Lotte Kopecky en duo Lindsay De Vylder-Fabio Van den Bossche scoren twee zilveren medailles op slotdag WK baanwielrennen

 zo 20 oktober 2024 17:13

Op de slotdag van het WK baanwielrennen heeft België zijn medailletotaal aangedikt met twee zilveren exemplaren. Lotte Kopecky greep door pech net naast de wereldtitel in de puntenkoers, Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche eindigden ook tweede in de ploegkoers. Jules Hesters werd dan weer discutabel gediskwalificeerd in de afvalling.

Titelverdedigster Lotte Kopecky had haar zinnen gezet op een nieuwe regenboogtrui om haar topseizoen al helemaal in glans af te sluiten.

Daar besliste een kettingprobleem helaas anders over. In de slotsprint van de puntenkoers sloeg het noodlot toe, waardoor Kopecky geen ultieme gooi naar de wereldtitel kon doen. Die ging naar de Deense thuisrijdster Julie Leth.

 

 In de koppelkoers zette Lindsay De Vylder zijn wonderbenen nog eens in de verf door aan de zijde van Fabio Van den Bossche naar een tweede zilveren medaille van de dag voor België te knallen. En dat na al goud in het omnium gisteren.

 

De Duitsers waren buiten schot voor het goud in de slotsprint, waar De Vylder wel nog Denemarken naar de derde plek verwees in een fikse strijd om de laatste medailles van dit WK.

Gerelateerd:

Jules Hesters bijzonder streng uit koers genomen

Op de afvalling kon Jules Hesters zijn kansen dan weer nooit ten volle verdedigen. Nadat hij al ontsnapt was aan een vroege eliminatie, dook hij in een klein gaatje in een poging om op te schuiven. 

 

Dat had de jury ook gezien en daar werd Hesters zelfs voor bestraft met een diskwalificatie. Een bijzonder strenge beslissing van de jury, die op niet veel begrip kon rekenen van onze commentator Renaat Schotte. 

 

"Onbegrijpelijk", noemde hij het. Een mening die ook de Nederlanders achteraf gezien zullen delen.

 

Jan-Willem van Schip was witheet van woede nadat ook hij in de strijd voor de medailles uit koers gezet werd. Het goud was voor thuisrijder Larsen.

Gerelateerd:

Nieuwe hattrick voor Harrie Lavreysen

Na het gekende recept van de 'triple gold' op de sprint, teamsprint en keirin sloeg Harrie Lavreysen andermaal toe op het WK in Ballerup. Dat deed hij deze keer wel met andere ingrediënten.

 

Niet de keirin, maar wel de tijdrit op de kilometer zorgde voor zijn derde gouden plak. Die medaille had hij net als die op de teamsprint al beet en op de slotdag maakte Lavreysen de drieklapper makkelijk af in de individuele sprint.

 

Het is al de zesde keer dat de Nederlandse spurtbom drie keer goud scoort op hetzelfde grote kampioenschap. Dit jaar deed hij dat al op het EK en op de Spelen, na eerder de WK's van 2020 en 2021 en het EK van 2023. 

 

Enkel op de keirin liep het dus mis deze week. Daar scoorde Japan, grondlegger van het onderdeel, overigens de dubbel. Bij de mannen maakte Kento Yamasaki het al af, bij de vrouwen volgde op de laatste dag nog Mina Sato.

Belgen op 20/10
uur discipline renner uitslag
13.56 uur puntenkoers (v) Lotte Kopecky ZILVER
14.42 uur afvalling (m) Jules Hesters 18e
15.50 uur ploegkoers (m) De Vylder/Van den Bossche ZILVER

WK baanwielrennen: 20/10laatste update: ongeveer 5 uur geleden

17:30

De Vylder en Van den Bossche pronken met zilver op het WK-podium

17:09

ZILVER voor De Vylder en Van den Bossche op de ploegkoers na spannend slot

17:09

Het goud is voor Kluge en Teutenberg bij Duitsland, dat al zegezeker was en in het slot niet meer vol meedeed. Brons gaat naar Denemarken en de afscheidnemende Morkov, samen met Larsen. 

17:07

ZILVER voor De Vylder en Van den Bossche!

Bingo in de koppelkoers! Vanop de derde plek wippen Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche nog over thuisland Denemarken naar de tweede plaats en dus zilver. In de eindsprint knalt De Vylder de Denen uit het wiel, sterk weer. 

17:05

De Vylder pakt weer eens uit en met een fikse versnelling. Portugal en Denemarken zijn de in de gaten te houden landen. 

17:04

Wereldtitel voor Duitsland!

De voorlaatste sprint wordt door de Duitsers geregeld en zo kan de wereldtitel hen niet meer ontsnappen. Denemarken wipt over België naar de tweede plek, maar het verschil is slechts een puntje. Drie landen vechten om de twee andere medailles, de eindsprint is beslissend. 

17:02

De Vylder rijdt iedereen uit het wiel!

En dus slingert De Vylder de brommer maar weer aan. Hij neutraliseert bijna eigenhandig de Deense uitval. Een medaille vasthouden is het hoofddoel voor België nu. Goud lijkt buiten schot. 

17:01

Samen met Groot-Brittannië heeft Denemarken een kloofje gepakt. Het thuisland gaat vol voor de wereldtitel en de bonusronde nu! 

17:01

Denemarken en Portugal zijn weer tot op 4 punten van België geslopen. Het kan dus ook nog een ondankbare vierde plaats worden. Scoren is belangrijk in deze sprints!

16:59

Duitsland voor goud

Weer een volle buit voor Duitsland, dat nu al 16 punten uitloopt. De Belgen hebben met nog slechts 3 sprints te gaan al bijna een bonusronde nodig voor de wereldtitel. 

16:57

40 rondes te gaan en België moet wat verzinnen om de steeds verder uitlopende Duitsers nog bij te halen. 

1. Duitsland - 66 punten

2. België - 55 punten

3. Denemarken - 49 punten

4. Nederland - 40 punten

Portugal doet een verwoede poging om rond te gaan en zo ook weer mee te doen in de medaillestrijd. 

16:55

Denemarken komt weer tussen de mensen na een bonusronde. Het thuisland komt tussen België en Nederland te staan op plek 3. 

16:55

2 verse puntjes, België op 9 punten van de wereldtitel

16:54

Een kwart koers te gaan en de concurrentie heeft al een bonusronde nodig om België nog van een medaille te houden. De belangrijkste vraag lijkt de kleur van die medaille te worden. 

16:53

Belgen gaan rond en doen uitstekende zaak met oog op de wereldtitel

16:52

Bonusronde is een feit!

Nu is het Nederland dat de 5 punten meegraait aan de tussensprint. En ook de bonusronde is nu een feit, waardoor Duitsland en België ook flink scoren.

1. Duitsland - 62 punten

2. België - 52 punten

3. Nederland - 40 punten

16:49

Nog 70 rondes

1. Duitsland - 40 punten

2. België - 29 punten

3. Portugal - 26 punten

En de Belgen zijn samen met de Duitsers en de Nederlanders nu toch op weg naar de bonusronde! 

16:48

De entente tussen België, Duitsland en Nederland blijft van jetje geven, maar ook in het peloton zitten ze niet stil. De bonusronde wordt geen cadeau, het is een ware uitputtingsslag.