Geen medaille als afsluiter! Lotte Kopecky strandt op ongelukkige 4e plek in omnium

 zo 11 augustus 2024 14:35
Lotte Kopecky kon net geen 2e olympische medaille veroveren.

Niet alleen in de basketbalzaal is het net niet geworden. Ook Lotte Kopecky heeft de Olympische Spelen niet kunnen afsluiten met een medaille. In het omnium brak een slechte start haar zuur op, waardoor ze na de afsluitende puntenkoers net naast het podium viel.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Geen goede opener

Het verleden leerde ons dat het omnium Lotte Kopecky niet altijd ligt. Vooral met de scratch, het openingsnummer, heeft ze het soms lastig. 

 

Dat was helaas ook vandaag het geval. In een erg gesloten wedstrijd, waarin duidelijk was dat de eindsprint alles zou beslissen, hield ze zich afzijdig. In de laatste 5 ronden kwam ze wel sterk naar voren.

 

Zo leek ze ideaal gepositioneerd te zijn voor de sprint, maar het liep mis in de absolute slotfase. 

 

Kopecky werd overvleugeld en had geen antwoord in huis. Ze kon zich niet meer positioneren voor de sprint en kwam niet verder dan plaats 17. Daarmee had ze meteen 32 punten achterstand op de leidster.  

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Rustig opschuiven

Op naar de temporace dan. Dat is een koers waarbij iedere ronde een punt kan gescoord worden. 

 

Opnieuw koos Kopecky voor een afwachtende tactiek. Andere rensters scoorden onderweg, de Belgische mikte op de eindsprint. 

 

Die won ze makkelijk en zo werd ze 6e in het tweede onderdeel. Kopecky stond toen 13e. 

 

Dat moest haar vertrouwen geven richting de afvalkoers, de discipline waarin ze al 2 keer wereldkampioene werd. 

 

Na een paar vroege spannende momentjes zat ze lang comfortabel in de groep. Ze leek mee te kunnen doen voor winst in het onderdeel, maar toen ze nog met 4 rensters overbleven werd ze dan toch laatste. 

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Kopecky komt net tekort

Als 9e begon Kopecky aan de afsluitende puntenkoers met 24 punten achterstand op de 3e plaats. Met verschillende sprints onderweg en potentieel 20 punten per winstronde was veel mogelijk. 

 

De Belgische koos wel opnieuw voor een vrij passieve aanpak. 

 

Pas in de tweede helft van de wedstrijd brak de koers open. Plots waren er 6 à 7 kanshebbers voor zilver en brons. Kopecky schaarde zich daarbij met twee winstrondes. 

 

Richting de eindsprint (10, 6, 4 en 2 punten) stond Kopecky nog maar 3 punten in het krijt ten opzichte van Ally Wollaston, de 3e op dat moment. 

 

Ze had dus een uitstekend eindschot nodig, maar dat zat er niet meer in. Wollaston had zelf nog overschot en reed naar brons. 

 

Net geen 2e medaille dus voor Kopecky na het brons op de weg. Ze eindigt op de 4e plaats. 

 

De olympische titel is net als in Tokio voor Jennifer Valente. De Amerikaanse won de scratch en de afvalling en controleerde in de puntenkoers. 

Uitslag omnium (v)
1. Jennifer Valente (VS) 144 ptn
2. Daria Pikulik (Pol) 131 ptn
3. Ally Wollaston (NZl) 125 ptn
4. Lotte Kopecky 116 ptn
5. Georgia Baker (Aus) 108 ptn
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Belgen op zondag 11 augustus
17e (stand: 17e) Lotte Kopecky omnium: scratch  
6e (stand: 13e) Lotte Kopecky
omnium: temporace  
4e (stand: 9e) Lotte Kopecky
omnium: afvalling  
4e Lotte Kopecky
omnium: puntenkoers  

baanwielrennen in Parijs: zondag 11 augustuslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

14:47

Kopecky: "Ik heb alles geprobeerd in de puntenkoers, maar het is helaas niet gelukt"

14:38

Kopecky eindigt als 4e in het omnium

14:36

Titel voor Valente

Jennifer Valente kwam nooit in de problemen. Ze kon controlerend het slotnummer rijden en wordt na twee wereldtitels nu ook voor de 2e keer olympisch kampioene. 

1. Jennifer Valente (VS) 144 ptn
2. Daria Pikulik (Pol) 131 ptn
3. Ally Wollaston (NZe) 125 ptn
4. Lotte Kopecky (Bel) 116 ptn
5. Georgia Baker (Aus) 108 ptn

14:34

Geen medaille voor Kopecky

Lotte Kopecky heeft geen jus meer in de benen en laat lopen. Ally Wollaston blijkt ook nog vrij snel te zijn en pakt het brons voor de ogen van Kopecky, die 4e wordt in het omnium. 

14:33

Bij de eindsprint zijn er nog 10, 6, 4 en 2 punten te verdienen. Als Kopecky die wint, is ze zeker 3e. Kan het nog? Nog 3 ronden!

14:32

Kopecky dicht bij brons!

1. Jennifer Valente 144 ptn
2. Daria Pikulik 129 ptn
3. Ally Wollaston 119 ptn
4. Lotte Kopecky 116 ptn

14:31

Pikulik klopt Kopecky

Een medaille wordt nu heel moeilijk voor Kopecky. Pikulik pakt de 5 punten aan de sprint, Kopecky graait er 3 mee. 

14:31

Nog een winstronde voor Kopecky, maar Pikulik klopt haar in de sprint

14:30

Het drietal staat al op het punt om de bonusronde te pakken, maar nu wachten ze tot de volgende sprint om daar ook nog punten te pakken. Kopecky heeft die punten nodig om voorbij Pikulik te gaan. 

14:29

Nog eens Kopecky!

De Belgische gaat in de aanval met Van der Duin en Pikulik. Ze pakken een grote kloof op het peloton. 

14:28

Het is nu Wollaston die een gooi doet naar brons. Ze rijdt alleen weg en pakt 5 punten aan de 6e sprint. Zo komt ze op 5 punten van brons. Alles staat op een zakdoek achter leidster Valente. 

14:27

Een aanval van Kopecky wordt (onbewust) opgevangen door Dideriksen. Zo is het momentum voorbij. 

14:26

Stand (nog 27 ronden)

1. Jennifer Valente 144 ptn
2. Georgia Baker 108 ptn
3. Daria Pikulik 104 ptn
4. Amalie Dideriksen 104 ptn
5. Anita Stenberg 102 ptn

9. Lotte Kopecky 93 ptn

14:25

Ook Valente en Dideriksen hebben de 20 extra punten te pakken. De Amerikaanse is zo op weg naar goud. 

14:25

Kopecky pakt een winstronde

14:24

Winstronde Kopecky

Het is gebeurd. Samen met haar 7 metgezellen pakt Kopecky een winstronde. Dat brengt haar nu op plek 8, op slechts negen punten van het podium. 

14:23

We hebben nu 8 leidsters, met Kopecky. Valente heeft zich laten verrassen en probeert met Dideriksen het gat te dichten. 

14:22

Aanval Kopecky!

Daar is Lotte Kopecky voor het eerst, op 42 ronden van het einde. Ze krijgt Wollaston, Van der Duin en Paternoster mee. Voor hen rijdt al een ander kwartet. 

14:22

Stenberg naar 3

De Ierse en de Noorse hebben de winstronde te pakken. Ze springen daarmee over Coles-Lyster. Kopecky staat nu op 29 punten van een medaille. 

14:20

Dit is gevaarlijk. Lara Gillespie (7e) en Anita Stenberg (6e) rijden weg. Ze pakken de punten aan de tussensprint en hebben een kloof te pakken. Kopecky scoort niet. 

14:19

Nog iets meer dan 50 ronden te gaan. Het is wachten op spektakel voorlopig. Een snedige demarrage van een renster uit de top 10 zagen we nog niet. 

14:18

1 punt voor Kopecky

Lotte Kopecky pikt een puntje mee aan de tweede sprint. Zo staat ze nu op 25 punten van een medaille. Een winstronde zal nodig zijn straks. Fortin heeft die net gekregen. 

14:17

Fortin komt met de aanval

14:16

Valentine Fortin is op weg naar de volle buit bij de volgende sprint. Ze rijdt solo weg. Als 19e in het klassement heeft zij niks te verliezen. 

14:15

Er zijn wat versnellingen voorin, maar niemand geraakt weg. In het tweede deel van het peloton zien we nog altijd Kopecky rustig meetrappen. 

14:14

Valente steviger op 1

De Amerikaanse leidster ziet er nog altijd uitstekend uit. Vanop de kop regelt ze de sprint en pakt ze 5 punten. Kopecky mengde zich niet. 

14:13

De aanval van de Zwitserse was eigenlijk niet het vermelden waard. Ze waait snel terug. Kopecky houdt zich afzijdig. De eerste sprint komt eraan. 

14:12

Aanval Aline Seitz

Na enkele ronden gooit Aline Seitz de knuppel in het hoenderhok. Zij staat 14e en vormt dus niet meteen een gevaar voor de medailles. 

14:10

START

Durft Kopecky alles of niets te spelen? Ze zal een harde koers nodig hebben om op te schuiven richting de top 3. 

14:06

Puntenkoers

80 ronden. Dat is wat rest in het omnium. Elke 10 ronden liggen er punten (5/3/2/1), maar we zullen hoogstwaarschijnlijk ook winstronden (20 punten) zien. Het wordt rekenen. 

Kopecky (9e) heeft 24 punten achterstand op de derde plaats. Voor zilver (36p) en goud (46p) is bijna een mirakel nodig.

14:00

Het programma heeft wat vertraging opgelopen. Eerst is er nog de medailleceremonie voor de keirin bij de mannen. Harrie Lavreysen pakte daarin het goud. 

13:52

We maken ons op voor de apotheose van het omnium. We schakelen even met de livestream. Even deze pagina refreshen en je zit helemaal klaar voor de puntenkoers!

13:40

Hattrick Harrie voor Nederland!

13:37

Veel mogelijk

We tellen af naar de puntenkoers, het slotnummer van het omnium. Een medaille is zeker niet buiten bereik voor Kopecky, met 24 punten achterstand op brons. 

Dan zal ze wel stevig moeten scoren. Onderweg zijn er 7 sprints met telkens 5, 3, 2 en 1 punten op het spel. Voor de eindsprint wordt dat aantal verdubbeld.

Dat betekent dat er met de sprints al 45 punten te winnen zijn. En bij een winstronde krijgt een renster 20 punten. Genoeg kansen om punten te pakken dus!

13:25

Dubbel goud voor Ellesse Andrews

Na haar olympische titel in de keirin heeft Ellesse Andrews nu ook het goud gepakt in de sprint. Ze klopte twee keer Lea Sophie Friedrich in een rechtstreeks duel. Het brons is voor Emma Finucane. 

13:16

Stand na afvalling

1. Jennifer Valente (VS) 118 ptn
2. Georgia Baker (Aus) 108 ptn
3. Maggie Coles-Lyster (Can) 96 ptn
4. Amalie Dideriksen (Den) 84 ptn
5. Lara Gillespie (Ier) 76 ptn

9. Lotte Kopecky (Bel) 72 ptn

13:14

Opnieuw Valente

Het werd een duel tussen Valente en Baker. Andermaal pakt Valente de volle buit. Dat brengt haar puntentotaal al op 118 punten. 

Kopecky leek in de 2e helft van de wedstrijd het beter onder controle te hebben, maar in de op twee na laatste sprint werd ze laatste. In het klassement staat ze nu 9e. 

13:13

Kopecky eindigt als 4e in de afvallingsrace

13:12

Kopecky 4e

In de binnenbocht laat Kopecky zich verrassen. Met z'n vieren sprinten ze naast elkaar en de Belgische komt net als laatste over de streep. 

13:11

Kopecky lijkt alles uitstekend te controleren. Stenberg is de volgende die wordt uitgeschakeld. Baker, Coles-Lyster en Valente zijn haar concurrentes nu. 

13:11

Paternoster gaat eruit. Kopecky eindigt al zeker in de top 5 in de afvalling. 

13:10

Kopecky op kop

Dit zijn de 6 overblijvers: Kopecky, Baker, Valente, Coles-Lyster, Paternoster en Stenberg. Wie pakt de volle buit? 

13:09

Met z'n achten is er even geen afvalling. Er was geen verschil te zien tussen Baker en Coles-Lyster. 

13:06

10 vrouwen blijven over. Kopecky heeft al even geen straffe manoeuvres moeten doen. Ondertussen gaat Wollaston er nu wel uit. 

13:04

Toen waren ze nog met 13. Maria Martins, een outsider voor de medailles, moet er nu uit. Wollaston (5e) kon zich net redden. 

13:03

Korte neutralisatie

Er was even verwarring, want de Pikulik werd even geëlimineerd terwijl het de Britse Evans was die als laatste over de streep kwam. Ondertussen gaat de wedstrijd weer verder, met Kopecky nog steeds. 

13:01

Kopecky zit ondertussen veilig in het pak. 5 rensters zijn uitgeschakeld. 

13:00

"Kopecky kruipt hier door het oog van de naald"

12:59

Kopecky ontsnapt

Bij de eerste afvalling was Kopecky al bijna geëlimineerd. Met een manoeuvre langs de buitenkant ontsnapt ze net. 

12:57

Kopecky heeft een geweldige afvalling nodig om minstens weer mee te doen om de medailles. Ze staat op dit moment op 22 punten van de top 3. Leidster Valente heeft al 40 punten meer. 

12:55

Afvalling

Daar is Lotte Kopecky opnieuw. Ze maakt zich op voor het derde onderdeel van het omnium: de afvalling. Elke 2 ronden valt telkens de renster af die als laatste over de lijn komt. Zo gaat het door tot de beste twee sprinten om de zege. 

12:53

Ellesse Andrews zet een eerste stap richting sprintgoud. Ze wint de eerste heat tegen Friedrich. 

12:46

Declassering Ota

Er is nog wat opschudding in de keirin. Ota wordt gedeclasseerd in de tweede halve finale en moet een finaleticket op zijn buik schrijven. De Maleisiër Sahrom mag naar de grote finale later vandaag. 

12:44

Voor de omniumvrouwen terugkeren is er een eerste sprintduel in de strijd om goud en brons. Friedrich en Andrews bikkelen voor de olympische titel. 

12:41

We kennen de 6 finalisten in de keirin: Jack Carlin, Matthew Glaetzer, Shinji Nakano, Matthew Richardson, Harrie Lavreysen en Kaiya Ota. 

12:21

Lea Sophie Friedrich heeft zich geplaatst voor de finale. Zij mag straks sprinten om goud tegen Ellesse Andrews. Van de Wouw moet vrede nemen met de bronzen finale. 

12:18

Kopecky eindigt als 6e in de temporace

12:15

Stand na temporace

1. Jennifer Valente (VS) 78 ptn
2. Georgia Baker (Aus) 70 ptn
3. Maggie Coles-Lyster (Can) 60 ptn
4. Amalie Dideriksen (Den) 58 ptn
5. Ally Wollaston (NZe) 56 ptn

13. Lotte Kopecky (Bel) 38 ptn

12:11

Jennifer Valente heeft van het drietal de meeste puntjes gepakt en wordt 2e achter Gillespie. Zo komt ze nu al op 78 punten. Kopecky heeft er 38.

12:10

Kopecky 6e

Lotte Kopecky sleept nog het maximale uit de brand. Ze is de snelste van het peloton en is daarmee de eerste van de vrouwen met 0 punten. Het levert plek 6 op. 

12:09

Spanning

Nog 5 ronden. Valente, Baker en Pikulik hebben nog altijd de ronde niet kunnen pakken. Voor hen is dat belangrijk om Gillespie nog in te halen. Het hoogst haalbare voor Kopecky zal plek 6 zijn. 

12:07

Vijf rensters rijden weg uit het peloton, met daarbij Kopecky. Pikulik, Valente en Baker staan op het punt om een winstronde te pakken. 

12:06

Nu zijn Baker, Pikulik en Valente op pad. Zij verdelen de punten op dit moment. 

12:05

Winstronde Gillespie

Na 5 ronden heeft Gillespie al een winstronde te pakken. Zo leidt ze in deze temporace met 25 punten. Kopecky houdt zich afzijdig. 

12:04
De Ierse Gillespie valt meteen aan en pakt een bonusronde
12:03

Lara Gillespie is de eerste aanvaller van de temporace. Ze gaat in haar eentje ervandoor en lijkt een aantal ronden telkens een puntje te kunnen pakken. 

12:02

De start is gegeven. In de eerste 5 ronden liggen nog geen punten per ronde. Er zijn opnieuw 30 ronden in totaal. 

11:59

Temporace

Nu richten we onze blik opnieuw op het omnium met Lotte Kopecky. De temporace is het meest gecompliceerde onderdeel. Elke ronde is er een punt voor de renster die als eerste over de streep komt.

Wie aan het eind de meeste punten heeft, wint het onderdeel. Belangrijk: een bonusronde levert meteen 20 punten op. 

11:57

Ellesse Andrews heeft zich geplaatst voor de sprintfinale. Van de Wouw en Friedrich hebben straks een derde en beslissend duel. 

11:50

Nog 10 minuten

De kwartfinales van de keirin leverden een paar verrassingen op. Zo is Jeffrey Hoogland uitgeschakeld, net als de Israëliër Yakovlev. 

Nu zijn er nog de tweede heats in de halve finales van de sprint, dan komen de omniumrensters terug voor de temporace. 

11:31

Op het tweede onderdeel van het omnium is het nog even wachten. Rond 12 uur volgt de temporace. Eerst zijn er kwartfinales in het keirin (m) en de tweede heat in de sprint (v). 

11:28

Net zijn de eerste heats van de halve finales van het sprinttoernooi bij de vrouwen afgewerkt. Hetty van de Wouw Ellesse Andrews zitten in polepositie voor een finaleplek. 

11:27

Britse Evans rijdt tegen het achterwiel van Kopecky

11:21

Tussenstand na scratch

1. Jennifer Valente (VS) 40 ptn
2. Maggie Coles-Lyster (Can) 38 ptn
3. Georgia Baker (Aus) 36 ptn
4. Maike van der Duin (Ned) 34 ptn
5. Ally Wollaston (NZe) 32 ptn

17. Lotte Kopecky (Bel) 8 ptn

11:18

Valente wint, Kopecky 17e

Het is opnieuw geen succesvolle scratch voor Lotte Kopecky. Ze zat aanvankelijk goed vooraan, maar werd overvleugeld door de concurrenten. De Belgische zat vast en kwam niet verder dan plaats 17. 

Concurrente Jennifer Valente pakt de volle buit, voor Coles-Lyster en Baker. Hier doet Kopecky geen goede zaak. 

11:16

"Dit is een rampscratch voor Kopecky"

11:16

Kopecky zit nu wat ingesloten aan de binnenkant van de baan. Hoog scoren wordt heel moeilijk. 

11:15

Het is nu zaak om te positioneren. Ze gaan de slotkilometer in. Durft iemand nog van ver aan te gaan? Kopecky zit goed vooraan. 

11:14

We lijken een groepssprint te kijken in het openingsnummer. Het tempo ligt opmerkelijk laag. 

11:12

Hergroepering

Veel voorsprong krijgt Fortin niet. Even reed ze een volle bocht voor het peloton uit, maar de thuisrijdster wordt ingerekend op 14 ronden van het einde. 

11:11

Aanval Fortin

Op iets meer dan 20 ronden van het einde is er eindelijk wat actie na een gezapige start. De Franse Valentine Fortin gaat in de aanval en slaat een kloof. 

11:07

Het startschot is gegeven voor een wedstrijd van 30 ronden, goed voor 7,5 kilometer. De snelste aan het eind krijgt straks de volle buit, tenzij iemand een winstronde kan pakken. 

11:05

Opvallend: Letizia Paternoster is al gevallen. Tijdens het rustig inrijrondje schoof ze onderuit. De Italiaanse lijkt wel zonder kleerscheuren te kunnen starten.

11:02

Scratch

De 22 deelneemsters komen de piste op. Ze maken zich op voor de scratch. Dat is niet altijd het favoriete onderdeel van Lotte Kopecky. Hoe doet ze het vandaag? 

10:57

2 wereldkampioenen

Van de deelnemers aan dit omnium staan er maar 2 op de erelijst van het WK. Dat zijn Jennifer Valente (2022 en 2023) en Yumi Kajihara (2020). De andere recente wereldkampioenen zijn gestopt (Kirsten Wild) of geblesseerd (Katie Archbald). 

10:50

Nog 2 finales

Naast het omnium bij de vrouwen worden nog twee gouden medailles uitgedeeld vandaag. Er is de ontknoping van het sprinttoernooi bij de vrouwen en de mannen strijden om de medailles in de keirin. 

10:33

4 onderdelen

In zo'n 4 uur tijd zullen de rensters 4 disciplines moeten afwerken: 

- De scratch is te vergelijken met een koers op de weg. Wie als eerste over de streep komt, krijgt de meeste punten, tenzij iemand een ronde kan pakken.

- Tijdens de temporace is er per ronde één punt te verdienen. Een winstronde levert 20 punten op. Wie aan het eind de meeste punten heeft, krijgt 40 punten voor de stand.

- De afvalling is simpel. Elke 2 ronden valt de laatste af. Zo gaat het door tot de 2 beste vrouwen sprinten om de 40 punten.

- De beslissing valt in de afsluitende puntenkoers. Daarin starten de rensters met de punten die ze tot dan verzameld hebben. Elke 10 ronden is er een sprint voor punten (5/3/2/1). Een winstronde levert ook hier 20 punten op. 

09:04

Moeilijke relatie met omnium

Terwijl ze de laatste jaren de gouden medailles aan elkaar rijgt in de puntenkoers en afvalling lijkt Lotte Kopecky iets meer moeite te kennen met het omnium. Dat is wel relatief, want in 2023 stond ze op het podium van het EK en WK. 

Haar beste prestatie in het omnium was WK-zilver in 2021. In dat jaar deed ze ook een gooi naar een olympische medaille, maar na een val in de scratch gaf ze op. Het is uitkijken of ze Parijs wel na een afgewerkt omnium kan verlaten.