Ga naar de inhoud
De Red Panthers klopten Spanje met 3-1.

Red Panthers kloppen Spanje en bekronen hun knappe EK met brons

 zo 13 juni 2021 11:33
België
einde
3-1
Spanje

De Red Panthers hebben het goede voorbeeld van de hockeymannen gevolgd en brons gepakt op het EK hockey. De nationale hockeyvrouwen wonnen verdiend van Spanje met 3-1. Het is de tweede EK-medaille voor de Panthers na het zilver van 2017.

Doelpunten België-Spanje:

  • 21' 1-0 Nelen
  • 40' 2-0 Raye
  • 46' 2-1 Jimenez
  • 49' 3-1 Ballenghien

VIDEO: Red Panthers pakken brons op EK Hockey

Spanje pruttelt maar even tegen

In de halve finale op het EK hockey botste een sterk België vrijdag nog op een ervaren Nederland. In de match om het brons tegen Spanje, de nummer 7 van de wereld, hoopten de Panthers hun goede spel door te trekken, dit keer wel mét goede afloop.

 

Het waren ook de Panthers die het beste begonnen aan de partij. Twee vroege strafcorners leverden niets op, aan de overzijde kwamen de Spanjaarden amper in de buurt van doelvrouw Picard.

 

Ook in het tweede kwart hadden de Belgen het betere van het spel en dat leverde een doelpunt op: Barbara Nelen werkte een knappe rush langs links goed af en zette de Panthers op voorsprong.

 

Spanje bleef worstelen met zichzelf en botste op een sterker België. Na de rust strafte Abi Raye de inspiratieloze Spanjaarden af met een handige deviatie. De Panthers op rozen.

 

Met de rug tegen de muur schoot Spanje in het vierde kwart toch nog wakker. Jimenez zorgde met de 2-1 even voor spanning, maar niet veel later nam talent Ambre Ballenghien alle twijfels weg met een harde knal: 3-1 en boeken toe.

 

De Red Panthers pakken zo net als de Red Lions brons op het EK, de bekroning van een knap toernooi. Na het zilver van 2017 is het het tweede eremetaal voor de Belgische hockeyvrouwen op een EK.

Bekijk de doelpunten:

Reacties van de Red Panthers:

  • Judith Vandermeiren: "De medaille van 4 jaar geleden werd wat aanzien als een stunt. Onze medaille nu is gewoon verdiend. We hebben mooi hockey getoond tegen een outsider voor de olympische titel. We hebben hier vijf matchen van hoog niveau gespeeld en we zijn gegroeid in het toernooi. We mogen fier zijn, dit voelt voor ons als goud aan. We hadden de wedstrijd wel sneller dood moeten maken. Spanje was in het verleden wat ons zwarte beest, maar vandaag hebben we met het mes tussen de tanden gespeeld."
  • Bondscoach Raoul Ehren: "Deze medaille voelt als goud en lijkt er ook een beetje op. We hebben dit verdiend. We hebben het afgelopen jaar veel progressie gemaakt en hebben hier goed en actief hockey gebracht. Hopelijk inspireert het nog veel jonge speelsters. Er zit veel energie en snelheid in dit team, we zijn ook super fit. Er zijn nog werkpunten, maar dit is hopelijk een opstap naar meer."

Ehren: "Het voelt een beetje als goud"

Vandermeiren: "Bijzonder mooi hockey getoond tegen outsider voor Olympische Spelen"

"Een geweldig toernooi voor ons"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

12:00
11:34
11:33

De Panthers hebben brons!

Het is gebeurd, de Red Panthers winnen verdiend van Spanje en pakken brons op het EK hockey. Na het zilver van 2017 is het de tweede EK-medaille ooit voor de Belgische hockeyvrouwen.

11:32

Nog 1 minuut. Wat een succes voor de Belgen.

11:28

Spanje krijgt opnieuw een strafcorner, maar het levert opnieuw niets op voor de nummer 7 van de wereld. Ze schieten vandaag tekort tegen een sterk België.

11:23

België is dichter bij een vierde goal dan Spanje bij een tweede. Zonder ongelukken gaan de Panthers brons pakken, nog 5 minuten.

11:16
11:16

Ballenghien ramt de 3-1 hard in doel

11:15

Ballenghien met de beslissing?

Spanje heeft niet lang in hoop geleefd. Toptalent Ballenghien haalt erg knap uit en verschalkt de Spaanse doelvrouw. De Panthers leiden opnieuw met 2 goals verschil!

11:13

Jimenez brengt Spanje terug tot 2-1

11:12

Daar is de aansluiting

Vlak na de start van Q4 slaat Spanje plots toe. Jimenez tikt van dichtbij een voorzet binnen: 2-1. We krijgen nog een razend spannend slot.

11:11

Start Q4

Het laatste kwart is ingegaan. Geven de Panthers hun dubbele voorsprong nog uit handen of pakken ze brons?

11:09

Buiten de strafcorners was er nog geen Spaans gevaar. De bronzen medaille komt dichtbij.

Commentator Floris Geerts
11:06

Snel na de vorige corner krijgt Spanje er opnieuw eentje, met hetzelfde resultaat. Niets dus. 

11:04

Strafcorner Spanje

De videoref met het even verifiëren, maar Spanje krijgt opnieuw een strafcorner. Gelukkig voor de Panthers levert die opnieuw niets op. De tijd begint te dringen voor Spanje.

11:02
11:02

Raye verdubbelt de voorsprong: 2-0

11:02

Het lijkt erop dat Spanje er stilaan door zit.

Co-commentator Sofie Gierts