Yee verrast grote rivaal Wilde in triatlon, Marten van Riel (22e) kent inzinking in het lopen

 wo 31 juli 2024 12:32
Yee
Met een eindsprint klopt Yee zijn grote rivaal Wilde om de strijd voor goud.

Een olympische triatlon met een bijzonder straffe ontknoping. De Nieuw-Zeelander Hayden Wilde leek lang op weg naar de olympische titel, maar in de laatste hectometers pakte die andere topfavoriet, Alex Yee, uit met een enorme eindsprint en griste hij de gouden medaille weg. Marten Van Riel zakte door het ijs in het lopen en werd 22e.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Dinsdag was er nog de soap rond de kwaliteit van de Seine, woensdag konden de mannen dan toch beginnen aan de olympische triatlon. Wellicht wel met een pak vraagtekens: had het dagje uitstel een impact op de frisheid?

 

Hayden Wilde leek alvast niet meteen zijn allerbeste dag te beleven. De Nieuw-Zeelander was samen met Alex Yee dé topfavoriet, maar kwam op ruim een minuut van de leiders uit het water.

 

Marten Van Riel was wel goed mee en vond al snel de aansluiting met de leiders in het fietsen, maar voorin viel het helemaal stil en daar profiteerde Wilde optimaal van. Hij keerde terug en kon zich sparen voor het slotonderdeel: het lopen.

 

Kregen we daarin het duel waar iedereen al een tijdje naar uitkeek?

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Ongeloof in de laatste meters

Alex Yee tekende meteen present. Hij ging er als een sneltrein vandoor in het lopen en bouwde zijn kleine voorsprong beetje bij beetje uit.


Wilde zag het gevaar en greep op tijd in. De Nieuw-Zeelander knalde het gaatje dicht, zorgde even voor gezelschap in de kop van de wedstrijd en koos dan het ruime sop. Yee had zichtbaar te vroeg zijn kaarten op tafel gegooid.


De Nieuw-Zeelander snelde daarna solitair naar de slotkilometer en bedacht in zijn hoofd al hoe hij zou staan pronken met het goud. Maar Yee had nog één allerlaatste troef achter de hand.


In de laatste hectometers pakte hij uit met een bijzonder knappe comeback. "Wat is er hier aan het gebeuren?!", vroeg ook commentator Dirk Gerlo zich af.


De Brit liet Wilde achter alsof hij stilstond en pakte zo tegen alle verwachtingen in alsnog de olympische titel. Van een verrassende ontknoping gesproken.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Teleurstelling bij de Belgen

Terwijl de twee topfavorieten goud en zilver verdeelden, zakte landgenoot Marten Van Riel helemaal door het ijs in het loopnummer.

 

Van Riel begon nochtans in een goeie positie aan het slotstuk van de triatlon. Na de schoenenwissel trok hij als 9e op pad. Al snel werd echter duidelijk dat de top 10 er nooit zou inzitten.

 

Van Riel gleed af en moest uiteindelijk vrede nemen met een 22e plek.

 

Ook die andere landgenoot, Jelle Geens, stond met torenhoge verwachtingen aan de start. Maar voor Geens zou het een frustrerende voormiddag worden.

 

Al vanaf de start in het zwemmen werd hij naar de achtergrond verwezen. Hij zou nooit een rol van betekenis spelen. Zichtbaar teleurgesteld kwam hij als 42e over de streep.

Marten Van Riel: "Niet de juiste benen voor de belangrijke dag"

Marten Van Riel zocht achteraf naar een verklaring voor de teleurstellende 22e plek. "Ik had eigenlijk van begin tot einde geen supergoed gevoel", gaf hij toe. "In het zwemmen ging het eerst nog, maar ben ik wel diep moeten gaan."

 

"Op de fiets voelde ik daarna al dat ik niet echt kon duwen. Zelfs als we daar vol hadden doorgereden en we met een kleiner groepje waren voorgebleven, had ik waarschijnlijk niets meer over gehad voor het lopen."

 

Dat was nu ook het geval. In het lopen kreeg Van Riel een serieuze tik. "Ik weet eigenlijk niet exact waar het fout liep. Ik had een hele goeie voorbereiding en liep op het sterkste niveau uit mijn carrière. Maar dit was misschien wel een van de slechtste prestaties die ik ooit geleverd heb op een loopnummer."

 

"Gewoon niet de juiste benen voor de belangrijke dag", besloot hij. Nu gaat de focus op de gemengde aflossing, die op 5 augustus geprogrammeerd staat.

Emotionele Jelle Geens: "Mijn vriendin en dochtertje hebben zo veel opgeofferd zodat ik hier goed zou zijn, mentaal is dit heel moeilijk”

Belgische triatleten op woensdag 31 juli
10.45 uur Jelle Geens mannen
10.45 uur Marten Van Riel mannen

triatlon in Parijs: mannenlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

12:32

VIDEO - Alex Yee met een fantastische eindsprint naar goud: "Wat is er hier aan het gebeuren?!"

12:31

Yee wint eindsprint

In de laatste hectometers krijgen we nog een ongelooflijke stunt! Yee knalt voorbij Hayden Wilde en snelt met een bijzonder fraaie eindsprint naar de olympische titel!

12:27

Nog één lus

De finish nadert en goud en zilver lijken verdeeld. Wie grijpt na Wilde en Yee brons?

12:24

De olympische titel lijkt binnen voor Hayden Wilde. Op voorhand werd hij samen met Yee getipt als grote favoriet, in het loopnummer toonde hij zich vrij duidelijk de sterkste van de twee.

12:22

Laatste ronde!

Hayden Wilde trekt met 13 seconden voorsprong de slotronde in. Houdt hij stand of krijgen we nog een straffe ontknoping?

12:19

Van Riel op plek 24

Van Riel is nog een plekje gezakt. Onze landgenoot loopt nu op plek 24, op anderhalve minuut van de Nieuw-Zeelander aan de leiding.

12:18

Alex Yee houdt nu toch al even stand. De opmars van de twee Fransen lijkt zo even gestaakt. Wat brengt de slotronde zo meteen nog?

12:15

Bergere en Le Corre naderen voor eigen volk op nummer twee Yee. Lopen de twee landgenoten naar een dubbele medaille voor hun land? 

12:14
Wilde en Yee op kop.
12:13

Halfweg in het lopen

Hayden Wilde begint aan zijn derde van vier looprondes. Nog 5 kilometer, de Nieuw-Zeelander kan de olympische titel al ruiken. Of slaat Yee toch nog terug?

12:11

De Fransen doen aardig mee voor de medailles. Bergere en Le Corre zijn nog steeds op de voorposten te vinden.

12:09

Yee heeft gewoekerd met zijn krachten om meteen het verschil te maken. Wilde loopt nu gewoon weg.

Dirk Gerlo
12:09

Hayden Wilde wil zich nu ook helemaal losrukken van zijn kompaan. Heeft Yee zijn troeven te vroeg uitgespeeld?

12:07

Van Riel zakt er nu helemaal doorheen. De top 10 lijkt een illusie te worden, onze landgenoot loopt al op plek 23. Jammer!

12:04

2 koplopers

En toen waren ze met 2! Hayden Wilde is naar Yee gelopen en gaat zelfs voorbij de Brit. Dit is het duel dat iedereen voorspeld had.

12:03

Een medaille meegrissen zal een lastige opdracht worden voor Van Riel, onze landgenoot loopt momenteel op plek 14. Verschuift de focus naar een plek in de top 5?

12:03

Op naar het lopen: "En het gaat al meteen keihard"

12:01

Alex Yee gaat er meteen van door! De topfavoriet voelt zich helemaal thuis in het looponderdeel. Marten Van Riel knokt zich intussen in de top 10.

12:00

Het gaat al meteen keihard.

Dirk Gerlo
11:58

Switch naar het lopen!

We maken ons op voor het slotnummer van deze triatlon! De leiders trekken hun loopschoenen aan en beginnen aan de afsluitende 10 kilometer. Wat kan Van Riel nog betekenen? Hij heeft de laatste tijd alvast veel getraind op het lopen.

11:55

Uittredend olympisch kampioen Kristian Blummenfelt is nu niet meer van de voorposten weg te slaan. Zo meteen zal de wissel naar het lopen uiteraard belangrijk worden. Schuift Van Riel nog wat op?

11:53

Van Riel nog goed vooraan, Dickinson en Blummenfelt versnellen

11:51

Dan toch een aanval!

Er wordt dan toch nog een prikje uitgedeeld bij het ingaan van de slotronde! Dickinson en Blummenfelt zorgen voor wat animo, veel levert het niet op.

11:50

De koplopers beginnen te loeren naar elkaar. Iedereen in de grote groep lijkt te beseffen dat het loopnummer allesbepalend wordt.

11:47

Een uur ver

Na 20 minuten zwemmen en 40 minuten fietsen is het eerste uur gepasseerd. De adem zal hier en daar dus al stevig afgesneden worden.

11:44

Nog 2 rondes

Het fietsnummer nadert stilaan zijn einde. We lijken met een grote groep naar het lopen te trekken, daar zullen topfavorieten Yee en Wilde niet om malen.

11:42

Ook bij de achtervolgers is Jelle Geens niet te zien. Dan weet je dat het een verloren zaak is.

Dirk Gerlo
11:37

De grote kopgroep wordt nog wat ruimer. Groep twee heeft de aansluiting gemaakt, tot onvrede van Van Riel die meteen weer de leiding overneemt.

11:33

Daar zijn we weer!

De beelden van de triatlon zijn terug, liefhebbers kunnen dus weer inpikken. De stand van zaken op dit moment? Van Riel draait nog steeds vlot mee in de kop van de koers. 

11:31

Livestream keert zo meteen terug

Ook het judo heeft zich nog tussen de uitzending van de triatlon gewurmd. Meteen na de wedstrijd van onze landgenote Willems gaat de focus opnieuw op Van Riel en co.

11:30

Ronde 3

Twee van de 7 lokale rondjes liggen al achter de rug. De kopgroep begint op dit moment aan de derde lus door de straten van Parijs. Er staat nog iets minder dan 30 kilometer fietsen op de teller.

11:25

Van Riel maakt een ronddraaiend gebaar met zijn vinger en wil zijn medeleiders zo aanvuren om beter samen te werken. Gaan zijn kompanen mee in zijn verhaal of laten ze groep 2 zonder problemen terugkeren?

11:25

Achtervolging

Ook bij de achtervolgers valt het niet stil. De kloof hangt nog steeds op een halve minuut, groep 2 is dus zeker nog niet uitgeteld.

11:22
Van Riel brommert mee.
11:21

Er wordt serieus gebrommerd voorin. Marten Van Riel is daar zeker mee verantwoordelijk voor, hij zorgt geregeld voor impulsen aan kop van de eerste groep.

11:17

Praktische mededeling: de livestream van de triatlon is even onderbroken voor de roeiwedstrijd van Van Zandweghe en Vyvey. Zo dadelijk keren de beelden van de triatlon terug.

11:16

Hergroepering

De kopgroep is gegrepen. Een twintigtal renners, met daarbij Van Riel, rijdt nu aan de leiding. Jelle Geens heeft de boot gemist en rijdt in de achtergrond.

11:11

Marten Van Riel knalt stevig door op kop van het achtervolgende groepje. De 6 leiders zijn nog steeds binnen schot en de samenwerking in de groep van Van Riel zit goed. 

11:08

Afstanden

Na 1,5 kilometer zwemmen zijn de triatleten nu vertrokken voor 40 kilometer fietsen. Daarna wacht ook nog een loopparcours van 10 kilometer.

11:08

Hayden Wilde, een van de topfavorieten, zal een stevige inspanning mogen leveren om aan te sluiten bij de kop van de wedstrijd. Hij komt op iets meer dan een minuut de Seine uit.

11:06
Jelle Geens begint aan een inhaalrace.
11:05

Tijd voor de fiets

De Italiaan Crociani ligt na het zwemnummer aan de leiding en mag als eerste zijn fiets grijpen. Groot is zijn voorsprong niet, zo meteen zal ook Van Riel wellicht wel kunnen aansluiten.

11:01
Van Riel kwam als 18e uit het water.
11:00

Normaal gezien is Van Riel een van de betere zwemmers, maar de laatste tijd heeft hij veel op zijn lopen getraind.

Dirk Gerlo
11:00

Van Riel als 18e uit het water, Geens als 45e

10:59

Geens als 45e

Op bijna anderhalve minuut verschijnt ook Jelle Geens uit de Seine. Dat is toch al een flinke achterstand.

10:58

Ronde 1 voorbij

De eerste zwemronde zit erop! Na 910 meter kruipen de atleten even het water uit om daarna via het ponton nog een rondje van 590 meter te zwemmen. Van Riel springt als 18e opnieuw het water in, op 29 seconden van de Australiër Hauser aan de leiding.

10:54

Onder de brug is het stevig knokken voor de triatleten. De Fransen schuiven wat op, Van Riel zwemt voorlopig rond positie 20.

10:50

De Zuid-Afrikaan Henri Schoeman ment de grote groep. Onze landgenoten houden zich voorlopig goed verscholen.

10:49

We krijgen meteen al een uitgestrekt pak in aanloop naar de eerste boei. Na het keerpunt zwemmen de atleten tegen de stroom in.

10:48

De mannen beginnen aan hun triatlon

10:46

Daar gaan ze!

Van Riel en Geens zijn eraan begonnen! Kijken waar onze landgenoten straks uit het water komen. 

10:27

Start om 10.45 uur

Binnen 20 minuten duiken de 56 triatleten de Seine in. Onze twee landgenoten, Marten Van Riel en Jelle Geens, zijn als outsiders zeker niet kansloos voor een medaille. Waar stranden ze?

06:56

Dan toch!

Op de Olympische Spelen kunnen de individuele triatlonwedstrijden woensdag dan toch plaatsvinden. De waterkwaliteit van de Seine is "conform", laten de organisatoren en de Wereldtriatlonbond weten in een korte mededeling.

Bij de mannen gaat de individuele triatlon om 10.45 uur van start met Jelle Geens en Marten Van Riel. Normaal gezien waren de mannen dinsdag al in actie gekomen, maar door de slechte waterkwaliteit van de Seine als gevolg van de regenval tijdens het weekend werd de wedstrijd met een dag uitgesteld. Zondag en maandag waren de triatlontrainingen in de rivier al geannuleerd.