Red Lions behouden perfect rapport met ommekeer tegen India en zijn bijna zeker van groepswinst

do 1 augustus 2024 11:31
India
1-2
België

De Red Lions zijn zo goed als zeker van groepswinst in hun olympische poule. Tegen India zetten ze een scheve situatie nog recht met doelpunten van Stockbroekx en Dohmen voor een 1-2-zege. Morgen staat de laatste groepsmatch tegen Argentinië nog op de planning.

18' ABHISHEK Abhishek

33' STOCKBROEKX Thibeau

44' DOHMEN John-John

In de voorlaatste groepswedstrijd van de Red Lions werd ook meteen een jubileum gevierd. Kapitein Felix Denayer speelde zijn 400e wedstrijd voor België en is na John-John Dohmen nog maar de tweede hockeyer die daarin slaagt.

Het eerste kwart was er één van aftasten langs beide kanten. België kon twee strafcorners afdwingen, maar liet die onbenut. Beide ploegen hielden de controle, al hadden de Lions wel het overwicht.

India kwam opdraven en in het begin van het tweede kwart kon Abhishek zomaar de cirkel binnenkomen na zeldzaam balverlies van Arthur De Sloover. De Indiër knalde de bal snoeihard in het doel van Vincent Vanasch en de Lions moesten achtervolgen.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

België kon drie strafcorners niet benutten. India wist zijn eerste stafcorner wél te scoren en maakte de 2-0, maar die werd afgekeurd. De Lions kwamen nog dicht bij een doelpunt, maar gingen met een 1-0-achterstand de rust in.

Onze Belgische hockeymannen kwamen goed uit de pauze. Florent Van Aubel gooide, na een individuele actie, de bal voor doel en Thibeau Stockbroekx tikte de bal perfect in doel: 1-1.

Diezelfde Stockbroekx dwong een strafcorner af. De zesde was uiteindelijk de goede voor John-John Dohmen. De ervaren rot wurmde via de rebound de bal handig door het kleinste gaatje en bracht de Lions op een 2-1-voorsprong.

In tegenstelling tot doelpunten, vielen er wel nog enkele slachtoffers in het Belgische kamp. Arthur Van Doren kreeg de bal staalhard tegen zijn arm en moest meteen naar binnen, maar lijkt oké.

Ook Arthur De Sloover was pechvogel met dienst. Hij kreeg een hockeystick tegen zijn hoofd en moest zijn wedstrijd ook staken. Enkele nietjes in zijn wenkbrauw moeten hem oplappen, want hij liep gelukkig geen hersenschudding op.

In het vierde kwart leken de Indiërs er nog een gelijkspel van te maken, maar Vincent Vanasch deed zijn werk en ook Florent Van Aubel haalde nog een bal van de lijn met een fantastische redding. Daardoor bleef het 1-2 voor de Belgen en behielden ze een perfect rapport met 12 op 12.

"We spelen met een bijna volledig Belgisch publiek, dan moet je genieten."

Voor de Red Lions voelen de wedstrijden in Colombes, nabij Parijs, alsof ze in België zijn. "Beter dan dit wordt het niet, je speelt op de Olympische Spelen met een bijna volledig Belgisch publiek en een prachtig team. Dan moet je genieten", zei held van de dag Florent Van Aubel, dankzij zijn late redding.

Pechvogel Arthur Van Doren moest van het veld, maar zijn arm lijkt in orde. "Het is heel knap dat we met twee teamgoals de overwinning naar ons toe trekken en met 12 punten een hele goede optie op de groepswinst nemen."

Thibeau Stockbroekx kon dan weer zijn eerste olympische doelpunt maken voor de Red Lions. "Ik ben heel blij met mijn goal. Het is de droom van elke spits. We hebben op het einde samen gespeeld en we zijn blijven doordrukken. Ik geniet van elk moment hier op de Spelen."

De Lions zijn zo ervaren en hebben deze wedstrijd zo matuur en zakelijk uitgehockeyd. Dat is heel knap.

Co-commentator Sofie Gierts

Feestvierder van de dag was Felix Denayer. De kapitein speelde zijn 400e wedstrijd voor de Red Lions. "Het is toch een speciale mijlpaal, vooral in deze omgeving met zoveel Belgische fans. Het vergt heel veel om topsporter te zijn, maar ik weet nog niet wat de toekomst brengt."

De kapitein van de Lions is tevreden met hoe zijn ploeg vandaag reageerde op de 1-0-achterstand. "We komen op achterstand maar we blijven het proces volgen en daardoor boksen we ons terug in de wedstrijd. Dat is ontzettend knap en toont opnieuw het karakter van de groep. Een olympisch diploma is mooi, maar het zou mooi zijn om een souvenir mee naar huis te nemen."

Co-commentator en ex-hockeyspeelster Sofie Gierts loofde de prestatie van de Belgen. "De Lions zijn zo ervaren en hebben deze wedstrijd zo matuur en zakelijk uitgehockeyd. Dat is heel knap."

India - Belgiëlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

11:33

12 op 12 voor de Lions

De Red Lions trekken de overwinning over de streep. Ze winnen met 1-2 van India na een knappe prestatie.

11:28

Cruciale redding van Van Aubel voorkomt gelijkmaker: “Daar mag je trots op zijn”

11:26

2-2 van de lijn gehaald!

Florent Van Aubel met een fantastische redding! Doelman Vanasch is geklopt, maar Van Aubel haalt de bal van de lijn met zijn stick en houdt België op voorsprong.

11:23

Gele kaart voor India

India houdt zich niet in en na twee Belgische slachtoffers is Florent Van Aubel de volgende, maar hij moet gelukkig niet naar de kant. India krijgt een gele kaart en moet tien minuten met z'n tienen verder.

11:20

Zeldzame misser van Boon

Halverwege het vierde kwart onderschept Nelson Onana de bal. Hij rukt samen met Tom Boon op, maar die raakt de bal niet na een zeldzame misser.

11:19

Net niet voor De Kerpel

Een goede kans voor de Red Lions. Ze krijgen opnieuw twee strafcorners, maar Nicolas De Kerpel tikt de rebound net naast.

11:17

De Sloover krijgt stick recht op zijn hoofd: “De dokters hebben hun werk vandaag”

11:16

Vincent Vanasch doet zijn werk!

De Indiërs lijken te scoren, maar het goede werk van Vincent Vanasch houdt de Belgen op voorsprong. Een gehavende Arthur De Sloover moet naar binnen, nadat hij een Indiase stick tegen zijn hoofd krijgt.

11:14

Rust in het vierde kwart

Het publiek volgt de wedstrijd. De wedstrijd is wat ingezakt en dus is het ook rustig in het stadion. België zet wel wat druk, maar blijft rustig in het vierde kwart.

11:09

Van Doren krijgt bal snoeihard tegen de pols: “Auw, dat ziet er niet goed uit”

11:08

Arthur Van Doren out

Arthur Van Doren krijgt een wilde bal van de Indiërs staalhard tegen zijn arm. Hij kermt het uit van de pijn en gaat meteen naar binnen. Hopelijk niet al te erg voor de verdediger.

11:03

Dohmen met de 1-2! “Heel snel en handig om die bal binnen te wurmen”

11:02

1-2 voor de Lions dankzij strafcorner!

Stockbroekx gooit de bal voor doel en vindt onderweg een Indiase voet. Strafcorner vier wordt strafcorner vijf... en zes. De zesde is de goede voor John-John Dohmen. Hij wurmt de rebound heel snel en handig door het kleinste gaatje: 1-2 voor de Lions.

11:01

Die jonge spelers zitten jaren in de wachtkamer. Het is leuk dat zij ook hun doelpunt kunnen meepikken.

Sofie Gierts
10:53

1-1 via Stockbroekx! “Heel leuk voor die jonge speler”

10:52

1-1 voor België!

De Red Lions komen goed uit de pauze. Florent Van Aubel, met een individuele actie, gooit de bal voor doel en Thibeau Stockbroecx tikt de bal perfect voorbij de Indiase doelman: 1-1.

10:37

Rusten geblazen

Het is rusten geblazen in het Stade olympique Yves-du-Manoir in Colombes. België heeft in het eerste kwart wel wat gecreëerd. In het tweede kwart konden de Red Lions maar één strafcorner afdwingen, maar kwamen ze wel dicht bij een doelpunt.

De Indiërs zijn een hele goede wedstrijd aan het spelen en vallen absoluut niet tegen, maar de Lions panikeren niet. Er komt nog een halfuur hockey aan dus de wedstrijd is nog lang niet gespeeld.