was een pak minder doelgericht of had gewoon pech. Vlak voor het einde van het eerste kwart landde een strafcorner van Govers op de paal.

 

In het tweede kwart gingen de Lions gewoon door op hun elan. Na een heerlijke soloactie van Van Aubel maakte Stockbroekx er 3-0 van, maar zijn treffer werd na tussenkomst van de videoref afgekeurd.

 

Pijnlijk voor de Belgen, want niet veel later sloegen de Australiërs toe. Sharp schoot met scherp en bracht Australië met een verschroeiende knal weer helemaal in de wedstrijd.

De Belgen waren niet onder de indruk en prikten meteen weer tegen. Net voor de rust diepte Boon de kloof met een technisch handigheidje weer uit tot 3-1.

 

(lees voort onder de video's)

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Boon maakt triomf compleet met drie treffers

Ook na de rust bleven de Lions op het gaspedaal duwen. Een strafcorner
van Hendrickx werd van de lijn gekeerd, maar in de herneming kon Van Aubel van dichtbij wel scoren. Bij Australië bleef het tegenzitten. Een nieuwe strafcorner van Govers ging via Vanasch weer tegen de paal.

 

Kort daarna incasseerden de Australiërs een mokerslag. Kina, die zelden scoort, pakte uit het niks uit met hard schot, perfect in het hoekje: 1-5. Het zorgde even voor wat concentratieverlies bij de Lions en zo kon Govers toch nog eens tegenscoren voor Australië.

 

Maar voor een ommekeer zorgde die treffer niet meer. In het vierde kwart gaf Boon de overwinning zelfs nog wat extra glans met zijn derde van de avond, zijn tweede op een strafcorner. 6-2, voor de Australische hockeymannen de grootste nederlaag ooit.

 

De Red Lions verzekeren zich zo met glans van een plek in de kwartfinales en nemen bovendien een stevige optie op groepswinst. De concurrenten weten meteen waar ze aan toe zijn in de strijd voor de olympische titel.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

"We hebben laten zien dat we er staan"

De Red Lions gaven collectief hun visitekaartje af, maar met drie treffers stak Tom Boon er wel bovenuit. "Misschien hadden we deze wedstrijd wel nodig. We hebben een heel mooie, volwassen match gespeeld. De corners gingen vlot binnen en dat heeft natuurlijk het verschil gemaakt. We hebben een prima prestatie neergezet."

 

Boon scoorde twee keer op strafcorner, maar de veldgoal waarmee hij er 3-1 van maakte, was zonder twijfel zijn mooiste treffer. "Ik heb daar de laatste maanden vaak op getraind."

 

"Ik had tegen iedereen gezegd dat ik zo zou scoren. Het is heel mooi dat die goal nu zo valt. Ik ben heel tevreden met die goal, maar daarvoor sta ik er ook. Ik moet gewoon afwerken en de rest heeft het fantastisch gedaan."

Vooral de manier waarop doet deugd. We hebben toch een klein berichtje gestuurd naar de andere teams.

Loïck Luypaert

Loïck Luypaert temperde de euforie na de klinkende overwinning. "Het is altijd fijn om zo'n wedstrijd te winnen, maar je kon vandaag maar drie punten winnen. Of het dan 6-2 of 2-1 is, maakt niet veel uit."

 

"Het is vooral de manier waarop die deugd doet. We hebben toch een klein berichtje naar de andere teams gestuurd. Maar we hebben ook al veel meeval gehad. Veel ballen die er meteen in gingen, waardoor Australië achter de score aanliep en wij verder konden uitlopen."

 

Drie jaar geleden speelden de Red Lions in Tokio nog in lege stadions, nu werden ze luid aangemoedigd door de vele Belgische supporters. Luypaert kreeg er kippenvel van. "Het is fantastisch om een thuiswedstrijd te spelen in zo'n mooi stadion. Er zijn zoveel Belgen die naar Parijs afreizen om naar ons te komen kijken."

 

Ook Nicolas De Kerpel was onder de indruk van de Belgische steun. "Het publiek geeft ons een ongelofelijke boost. We voelen die steun superhard, ze duwen ons vooruit. Wij spelen ook niet elke dag in zulke stadions."

 

De Belgen zetten dankzij de winst tegen Australië een belangrijke stap richting groepswinst. "Dat is belangrijk als je kijkt naar de toplanden in de andere poule. Ik denk dat niemand tegen ons wil spelen in de kwartfinale. We hebben laten zien dat we er staan en dat we heel goed kunnen hockeyen."

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

red lions op olympische spelen 2024

eindfase
kwartfinale België Spanje 2-3
red lions in groep B
België Ierland 2-0
België Nieuw-Zeeland 2-1
Australië België 2-6
India België 1-2
België Argentinië 3-3
stand in groep B
    M W G V +/- ptn
1. België 5 4 1 0 +8 13
2. India 5 3 1 1 +3 10
3. Australië 5 3 0 2 +2 9
4. Argentinië 5 2 2 1 +2 8
5. Ierland 5 1 0 4 -5 3
6. Nieuw-Zeeland 5 0 0 5 -10 0

De top 4 van de 2 poules stoot door naar de kwartfinales.

Australië - Belgiëlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

21:26

Statement van de Red Lions

De Red Lions moesten hun niveau opkrikken na een weinig overtuigende start en dat hebben ze vanavond absoluut gedaan. Een klinkende 6-2-overwinning tegen de olympische vice-kampioen, dat kan tellen. De Red Lions hebben hun kandidatuur voor een nieuwe olympische titel zonder meer kracht bijgezet. Tom Boon was de grote uitblinker, hij trof maar liefst drie keer raak. 

21:23

Dit is toch een flinke mep voor Australië.

Eddy Demarez
21:23

Boon scoort zijn derde van de avond: 2-6

21:22

Boon met zijn derde!

Strafcorner nummer negen voor de Belgen, toch een aanzienlijk aantal. Boon mag het dit keer opnieuw proberen en hij doet dat met verve. Zijn schot gaat hoog in doel, het staat 6-2!

21:19

Bij Australië doen ze nu geen extra meters meer en dat is zeker te begrijpen.

Sofie Gierts
21:18

Ephraums niet voorbij Vanasch

Ephraums pakt even uit met een knappe actie voor de neus van Vanasch, maar hij krijgt de bal niet voorbij de Belgische doelman. Nog iets meer dan vijf minuten op de klok, de buit lijkt binnen voor de Belgen.

21:16

Groene kaart voor Hendrickx

De Lions moeten het even met een man minder doen, na een groene kaart voor Hendrickx. Kunnen de Australiërs daarvan profiteren?

21:11

Dit is een geruststellende prestatie van de Red Lions. Er was wat twijfel na de eerste twee wedstrijden, maar vandaag staan ze er absoluut.

Eddy Demarez
21:10

Boon net niet

Knappe combinatie van de Belgen. Onana tikt de bal goed door tot bij Boon, maar met zijn rug naar doel kan die net niet afwerken. Voorlopig houden de Belgen prima stand.

21:06

Met een marge van drie goals sluiten de Red Lions het derde kwart af. Is het voldoende om de drie punten vast te houden of krijgen we toch nog een spannend vierde kwart?

21:04

Australië vecht terug: 2-5

21:03

Govers brengt Australië wat dichter

Opgeven staat niet in het woordenboek bij de Australiërs. Wickham mag aan de achterlijn te makkelijk zijn gang gaan en krijgt de bal voor doel. Daar kan Govers de 5-2 makkelijk binnenduwen.

20:58

Dit is redelijk fenomenaal.

Eddy Demarez
20:58

Mokerslag van Kina vliegt binnen: 1-5

20:57

Kina met de 1-5!

Het blijft van een leien dakje lopen voor de Lions. Na balverlies bij Australië schakelen de Belgen snel om. Kina ziet de ruimte voor een verre knal en haalt verschroeiend uit. Perfect in het hoekje, doelman Charter blijft kansloos achter. 

20:54

Govers weer op de paal!

Govers schudt zijn hoofd. Twee keer scoorde hij al op dit olympisch toernooi, maar vanavond wil het niet lukken. Zijn strafcorner belandt via Vanasch weer tegen de paal.

20:54

Australië mikt nog eens op de paal

20:53

Belgen blijven strafcorners koelbloedig afwerken: 1-4