Springruiters Gilles Thomas, Wilm Vermeir en Jérôme Guéry plaatsen zich vlot voor teamfinale

 do 1 augustus 2024 14:08
Gilles Thomas in actie.

België maakt nog altijd kans op een teammedaille in de jumping. Gilles Thomas, Wilm Vermeir en Jérôme Guéry mogen naar de teamfinale. Thomas bleef zelfs foutloos, Vermeir en Guéry raakten één balk. Met 8 strafpunten werden ze mooi 4e in de kwalificaties. De top 10 stootte door. Morgen begint iedereen weer van 0 voor de teamfinale. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Het Belgisch jumpingteam reisde met medailleambities af naar Parijs. Dan mochten de kwalificaties geen probleem zijn. 

 

Gilles Thomas, de jongste van het drietal, zette meteen de toon. Met zijn hengst Ermitage Kalone bleef hij foutloos en onder de tijdslimiet. Zo volgde België de toplanden. 

 

Enkele concurrenten lieten steken, België niet. Wilm Vermeir was ook heel dicht bij een perfecte oefening, maar de laatste sprong was er te veel aan. De balk kwam net naar beneden. 

 

4 strafpunten waren echter geen probleem. Toen Jérôme Guéry en Quel Homme de Hus de ring instapten, wisten ze dat minder dan 17 strafpunten extra voldoende was voor een plekje in de teamfinale (top 10). 

 

Een schoonheidsfoutje aan het einde van zijn oefening was geen probleem. Met 8 strafpunten leveren een 4e plaats op en dus een stekje in de teamfinale. 

 

Die vindt morgen plaats. De scores van vandaag tellen niet meer. 

Bekijk de oefeningen van de Belgische ruiters:

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

"Met voeten op de grond blijven"

  • Gilles Thomas: "Je leeft ernaartoe en je voelt dat de paarden in vorm zijn, maar achteraf is er de bevestiging dat je er een goed gevoel aan over houdt. We hadden het wel verwacht, maar je bent natuurlijk met twee. Paarden zijn soms een beetje onvoorspelbaar. Er kan veel gebeuren. Zwitserland was een van de favorieten en is er niet meer bij. Het kan soms rap gaan. Morgen begint alles weer van 0."

 

  • Wilm Vermeir: "Dit was misschien wel te verwachten, maar het moet nog altijd gebeuren. Het zijn drie superpaarden en drie goede combinaties. Er is zeker wel wat druk, want gans België leeft mee. Het was fantastisch, maar nu blijven we met de voeten op de grond. Morgen beginnen we opnieuw."
 
  • Jérôme Guéry: "Dit is heel belangrijk voor ons. We zijn heel gelukkig, het was een superdag. Het is goed gegaan en nu moeten we de focus houden en morgen hetzelfde doen. We voelden dat het Belgisch publiek er was. Zo'n dag geeft ons zeker vertrouwen, want de eerste dag is heel belangrijk. En natuurlijk is alles mogelijk in een finale."
programma Jérôme Guéry (Paris 2024)
donderdag 1 augustus jumping kwalificaties team België 11.00 uur 4e, naar teamfinale
vrijdag 2 augustus jumping finale team België 14.00 uur 8e
maandag 5 augustus jumping kwalificaties (individueel) 14.00 uur 35e, OUT
programma Gilles Thomas (Paris 2024)
donderdag 1 augustus jumping kwalificaties team België 11.00 uur 4e, naar teamfinale
vrijdag 2 augustus jumping finale team België 14.00 uur 8e
maandag 5 augustus jumping kwalificaties (individueel) 14.00 uur 15e, naar finale
dinsdag 6 augustus jumping individuele finale  10.00 uur 20e
programma Wilm Vermeir (Paris 2024)
donderdag 1 augustus jumping kwalificaties team België 11.00 uur 4e, naar teamfinale
vrijdag 2 augustus jumping finale team België 14.00 uur 8e

paardensport in Parijs: jumping (kwalificaties team)laatste update: ongeveer 1 maand geleden

14:08

Jérôme Guéry stoot een balk om, maar verzekert het team van een plaats in de finale

14:05

België naar teamfinale!

Het is binnen voor de Belgische ruiters. Jérôme Guéry stoot één balk om, maar dat volstaat voor een plekje bij de beste 10. Als 4e plaatst België zich voor de teamfinale met amper 8 strafpunten. 

14:03

Tijd voor Jérôme Guéry! De teamfinale mag geen probleem meer zijn. Minder dan 16 strafpunten voor de Waal volstaat voor de top 10. 

13:06

Vermeir legt een goede oefening af, maar gaat in de fout aan de laatste hindernis

13:04

Vermeir net niet foutloos

Ook Wilm Vermeir legde een prima oefening af, maar de laatste hindernis was er te veel aan. De voorbenen van zijn paard tikken de balk aan en dat betekent: 4 strafpunten. Daarmee staat België nog altijd 7e. Zonder grote fouten van Jérôme Guéry lijkt de teamfinale (top 10) wel binnen te zijn. 

12:20

Gilles Thomas geeft het goede voorbeeld met een foutloze ronde

12:19

Prima start van Thomas

Gilles Thomas heeft de toon gezet. De 26-jarige ruiter bleef foutloos met zijn Ermitage Kalone. Hij was wel de traagste van de 7 ruiters die geen fouten maakten. Straks komen Jérôme Guéry en Wilm Vermeir in de ring. 

08:57

Belgen als laatste aan de beurt

België is het twintigste en laatste land in de startvolgorde voor de kwalificaties van de jumpingcompetitie vandaag. Dit betekent dat elk van de drie Belgische ruiters de ronde waarin hij in actie komt, zal afsluiten. Gilles Thomas (Ermitage Kalone) zal als eerste Belg op de twintigste startplaats zijn kans gaan in een wedstrijd die om 11 uur begint. Wilm Vermeir (IQ van het Steentje) springt als veertigste en Jérôme Guéry (Quel Homme de Hus) als zestigste en laatste.

08:54

Belgen zijn pioniers in het fokken met goede merries.

Philippe Le Jeune
08:44

Opvallend: 1/3 van de paarden is Belgisch

Niet alleen onze Belgische ruiters tikken de wereldtop aan, ook de Belgische paarden staan hoog aangeschreven. Een opvallende vaststelling: op de Spelen komt 1 op 3 van de aanwezige paarden uit ons land.

"Dat is fantastisch voor een klein land als België", vertelt oud-wereldkampioen jumping, Philippe Le Jeune. "Vroeger werd er gefokt met de merries die niet goed genoeg waren om aan wedstrijden deel te nemen. De Belgen waren enkele jaren pioniers in het fokken met goede merries. Belangrijk, want 60% van de kwaliteiten van het paard komt van de moeder."

31/07/24
12:20

We kunnen terugvallen op vier uitstekende combinaties en de ambitie is dan ook op jacht te gaan naar een medaille.

Gilles Thomas
12:15

Belgische medaillehoop in teamcompetitie

Vanaf donderdag rekenen de Belgen in de jumpingcompetitie op twee ervaren springruiters. Gilles Thomas is Belgisch kampioen en gaat met zijn tienjarige hengst Ermitage zelden in de fout. Wilm Vermeir en IQ van het Steentje hebben zich dan weer bewezen in de Nations Cup.


"Voor ons komt de teamcompetitie op de eerste plaats. We kunnen terugvallen op vier uitstekende combinaties en de ambitie is dan ook op jacht te gaan naar een medaille", zegt de 26-jarige Thomas.


Vooraf werd beslist dat Grégory Wathelet al zeker de individuele competitie voor zich zou nemen, waardoor een van de drie andere springruiters niet zal mogen deelnemen aan de individuele springnummers. "Natuurlijk wil ik ook graag de individuele competitie doen. Voor de ervaring, maar ook omdat ik ervan overtuigd ben dat ik er een mooi resultaat kan behalen. Maar we zullen zien wie er de beste vorm heeft in de landencompetitie. De beste twee springruiters zullen de selectie krijgen."


Met 45 jaar is Wilm Vermeir de ouderdomsdeken bij de mannen in de Belgische selectie. Vorig jaar werd hij verkozen tot Ruiter van het Jaar, na mooie resultaten in de Nations Cup. Ons land won zo in Sopot en pakte brons in Barcelona, La Baule en Deauville. Ook voor Vermeir zijn het de eerste Spelen. "Het doel is een medaille, maar in onze sport kan het snel gaan", vertelde hij. "Er moet maar één balk vallen en dan is het afgelopen."


12:15

Zelden bezorgde een klein handgebaar het publiek zo veel kippenvel. De Belgische amazone Larissa Pauluis had een boodschap geschreven op haar handschoenen: "Ik heb het je beloofd en het is me gelukt". Woorden gericht aan haar overleden man, die haar grote motivator was om door te zetten voor de Spelen. "Ik moet hem daarboven bedanken", laat ze haar tranen de vrije loop.