Boon en Hendrickx zorgden voor de Belgische doelpunten.

Titelverdedigers Red Lions openen olympisch hockeytoernooi met eenvoudige zege tegen Ierland

za 27 juli 2024 11:52
België
2-0
Ierland

De Red Lions zijn in Parijs begonnen, zoals ze de Olympische Spelen in Tokio hebben afgesloten: met een overwinning. De olympische kampioen had weinig moeite met Ierland. Ervaren rotten Tom Boon en Alexander Hendrickx namen de doelpunten voor hun rekening.

De Red Lions hebben de eerste horde richting een nieuwe olympische titel succesvol genomen. Een zwak Ierland is nooit echt een gevaar geweest voor onze Belgische hockeymannen.

Ierland won amper twee van zijn zestien wedstrijden in de Hockey Pro League, maar wel twee keer tegen België. Onze landgenoten waren dus uit op revanche.

De Red Lions begonnen rustig aan de wedstrijd en tastten af wat de Ieren in petto hadden. In het midden van het eerste kwart kwam de olympische kampioen van Tokio onder stoom. Een eerste kans van Van Dessel en Van Aubel ging naast. Ierland kon het tempo van de Belgen niet volgen, maar België kon niet scoren in het eerste kwart.

Aan het einde van het tweede kwart opende Tom Boon de score met een subtiel balletje in het Ierse doel. België hield de druk hoog en ging met 1-0 de rust in.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

In het derde kwart mocht John-John Dohmen helemaal vrij de cirkel inkomen, maar Nicolas De Kerpel kon de rebound net niet binnenduwen.

Ierland kwam dan even piepen in het vierde kwart, maar werd simpel afgestopt. Kort daarna kreeg België twee strafcorners. Specialist Alexander Hendrickx miste de eerste nog, maar wist de tweede wel snoeihard binnen te duwen: 2-0 was meteen ook de eindstand in een makkelijke overwinning.

Morgen staat de volgende wedstrijd al op de planning. De Red Lions nemen het dan om 17.15 uur op tegen Nieuw-Zeeland. Op papier net iets beter dan Ierland, maar normaal een haalbare tegenstander voor de olympische kampioen.

Ook de Red Panthers komen morgen in actie. De Belgische hockeyvrouwen spelen om 10.00 uur hun eerste wedstrijd in de groepsfase tegen China.

Hendrickx: "Een prima begin"

Alexander Hendrickx was blij dat de eerste wedstrijd achter de rug was. "We hebben lang genoeg voorbereid, het is leuk dat het is begonnen. De openingsceremonie zet je al een beetje in het toernooi."

"We moesten vroeg opstaan om de match te spelen, maar beginnen met 2-0 is prima. Ierland is geen slecht team: ze verdedigen goed in blok. We hebben het beter gemanaged dan in de Hockey Pro League. Ander toernooi, andere prijzen."

Hendrickx was meteen ook beslissend. "Het is lekker als de eerste match al een strafcorner binnengaat. Dan krijg je toch een boost. We zijn nog niet op ons beste niveau en moeten nog groeien. Morgen staan we al tegen Nieuw-Zeeland."

Ook Tom Boon kon scoren. "Ik wist meteen dat ik gescoord had, maar ik moet toegeven dat het geluk was", zei hij. "Dat heb je soms nodig. Ik ben tevreden met mijn eerste goal."

"Wij hadden het balbezit en de kansen, zij maar eentje, dus het was een logische zege. Ik heb tijdens de rust gezegd dat de verdedigers heel goed bezig waren. Ze gaven ons veel vertrouwen en energie. Deze wedstrijd, die altijd moeilijk is, geeft vertrouwen."

België - Ierlandlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

11:52

Red Lions winnen eerste wedstrijd richting olympisch goud

Mission accomplished. De Red Lions winnen hun eerste groepswedstrijd op het olympisch hockeytoernooi met 2-0 van Ierland. Tom Boon en Alexander Hendrickx zorgden voor de doelpunten. Het is de eerste stap richting hun olympische titelverdediging.

11:47

Drie strafcorners op rij, zonder resultaat

De Red Lions krijgen drie strafcorners op rij, maar kunnen de bal niet in de Ierse netten duwen.

11:44

Hendrickx probeert opnieuw, maar stuit op Ierse voet

De Red Lions krijgen een vijfde strafcorner dankzij het goede werk van Nelson Onana. Hendrickx probeert zijn 2-0 nog eens over te doen, maar stuit op de voet van de Ierse doelman.

11:37

Red Lions komen 2-0 voor: “En nu wel die geruststellende voorsprong”

11:36

Specialist Hendrickx scoort de 2-0

Zijn eerste strafcorner mist hij, maar hij krijgt een herkansing. Strafcornerspecialist Alexander Hendrickx opent zijn olympische rekening en scoort de 2-0 met een snoeihard shot.

11:36

Ierland komt even piepen

Ierland komt in het vierde kwart even piepen aan de achterlijn, maar stuit op een Belg. Het kan zomaar 1-1 worden. Het is dus zaak om de 2-0 te scoren.

11:35

Je moet die 2-0 echt wel maken.

Eddy Demarez
11:26

Geen doelpunten in derde kwart

Na het derde kwart staat het nog steeds 1-0 voor België. Kan Ierland nog gelijkmaken of verdubbelen de Red Lions hun voorsprong in het vierde en laatste kwart?

11:19

De Kerpel kan net niet binnenduwen

John-John Dohmen kan helemaal vrij de cirkel inkomen, maar zijn shot vindt de keeper. Nicolas De Kerpel kan de rebound net niet binnenduwen.

11:18

Leuk weetje: als de tegenstander na de rust te laat op het veld is, mag je gewoon beginnen.

Eddy Demarez op VRT 1
11:16

Derde kwart gaat van start

De Red Lions komen opnieuw op het veld voor het derde kwart van de wedstrijd.

11:05

Red Lions gaan met 1-0 de rust in

Na het tweede kwart ziet het er goed uit voor de Red Lions. Tom Boon scoorde de 1-0 met een subtiel balletje. Onze Belgische hockeymannen spelen veel kansen uit en laten de Ieren voorlopig niet in de match komen. Ze gaan de rust in met de kleinste voorsprong. Kunnen ze de druk hooghouden in het derde en vierde kwart?

11:01
Tom Boon viert de 1-0
11:00

Red Lions komen 1-0 voor via Tom Boon!

10:55

Ieren bezwijken onder Belgische druk: 1-0

Na vele kansen, komen de Red Lions eindelijk op voorsprong. Het lijkt een beetje stuntelig, maar Tom Boon weet perfect wat hij doet en opent de score via een gekraakt shot van Antoine Kina. Ierland vraagt nog de video aan, maar zonder resultaat: 1-0.

10:50

Een nieuwe kans voor de Lions

Vijf minuten in het tweede kwart valt Thibeau Stockbroekx uit evenwicht, maar zijn Ierse verdediger durft niet te happen. Een combinatie met Wegnez zet hem voor doel, maar hij stoot op de helm van de Ierse doelman.

10:48
10:47

Geen doelpunten na eerste kwart

De Red Lions zijn rustig gestart aan hun eerste olympische groepswedstrijd. In het eerste kwart zetten ze het gaspedaal al enkele keren open en gaan ze makkelijk door de Ierse verdediging. 1-0 of 2-0 zou een realistische score geweest zijn, maar het blijft 0-0.