Nafi Thiam lijkt klaar voor 3e olympische titel: "Op training lukken dingen die al lang niet meer gelukt zijn"

 ma 5 augustus 2024 09:58

In Parijs kan Nafi Thiam de eerste drievoudige kampioen ooit worden in de zevenkamp. Na een negatieve ervaring in Tokio wil ze deze keer de druk afhouden, maar ze start wel vol vertrouwen. "Fysiek ben ik sterker dan in het grootste deel van mijn carrière."

Nafi Thiam is in Parijs neergestreken. Onze landgenote gaat donderdag en vrijdag op zoek naar haar derde olympische titel in de zevenkamp en ze kan de eerste atlete ooit worden die daar in slaagt.

 

Thiam is alvast klaar voor die uitdaging. "Ik voel me heel, heel goed. Fysiek voel ik me sterker dan hoe ik me in het grootste deel van mijn carrière heb gevoeld. Op training lukken dingen die al lang niet meer gelukt waren en dat geeft vertrouwen."

 

Fysiek staan alle lichten dus op groen, maar na haar olympische titel in Tokio gaf Thiam al aan dat het mentale aspect niet te onderschatten is. "De vorige ervaring in Tokio was niet bepaald positief, ondanks het goede resultaat, en hier wil ik vooral genieten."

De ervaring in Tokio was niet positief, ondanks het goede resultaat. Nu wil ik vooral genieten.

Nafi Thiam

Vooral de druk van buitenaf bleek toen zwaar om te dragen , maar nu begint ze met een andere mentaliteit aan de zevenkamp. "Binnenkort word ik 30. Het zijn mijn derde Spelen en nu wil ik er echt van genieten. Ik nader stilaan het einde van mijn carrière en dan beleef je de dingen anders."


Hoe zit het dan met de interne ambities van Thiam? "Zoals ik voor elke competitie zeg, is het mijn doel om de wedstrijd af te werken zonder ergens spijt van te hebben. Ik wil het gevoel hebben dat ik alles gegeven heb en er alles voor gedaan heb."


En vooral genieten dus, een woord dat meermaals te noteren viel. "Ik leg mezelf geen druk op. De mensen uit mijn omgeving zullen nooit teleurgesteld zijn, wat er ook gebeurt. Ze zijn nu al heel fier, zoals ik ook fier ben op mezelf."