Mark Cavendish heeft Nederlandse smaak te pakken en mag ook juichen in na-Tourcriterium van Heerlen

 vr 26 juli 2024 23:05
Mark Cavendish (archieffoto).

De Ronde van Frankrijk is voorbij, dus is het weer tijd voor de traditionele na-Tourcriteriums. Slaat Tadej Pogacar nog eens toe in zijn gele trui? En wat zit er nog in de tank bij Biniam Girmay en Jasper Philipsen? Volg de resultaten van de criteriums op deze pagina.

overzicht natourcriteriums
datum plaats winnaar
22/07 Aalst Victor Campenaerts
  Boxmeer (Ned) Dylan Groenewegen
23/07 Roeselare Mathieu van der Poel
  Surhuisterveen (Ned) Tadej Pogacar
24/07 Acht van Chaam (Ned) Mark Cavendish
25/07 Herentals Biniam Girmay
  Wateringen (Ned) Jasper Philipsen
26/07 Heerlen (Ned) Mark Cavendish
28/07 Emmen (Ned)  
29/07 Roosendaal (Ned)  

Natourcriteriumslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

23:05

Cavendish voert bisnummer op

Makr Cavendish zet zijn afscheidstournee verder met een overwinning in het na-Tourcriterium van Heerlen. Hij mocht als eerste over de streep komen in de Nederlandse stad.

Bauke Mollema en Frank van de Broek bolden als 2e en 3e over de streep. Eerder deze week was Cavendish al de snelste in de Acht van Chaam. 


25/07/24
24/07/24
23:26

Mark Cavendish wint ondanks val in de Acht van Chaam

De 93e editie van de Acht van Chaam in Nederland had niemand minder dan recordwinnaar in de Tour Mark Cavendish gelokt.

De Brit vertrok in een pak van een 30-tal renners met ook onder meer Girmay, Kooij en Teunissen, maar kwam al snel ten val in het oudste nog bestaande na-Tourcriterium. Gelukkig zonder al te veel erg. 

Op 5 ronden van de finish dropte jonkie Frank van den Broek een bommetje. De Nederlander werd in de slotronde gegrepen en dus konden de snelle mannen zich opmaken voor een sprint in Chaam.

Cees Bol lanceerde ploegmakker Cavendish daarin uitstekend naar de streep, de ex-wereldkampioen maakte vlot af. Groene trui Biniam Girmay moest zich alweer tevreden stellen met een tweede plek, Olav Kooij werd derde.

23/07/24
22:29

Tadej Pogacar laat gele trui blinken in Nederland

Tadej Pogacar blijft maar winnen. In zijn gele trui heeft de Sloveen nu ook het na-Tourcriterium van Surhuisterveen op zijn naam gezet.

Pogacar nam het in Nederland op tegen heel wat Nederlanders die de Tour hadden gereden, al was ook Jasper Philipsen van de partij.

Die laatste strandde net als gisteren in Aalst op de tweede plek, Wout Poels tekende voor het laatste plekje op het podium. Voor Pogacar was het zijn eerste en meteen ook zijn laatste na-Tourcriterium van het jaar.

22/07/24
22:35

Dylan Groenewegen wint in Boxmeer

Dylan Groenewegen heeft het criterium Daags na de Tour in het Nederlandse Boxmeer op zijn naam gezet. De Nederlandse kampioen van Jayco AlUla versloeg landgenoten Mike Teunissen en Wout Poels in de sprint.

In de slotkilometers was er nog een aanval van Tourdebutant Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL), die indruk had gemaakt in de eerste etappe van de Tour. Maar uiteindelijk draaide het toch uit op een strijd tussen de rappe mannen.

Groenewegen won in de Tour etappe 6 en zorgde daarmee voor de enige Nederlandse zege.