Geen 2e wereldtitel op rij voor Red Lions: shoot-outs tegen Duitsland zijn er deze keer te veel aan

  De Belgische hockeymannen zijn er niet in geslaagd om hun wereldtitel hockey te verlengen. In de WK-finale in India kwamen de Red Lions al snel op een 0-2-voorsprong, maar de Duitsers knokten zich opnieuw in de wedstrijd en maakten het ultiem af in de shoot-outs (5-4). 

  doelpunten:

  reguliere speeltijd: 3-3

  • 9' Van Aubel 0-1
  • 10' Cosyns 0-2
  • 28' Wellen 1-2
  • 40' Peillat 2-2 (sc)
  • 47' Grambusch 3-2
  • 58' Boon 3-3 (sc)
   
  shoot-outs: 5-4
  • Van Aubel 0-1
  • Wellen 1-1
  • De Sloover mist
  • Müller 2-1
  • Wegnez mist
  • Miltkau mist
  • Cosyns 2-2
  • Prinz 3-2
  • Kina 3-3
  • Grambusch mist
  • Wellen 4-3
  • Van Aubel 4-4
  • Prinz 5-4
  • Cosyns mist

  Deze keer geen succes in de shoot-outs

  Shoot-outs zijn normaal gezien een kolfje naar de hand van het Belgische hockeyteam, deze keer trokken ze aan het kortste eind. 

   

  Na missers van De Sloover en Wegnez sleepte Vanasch nog extra shoot-outs uit het vuur. Bij 3-3 maakte de Belgische topkeeper de hoek te klein voor Grambusch.

   

  Van Aubel, de beste Belg in de WK-finale, hield de Red Lions in de match: 4-4. Daarna had Vanasch pech. De poging van Prinz vloog via zijn handschoen binnen: 5-4.

   

  Alle druk lag bij Cosyns. De aanvaller miste oog in oog met de Duitse reservedoelman Danneberg.

   

  Geen tweede wereldtitel dus voor België, wel een derde voor Duitsland. Ook in 2002 en 2006 kroonden onze oosterburen zich tot wereldkampioen.

   

  (scrol omlaag voor het verhaal van de reguliere speeltijd)

  Antoine Kina en Arthur De Sloover verbijten de ontgoocheling.

  Red Lions staan snel 2 doelpunten voor

  In de vorige WK-finale (tegen Nederland) en in de olympische finale (tegen Australië) liepen de shoot-outs goed af voor België.

   

  Nu dus niet.

   

  De Red Lions hadden die ook niet moeten spelen. Na 2 dolle minuten in het openingskwart stonden ze al 2 doelpunten voor.

   

  Van Aubel opende de score met een volley, Cosyns stond op de juiste plaats om een scherpe center van Kina binnen te werken.

   

  Duitsland kon tegenscoren vanaf de stip, maar dat was zonder Vanasch gerekend. Met z'n stick en via de lat tikte hij de strafbal uit zijn doel.

   

  Op de vierde strafcorner van Duitsland moest Vanasch zich wel gewonnen geven. Vanuit een scherpe hoek werkte Wellen handig de aansluitingstreffer binnen: 1-2 bij de rust.

   

  (scrol omlaag voor het vervolg)

  3-3 op anderhalve minuut van het einde

  In de tweede helft slaagden de Belgen er niet in om hun niveau uit het eerste halfuur te evenaren.

   

  En met Duitsers ben je nu eenmaal nooit klaar.

   

  De genaturaliseerde Argentijn Peillat maakte gelijk met een snoeiharde strafcorner, vanuit een scherpe hoek mikte Grambusch de 3-2 door de benen van Vanasch.

   

  De Red Lions lagen tegen het canvas. Tot ze in de slotfase een reeks strafcorners afdwongen. Anderhalve minuut voor het einde mikte Tom Boon er een binnen.

   

  De Belgische topscorer was tot dan onzichtbaar, maar hij had wel shoot-outs uit de brand gesleept. Daarin verbrandden de Belgische hockeymannen zich finaal aan de energiekere Duitsers.

   

  Volgende zomer revanche op de Europees kampioenschappen? Die vinden plaats in de Duitse stad Mönchengladbach.

  Tom Boon heeft shoot-outs uit het vuur gesleept.

  Reacties na de WK-finale:

  Duitsland - België

  1. 16 uur 30. Cosyns mist: 5-4, Duitsland is wereldkampioen. Het is afgelopen voor de Red Lions. Tanguy Cosyns krijgt de bal niet meer voorbij de Duitse doelman. In de herneming mikt hij de shoot-out naast. Duitsland mag zijn 3e wereldtitel vieren. Eerder wonnen onze oosterburen het WK ook in 2002 en 2006. .
  2. 16 uur 29. Prinz scoort: 5-4. De druk ligt weer bij de Belgen, want de Duitse nummer 11 heeft er 5-4 van gemaakt. Via de handschoen van Vanasch vliegt de bal binnen. .
  3. 16 uur 29. Van Aubel scoort: 4-4. Oef, Van Aubel maakt er nog een. België maakt nog altijd kans op een 2e wereldtitel. .
  4. 16 uur 28. Wellen scoort: 4-3. De Duitse goalgetter Wellen mist niet en zet zijn team weer op voorsprong. België moet nu scoren. .
  5. 16 uur 27. Grambusch mist: 3-3. Hij doet het weer! Vincent Vanasch maakt de hoek te klein voor de Duitse aanvoerder Mats Grambusch om te scoren. De twee kennen mekaar uit Keulen. .
  6. 16 uur 26. Kina scoort: 3-3. Antoine Kina blijft koel en mikt de bal tussen de benen van de Duitse keeper. Nu is het aan Vincent Vanasch om de 5e van Duitsland te stoppen. .
  7. 16 uur 25. Prinz scoort: 3-2. De 24-jarige aanvaller Thies Prinz maakt er 3-2 van en zet België met de rug tegen de muur. De Lions moeten nu scoren. .
  8. 16 uur 24. Cosyns scoort: 2-2. Tanguy Cosyns doet wat hij moet doen. De ervaren aanvaller zet de vierde shoot-out van België om. .
  9. 16 uur 23. Miltkau mist: 2-1. Oef, Duitsland kan ook missen. Miltkau krijgt Vanasch op de grond, maar legt de bal er wel naast. .
  10. 16 uur 23. Wegnez mist: 2-1. Oei, de Red Lions missen een tweede keer. Wegnez krijgt Danneberg niet gepoort. .
  11. 16 uur 22. Müller scoort: 2-1. Jammer, Vanasch tikt de bal van Müller aan, maar wordt toch geklopt in de herneming. .
  12. 16 uur 21. De Sloover mist: 1-1. Nummer 2 gaat er niet in voor België. Arthur De Sloover wacht te lang om te schieten. .
  13. 16 uur 20. Wellen scoort: 1-1. Ook de Duitsers missen hun eerste shoot-out niet. Wellen dwingt Vanasch een hoek in en scoort. .
  14. 16 uur 19. Van Aubel scoort: 0-1. Goed begin van België! Florent Van Aubel dribbelt de Duitse goalie tureluurs en mikt de eerste shoot-out binnen. .
  15. 16 uur 17. Vanasch vs. Danneberg. De Duitsers halen hun geheim wapen Jean Danneberg van de bank. De 20-jarige goalie moet de Belgische shoot-outs stoppen. Weetje: bij zijn club Keulen is hij de nummer 2, na Vincent Vanasch. .
  16. 16 uur 15.
  17. 16 uur 14. einde reguliere speeltijd: 3-3. De 60 minuten zijn afgelopen, maar de wereldkampioen kennen we nog niet. Dankzij Tom Boon krijgen de Belgen nog een kans in de shoot-outs. In de vorige WK-finale (tegen Nederland) en in de olympische finale (tegen Australië) liepen die goed af.  Schittert onze doelman Vincent Vanasch opnieuw? Ga snel op zoek naar de lucifers en brand een kaars. .
  18. Goal België: Boon 3-3. Deze strafcorner is wel raak! Tom Boon sleept de bal keihard en rechtdoor in het Duitse doel. Nog anderhalve minuut op de klok. . 16 uur 11.
  19. Hinrichs voorkomt Belgisch doelpunt. De strafcorner levert niks op voor de Belgen. De Duitse verdediger Hinrichs loopt in de weg. . 16 uur 09.
  20. strafcorner voor de Belgen. Op 3 minuten van het einde krijgen de Belgen de bal nog eens in de cirkel. Hebben de Duitsers foutief verdedigd? Ja! De (Nederlandse) videoscheidsrechter geeft de Belgen een strafcorner. . 16 uur 08.