De Red Lions hielden Argentinië op een ultiem 3-3-gelijkspel.

Vastberaden Red Lions knokken zich nog naar ongeslagen groepswinst met ultieme gelijkmaker tegen Argentinië

vr 2 augustus 2024 19:06
België
3-3
Argentinië

De Red Lions hebben ook hun vijfde en laatste groepswedstrijd op de Olympische Spelen niet verloren. Vooraf waren de Belgen al zeker van groepswinst, maar dat weerhield hen er niet van om te blijven vechten. Tot drie keer toe maakten ze een achterstand goed tegen Argentinië, de ultieme gelijkmaker volgde in de slotminuut. In de kwartfinales wacht Spanje op zondag.

Doelpunten:

5' Casella: 0-1

34' De Kerpel: 1-1

45' Domene: 1-2

52' Hendrickx: 2-2
53' Rey: 2-3

60' Stockbroekx: 3-3

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

België al zeker van groepswinst, vroege voorsprong voor Argentinië

Alle twijfels waren voor de start van de laatste groepswedstrijd van de Red Lions al uitgewist. Groepswinst was door de nederlaag van eerste achtervolger Australië nu ook mathematisch binnen.

Tegen Argentinië speelden de Belgen nog voor de eer en de goede flow. Hun tegenstanders konden dan weer een zaakje doen door met winst nog op te schuiven naar plek 2 of 3 in de groep.

Het inspireerde de Argentijnen tot de vroege 0-1. Tijdens een heet standje voor het Belgische doel kwam de bal bijzonder licht tegen de voet van Wegnez, wel voldoende voor een strafcorner. Casella zette die meteen om: Argentinië op rozen.

Dat was niet meteen het signaal tot een verschroeiende reactie van de Lions. Boon was er in het eerste kwart nog het dichtst bij, maar pas in het slot van de eerste helft ging hij samen met zijn maats echt op zoek naar de gelijkmaker.

Die zou er niet meer voor de rust komen, al leek de toon wel gezet voor een betere tweede helft.

Red Lions willen absoluut niet verliezen en maken 3 keer gelijk

Met een fantastische gelijkmaker trokken de Red Lions die lijn van voor de pauze prima door. Boon vond Nicolas De Kerpel voor doel, de 1-1 was een feit met een mooi opgebouwde goal.

De Argentijnen reageerden door leep op zoek te gaan naar een strafcorner. Het voetje zoeken en weer prijs, hun vijfde leidde tot de 1-2 net voor het einde van het derde kwart. Al leek de bal wel houdbaar voor gelegenheidsdoelman Van Doren.

Dus wisten de Lions wat ze moesten doen om hun ongeslagen status te behouden: minstens één keer raak treffen in het vierde kwart.

Alexander Hendrickx kon niet achterblijven en deed wat de Argentijnen al twee keer lukte. Ook zijn strafcorner vloog in doel: 2-2.

Erop en erover? Nee hoor, Argentinië was niet van slag en reageerde door een minuut later alweer op voorsprong te komen. De videoref moest wel lang naar de beelden kijken, maar de frommelgoal van Rey werd toch goedgekeurd voor de 2-3.

Verliezen, het zit niet in het DNA van de Red Lions. De Belgische hockeymannen gingen zonder doelman in de slotminuten van de wedstrijd nog op zoek naar de ultieme gelijkmaker.

Hun ongeslagen status bleef toch nog overeind, met dank aan Thibeau Stockbroekx. Eerst miste hij nog een wenkende kans, op een strafcorner in de laatste halve minuut was het wel raak. In de herneming knalde hij de 3-3 binnen.

Zo gaat België met een boost en ongeslagen groepswinst op zak naar de kwartfinales, waar Spanje op zondag wacht.

Nood aan perspectief in moeilijke wedstrijd

De eerste van drie Belgische gelijkmakers kwam van Nicolas De Kerpel. "Op de vorige Spelen hebben we niet verloren en dat willen we ook hier niet doen. Het was wel moeilijk, daar moeten we eerlijk in zijn", reageerde hij achteraf.

"Zij speelden echt voor iets en wij niet. We hebben gewoon nood aan perspectief en deze laatste groepswedstrijd was eigenlijk niet meer echt nodig. Toch zijn we blij met dat punt, een terechte gelijkmaker."

"Het meest sexy hockey was het niet,  we hebben ook niet super veel nieuwe dingen uitgeprobeerd. Mentaal zijn dit niet de makkelijkste wedstrijden. Persoonlijk ben ik wel superblij met mijn eerste doelpunt", sloot De Kerpel af met een grote smile.

Ik heb heel het rondje rond het veld met tranen in de ogen gedaan. Dat is de ontlading na vele jaren werken.

Loïc Van Doren, olympisch debutant in doel

Doelman Loic Van Doren profiteerde van de gelegenheid om zijn olympisch debuut te maken. "Ik heb heel het rondje rond het veld met tranen in de ogen gedaan, dat spreekt al voor zich. Het is de ontlading na vele jaren werken."

"Jaar na jaar laat Vinnie (Vincent Vanasch, eerste doelman) zien hoe goed hij is. Het betekent veel om dan toch eens een kans te krijgen en toont weer de ervaring in peoplemanagement binnen het team."

Al kon Van Doren niet helemaal tevreden zijn over zijn eigen prestatie. "Het is niet het allerbeste wat ik al ooit heb laten zien. Maar we pakken het punt dat we nodig hebben, daar ga ik Thibbie (Thibeau Stockbroekx) straks voor bedanken."

De gevierde man kwam zelf ook nog voor onze microfoon. "Ik maak het deze keer af, maar we doen het samen. Het gevoel om in de laatste minuut gelijk te maken is altijd heerlijk", aldus Stockbroekx.

"We wouden wel winnen, het werd ons heel lastig gemaakt. Zeker in het begin werden we onder druk gezet. Door onze aanpassingen tijdens de rust kwamen we wel beter in de wedstrijd."

"Zelfs dan waren er nog wat foutjes, waardoor we makkelijk goals tegen kregen. Daar moeten we nog wel eens naar kijken."

olympische spelenlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

19:05

Afgelopen, Red Lions knokken zich naar 3-3 en blijven ongeslagen

Verliezen zit niet in het DNA van de Red Lions. Ook in hun overbodige laatste groepswedstrijd behielden ze hun ongeslagen status, want die 3-3 is meteen het laatste wapenfeit. De mentale veerkracht om telkens weer terug te knokken was bewonderenswaardig.

19:03

Stockbroekx zorgt voor de gelijkmaker in de ultieme strafcorner!

19:02

Stockbroekx scoort in de herneming!

Je bent nooit klaar met de Red Lions, dat is weer maar eens duidelijk geworden! In de herneming van de strafcorner komt de bal bij Stockbroekx, die deze keer niet twijfelt. Ram en de 3-3 is een feit, de derde gelijkmaker van de wedstrijd!

19:02

De poging van Hendrickx mondt uit in een nieuwe corner. 32 seconden spelen nog en het zit erop.

19:01

Ultieme strafcorner!

"We gaan de gelijkmaker nog maken", klinkt het bij commentator Eddy Demarez. Gebeurt dat dan op deze ultieme strafcorner?

19:01

Stockbroekx schiet van dichtbij naast

Deze had erin gemogen! Aan de tweede paal moet Stockbroekx gewoon tussen de palen besluiten, maar hij shot de bal er net naast. Minder dan een minuut te gaan.

18:58

Gigantisch veel druk op de man in balbezit nu, zo moet dat zonder doelman op het veld. De Belgen maken veel meters in dit slot.

18:57

De Argentijnse doelman wint het pleit en kan redding brengen. Zijn Belgische tegenhanger gaat eraf, mannetje extra in het veld met nog goed 4 minuten op de klok.

18:56

Onana forceert een derde Belgische strafcorner, de Belgen schuiven weer op. Hendrickx voor zijn tweede of Boon voor zijn eerste van de wedstrijd?

18:55

Argentinië maakt er 2-3 van na een lange beslissing van de scheidsrechter

18:54

Goal telt, het staat 2-3

De beslissing van de scheidsrechter blijft staan: de 2-3 telt! De Red Lions hebben nog bijna 7 minuten om zich weer maar eens terug te knokken.

18:52

Het is een moeilijke call, de beelden geven niet meteen uitsluitsel. De videoref moet er lang naar kijken.

18:50

Weer Argentijnse voorsprong, maar de videoref kijkt ernaar

En bijna meteen staan de Red Lions weer op achterstand! Rey knalt eerst van dichtbij op Van Doren, die half in doel ligt, waarna de rebound via zijn been over de doellijn gaat. Dat mag uiteraard niet, scoren met het been. De videoref moet dus checken of het eerste shot al over de lijn was.

18:49

Hendrickx zet de strafcorner om: 2-2!

Prima afgewerkt, de tweede strafcorner is wel bingo voor specialist Alexander Hendrickx! De man op de lijn doet het niet goed, waardoor de harde en lage knal binnen vliegt: 2-2.

18:49

Alexander Hendrickx werkt de achterstand van Red Lions weg

18:48

Tweede strafcorner voor de Belgen

Op de kleine ruimte vindt Kina een Argentijns voetje, goed voor de tweede Belgische strafcorner. Nieuwe kans op de gelijkmaker!

18:46

Nog 10 minuten op de klok, Argentinië heeft ruimte op de tegenaanval. Van Doren moet in actie komen op een lage knal.

18:43

De knal van Hendrickx wordt eruit gelopen, geen 2-2. De Red Lions voeren de druk op de Argentijnse cirkel weer op.