Protesterende Verstappen boycot persmoment nadat hij taakstraf krijgt van F1: "Het is belachelijk"

 zo 22 september 2024 10:45
Het zijn niet de leukste weken voor Max Verstappen.

Max Verstappen kreeg deze week een taakstraf opgelegd van de FIA, de federatie achter de Formule 1, voor ongepast taalgebruik. Dat zinde de Nederlander allesbehalve, waarop Verstappen zaterdag tijdens het persmoment na de kwalificaties in Singapore zijn antwoorden opvallend kort hield - als boycot. Buiten de perszone antwoordde hij wél uitgebreid, en vooral scherp.

Max Verstappen heeft het hart op de tong. Dat bewees de Nederlander eerder deze week nogmaals toen hij sprak over de slappe prestaties van zijn Red Bull-wagen de voorbije races.

 

Donderdag zei hij in aanloop naar de GP van Singapore dat zijn wagen "fucked" is. Een uitspraak die de autosportfederatie FIA niet zomaar liet passeren. Verstappen kreeg voor zijn "ongepast taalgebruik" een taakstraf opgelegd waarin hij "werk moet uitvoeren dat het algemeen belang dient".

 

Binnen de F1-wereld kwam er al snel veel reactie op de straf. Red Bull-adviseur Helmut Marko steunde Verstappen en ook collega-rijder Lewis Hamilton riep de Nederlander al op om de straf "te negeren". 

Precedent scheppen

Verstappen zelf had uiteraard ook zijn idee over de opvallende sanctie. Dat uitte hij zaterdag op geheel eigen wijze.


Nadat Verstappen tweede was geworden in de kwalificaties in Singapore, moest hij verplicht opdraven voor een persmoment van de FIA. Naast polesitter Lando Norris en Lewis Hamilton, die derde was, was Verstappen opvallend spaarzaam met zijn woorden.


Toen een journalist hem vroeg om wat meer uitleg te geven, klonk het kordaat. "Ik krijg dan misschien een boete of een extra dag straf, dus nee." Daarop voegde hij toe dat hij wél wilde spreken buiten de officiële persruimte.


Zo gezegd, zo gedaan. Toen Verstappen het gebouw verliet, brandde hij los. “Ik vind het natuurlijk belachelijk wat er is gebeurd”, zei hij aan ESPN.

Ik vind het belachelijk. Vroeger kreeg men een waarschuwing, nu willen ze met mij een nog groter voorbeeld scheppen.

Max Verstappen

“Dus waarom zou ik dan volledige antwoorden geven, omdat het blijkbaar heel makkelijk is dat je een boete of een soort straf krijgt?"


Verstappen vond dat hij als voorbeeld wordt gebruikt. “Ze willen een precedent scheppen. Mensen kregen waarschuwingen of een kleine boete (in het verleden) en nu willen ze met mij een nog groter voorbeeld stellen. Dat is raar, want ik heb niet op iemand anders gevloekt, enkel op mijn auto."

De vreemde persbabbel met Verstappen:

Gerelateerd: