Red Lions spelen met vuur tegen Nieuw-Zeeland, maar Van Aubel is reddende engel met late winner

zo 28 juli 2024 18:54
België
2-1
Nieuw-Zeeland

De Red Lions hebben hun job gedaan in de tweede olympische poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Niet meer, maar ook niet minder. Na een sterke start en een openingsdoelpunt van strafcornerspecialist Alexander Hendrickx lieten de Belgen hun tegenstander weer nodeloos in het spel komen. Gelukkig was er Florent Van Aubel die in het slot van de moeizame match nog voor de bevrijding zorgde.

Doelpunten:

• Hendrickx 1-0
  • Lane 1-1
  • Van Aubel 2-1
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Na de vlekkeloze opener tegen Ierland schoten de Red Lions ook tegen Nieuw-Zeeland uitstekend uit de startblokken. Nog voor halfweg het eerste kwart kregen de Belgen een strafcorner en Alexander Hendrickx vond het gaatje: 1-0.

De Belgen hielden de teugels stevig in handen, voor Nieuw-Zeeland ging het allemaal veel te snel. Door de dominantie van de Lions kwamen de Kiwi's niet aan hockeyen toe.

De sterke start van de Red Lions kreeg geen vervolg in het tweede kwart. Veel slordigheden, weinig tempo en nauwelijks dreiging. Nieuw-Zeeland kon daar niet van profiteren, al moest Vanasch in een prangende fase wel tot twee keer toe zijn kunnen tonen.

De Lions begonnen scherper aan het derde kwart, maar slaagden er niet in om de krappe voorsprong verder uit te diepen. De Belgen begonnen met vuur te spelen en verbrandden zich uiteindelijk ook. Op een lage voorzet van Phillips prikte Lane de gelijkmaker in doel.

De Red Lions reageerden als door een wesp gestoken. Nog geen minuut na de gelijkmaker zetten Florent van Aubel orde op zaken. Met een heerlijke aanname en een al even mooie afwerking bracht hij België weer op voorsprong.

In het vierde kwart bleef het bibberen voor de Belgen. Nieuw-Zeeland kreeg nog een vijfde strafcorner, maar ook daaruit konden de Kiwi’s niks puren. Vanasch toonde dan weer zijn waarde bij een gevaarlijke Nieuw-Zeelandse aanval.

Een moeizame overwinning dus voor de Belgen. Dinsdag in de kraker tegen Australië zal het een pak beter moeten.

Eddy Demarez: "Ze moeten hun niveau opkrikken"

"De Lions hebben voldoende gedaan om te winnen vandaag, maar ze hebben met vuur gespeeld", zag commentator Eddy Demarez.

"Nieuw-Zeeland is een ploeg die ze makkelijk aan zouden moeten kunnen, dat hebben we vandaag ook gezien. Ze zijn net iets beter dan Ierland (eerste tegenstander), maar niet van die aard om de Lions echt in de problemen te brengen, dat hebben ze zelf gedaan."

"Ze zullen hun niveau moeten opkrikken. Het zal tegen Australië beter moeten in een absolute clash, want het is belangrijk dat ze eerste worden in de groep."

"Dan ontwijken ze Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië in de kwartfinales. Dat zijn de grootste concurrenten voor olympisch goud - samen met Australië."

België - Nieuw-Zeelandlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

18:54

Moeizame overwinning

Na hun eerste wedstrijd tegen Ierland pakken de Red Lions ook tegen Nieuw-Zeeland de volle buit. Zonder veel glans, de prestatie was allerminst overtuigend. Maar de drie punten zijn wél binnen. Met dank aan Van Aubel, die de Lions redde met een bijzonder knappe goal. Dinsdag tegen Australië zal het wel een pak beter moeten.

18:54

Nieuw-Zeeland kan nog één keer omschakelen, maar ze spelen het niet goed uit. De buit is binnen voor de Belgen.

18:53

Goal van de Belgen gaat niet door

18:51

De laatste twee minuten zijn ingegaan. De Lions proberen de bal nu in eigen rangen te houden.

18:47

Vanasch onderschept gevaarlijke voorzet

De Belgen ontsnappen bij een gevaarlijke aanval van Nieuw-Zeeland. Nog ruim zes minuten op de klok. Het blijft toch bang afwachten. Eén geslaagde actie van de Nieuw-Zeelanders kan volstaan voor puntenverlies.

18:45

Groene kaart voor Van Aubel

Van Aubel maakt een professionele fout, maar moet daardoor wel met een groene kaart twee minuten naar de kant. De Belgen staan weer even met een man minder.

18:43

Al vijf strafcorners weggegeven. Dat is te veel.

Eddy Demarez
18:42

Vanasch stopt strafcorner

Russell mag het proberen op de corner, maar mikt te centraal. Geen problemen voor Vanasch.

18:41

Ook Nieuw-Zeeland heeft een strafcorner te pakken. Opletten dus voor de Belgen.

18:40

Dixon stopt Hendrickx af

Hendrickx gaat op zoek naar zijn tweede treffer in deze wedstrijd, maar Dixon kan zijn strafcorner pareren. Nieuw-Zeeland blijft zo in de running.

18:39

Strafcorner voor de Lions

De Belgen dwingen meteen een strafcorner af, de derde al. Slaan ze opnieuw toe?

18:37

De reactie van de Red Lions na de gelijkmaker kon tellen, maar de voorsprong blijft natuurlijk beperkt. Biedt het vierde kwart meer zekerheid of blijft het spannend?

18:35

Einde derde kwart

Na een zwak tweede kwart bleven de Belgen ook in het derde kwart onder hun niveau. De Lions speelden met vuur en verbrandden zich toen Lane Nieuw-Zeeland langszij bracht. De gelijkmaker schudde de Belgen weer wakker. Met een prachtgoal bracht Van Aubel de Lions meteen weer op voorsprong.

18:33

België reageert meteen met knappe goal van Van Aubel: 2-1

18:32

Wondermooie goal van Van Aubel!

De Red Lions zetten meteen na de gelijkmaker weer orde op zaken. Met een heerlijke aanname en een al even mooie afwerking brengt Van Aubel de Belgen weer op voorsprong.

18:31

Laat ons hopen dat dit de Belgen zal wakker schudden.

Sofie Gierts
18:30

Nieuw-Zeeland komt langszij!

De Belgen betalen een zware prijs voor hun zwakkere spel. Phillips brengt de bal voor doel en daar werkt Lane de gelijkmaker in doel. Alles te herdoen voor de Belgen.