Frans delirium in straten van Parijs: Beaugrand wint olympische triatlon, Vermeylen 24e na val tijdens fietsen

 wo 31 juli 2024 09:56
Cassandre Beaugrand kan haar triomf nauwelijks geloven.

Droomwinnares in de straten van Parijs. Cassandre Beaugrand is de olympische kampioene triatlon. De Franse haalde het na 1.500 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen in een tijd van 1u54'55". De wedstrijd in Parijs werd ontsierd door heel wat valpartijen op de fiets. Zo ook voor landgenote Jolien Vermeylen, die na een veelbelovende start vrede moest nemen met de 24e plek. 

Op een lijn stonden ze dan toch klaar op de Pont Alexandre III. Het water van de Seine was zuiver genoeg verklaard om de olympische triatlon van start te laten gaan.


Met en tegen de stroming voelde Jolien Vermeylen zich als een vis in het water. Haar zwemachtergrond hielp de Belgische om snel terrein goed te maken. Zo was ze de 5e snelste na een rondje en kwam ze als 11e uit het water na de volledige 1.500 meter.


Opvallend: de stroming van de Seine maakte de wedstrijd zwaar. In Tokio kwamen de vrouwen na 18'24" uit het water, nu deden ze er minstens 22'05" over.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Een opdracht die erin hakte bij de triatletes? Tijdens het fietsen over spekgladde Parijse wegen gingen opvallend veel atleten tegen de vlakte. Zo ook Vermeylen, die haar mooie uitgangspositie in de kopgroep in rook zag opgaan.


Zo bleef een groepje van tien favorieten over. Onze landgenote moest achtervolgen in een peloton op een minuut. In de 40 kilometer bleef het status quo overeind. Negen lopers zouden de medailleverdeling voor hun rekening nemen in de afsluitende 10 kilometer.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Daarin toonde de Zwitserse Derron zich erg gretig. Ze liep ruim 8 kilometer ongestoord op kop. Zo kwam er afscheiding van een viertal mét twee Franse triatletes. Zij werden uiteraard luid aangemoedigd in de straten van Parijs.


Dat gaf Cassandre Beaugrand vleugels. Ze plaatste een fikse tussensprint. Derron en de Britse Beth Potter hadden niet meteen een antwoord. Zo zorgt de Franse voor een delirium in eigen land na 1u54'55". Derron pakt zilver, Potter brons. 


Jolien Vermeylen maakte nog wat plaatsen goed in het slot. Ze eindigt als 24e op 4'49" van de olympische kampioene. Claire Michel - die een hele wedstrijd in de achtergrond afwerkte - werd 38e op 7'27".

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza
Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Jolien Vermeylen: "Hoop dat ik niet alleen word beoordeeld op mijn klassement"

Jolien Vermeylen kon haar ontgoocheling na haar crash op de fiets moeilijk verbergen voor onze microfoon. 

 

"Het zwemmen ging heel goed. Ik kwam ook met de kopgroep uit het water en ik was best wel trots op mezelf."

 

"Ook het fietsen ging goed, ik hing niet laatst en dat is niet van mijn gewoonte. Maar dan ... Ja, ben ik gecrasht en kreeg ik schrik."

Als je iets van triatlon kent, dan weet je dat er meer in zat.

Jolien Vermeylen

Toch bekijkt Vermeylen het positief. 


"Ik onthoud dat ik ben rechtgestaan en heb verder gefietst, terwijl ik echt pijn had, ook bij het lopen."

 

"Mijn linkerkant ligt open, maar ik heb mijn best gedaan en niet opgegeven. Ik hoop gewoon dat ik niet enkel beoordeeld word op mijn klassement. Als je iets van triatlon kent, dan weet je dat er meer in zat."

 

"Ik ben wel wat teleurgesteld in het fietsen. Niet alleen in de crash, maar ik de schrik erna, waardoor ik alle bochten veel rustiger nam. Daardoor hing ik na elke bocht laatst. Daar heb ik veel krachten verspeeld."

 

"Nog enkele dagen om me op te laden voor de relay", blikte Vermeylen al vooruit naar haar volgende doel. 

Bekijk: Claire Michel steekt Jolien Vermeylen een hart onder de riem

Claire Michel: "De stroming was enorm sterk"

Dat het zwemmen niet het sterkste nummer van Claire Michel is, is geen staatsgeheim. Maar de sterke stroming speelde de Belgische triatlete echt parten. 

 

"De stroming was echt stevig, ik heb nog nooit zulke grote gaten gezien tussen de verschillende groepen. Ik heb met het fietsen wel geprobeerd om terug te komen, maar dat is triatlon natuurlijk. Je moet goed zijn in alle onderdelen", is Michel eerlijk.

programma Jolien Vermeylen (Paris 2024)
woensdag 31 juli triatlon vrouwen 24e liveblog
programma Claire Michel (Paris 2024)
woensdag 31 juli triatlon vrouwen 38e liveblog
Gerelateerd:

triatlon in Parijs: vrouwenlaatste update: ongeveer 1 maand geleden

10:01

Jolien Vermeylen 24e

Jolien Vermeylen heeft nog wat plaatsen goedgemaakt in het slot. Ze eindigt op plek 24, 4'49" na de olympische kampioene.

09:55

Beagrand is olympische kampioene!

Frans delirium in straten van Parijs! Beaugrand is olympische kampioene na een sterk staaltje lopen. De Zwitserse Derron is tweede op 6 seconden. Na 15 seconden komt de Britse Potter over de streep voor brons.

09:52

Beaugrand versnelt: “Potter moet nu reageren, maar heeft het moeilijk”

09:50

Beaugrand neemt afstand!

Voor eigen publiek kan je altijd wat meer. Dat bewijst Beaugrand met een tussensprint. Derron en Potter gaan in de achtervolging.

09:47

Laatste ronde!

Derron, Beaugrand, Potter en Lombardi binnen de seconde. De medailles zullen zij verdelen. Derron wil voorlopig maar niet van de kop wijken.

09:42
09:41

Ik ben onder de indruk van Julie Derron, die al de hele tijd op kop loopt.

Commentator Dirk Gerlo
09:33

Vermeylen op plek 27

Vermeylen moet terrein prijsgeven na een lastige zwempartij in de Seine en de fietsrit. Na 2,5 kilometer lopen heeft ze 2'13" achterstand.

09:30

“Dit is de kopgroep, Duffy gaat haar olympische titel kwijtspelen”

09:28

Een viertal neemt afstand in ronde 1 van het lopen. De Zwitserse Julie Derron, de Britse Beth Potter en Fransen Cassandre Beaugrand en Emma Lombardi zijn de beteren van het pak. Topfavoriete Flora Duffy lijkt naast een medaille te grijpen.

09:24

Over naar het lopen: "Gaat er snel afscheiding komen?"

09:23

Lopen, maar!

1u21'43". Na het zwemmen en fietsen is een negental koplopers begonnen aan de afsluitende 10 kilometer lopen. Vermeylen en haar ruime achtervolgende groep volgen op ruim een minuut.

09:15

Paar seconden verlies voor achtervolgers

De 10 rensters vooraan nemen weer wat afstand van de rest. Zo zitten Vermeylen en co. op 1'20".

09:13

Ondertussen hangt Claire Michel rond de 39e plaats. De 35-jarige Belgische probeert haar triatlon goed in te delen in de achtergrond.

09:12
Claire Michel rijdt ondertussen rond op een 39e plaats.
09:11

Vermeylen in staart

Jolien Vermeylen hangt in de staart van de achtervolgende groep. Ze lijkt geen risico te willen nemen na haar valpartij.

09:09

Valpartij Kasper: "Daar heb je dan zo hard voor getraind en dan dit"

09:08

De triatletes vallen als vliegen. Nu gaat ook een Duitse in de kopgroep onderuit. Gelukkig zat ze in de buitenkant van de bocht en neemt ze niemand mee in haar tuimeling.

08:57

Vermeylen houdt stand in achtervolgende groep

1'11". Dus houdt de achtervolgende groep met Vermeylen stand ten opzichte van de koplopers. Kunnen ze nog wat seconden van de voorsprong knabbelen in de laatste 3 rondjes fietsen?

08:51
Jolien Vermeylen rijdt in de achtervolgende groep.
08:50

Vermeylen zakt weg

De schrik zit er een beetje in bij Vermeylen, die wegzakt naar plaats 28. Ze rijdt in een klein groepje, op 1'15" van het tiental vooraan.

08:41

Vermeylen valt enorm terug door de val. De Belgische zat vlak achter de koploopster Duffy in een groepje, maar komt nu pas op 1'04" over het tussenpunt. De 15e stek is die van onze landgenote op dit moment.

08:38

Opnieuw een valpartij: “Dit ontsiert deze olympische triatlon tot en met”

08:37

De valpartijen ontsieren de olympische triatlon. Dit wil je liever niet zien.

Commentator Dirk Gerlo
08:36

Vermeylen onderuit: "Dan kan je alleen maar denken: "Verdorie, verdorie""

08:35

Vermeylen valt!

Glibberen en glijden in de straten van Parijs. In de groep van Vermeylen gaat een triatlete onderuit. Niet veel later schuift ook de Belgische op haar zij door een bocht. Jammer voor de Belgische, die een sterke triatlon aan het afwerken was.

08:24

Vermeylen komt als 11e uit het water: "Dan is het zaak om aansluiting te vinden bij het eerste groepje voor het fietsen"

08:22

Vermeylen 11e na het zwemmen

Flora Duffy springt als eerste haar fiets op na 22'05". 37 seconden later verschijnt ook Vermeylen. Ze wisselt als 11e. Claire Michel kan 4 minuten later ook aan haar 40 kilometer op de fiets beginnen.

08:19

Claire Michel 49e na eerste zwemronde

08:14

Vermeylen 5e na eerste zwemronde

Jolien Vermeylen doet het uitstekend in de Seine. Ze begint als 5e aan haar tweede zwemronde. Na 910 meter klokt ze 13'30", 18 seconden na leidster Flora Duffy.

08:14

Jolien Vermeylen 5e na eerste zwemronde

08:06

Vermeylen voelt zich als een vis in het water en rukt op naar de 6e positie. Clair Michel zit achteraan het pak.

08:03

Jolien Vermeylen komt uit het zwemmen, dus kan zich een weg banen door het water van de Seine. Vlak voor het keerpunt aan de boei hangt ze rond de 20e positie.

08:00

We zijn vertrokken! "Het was een serieuze gok, ze hebben hem genomen en nu zijn we klaar"

08:00

Daar gaan ze!

De eerste duik in de Seine is dan toch genomen! Na veel vijven en zessen is het parcours niet gewijzigd.

07:58

Olympische triatlon

1.500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Dat staat onze landgenotes en hun concurrenten te wachten in de olympische triatlon.

06:22

Groen licht

Op de Olympische Spelen kunnen de individuele triatlonwedstrijden woensdag dan toch plaatsvinden. De waterkwaliteit van de Seine is "conform", laten de organisatoren en de Wereldtriatlonbond weten in een korte mededeling.

Bij de vrouwen gaat de individuele triatlon om 8 uur van start met Jolien Vermeylen en Claire Michel. Normaal gezien waren de mannen dinsdag al in actie gekomen, maar door de slechte waterkwaliteit van de Seine als gevolg van de regenval tijdens het weekend werd de wedstrijd met een dag uitgesteld. Zondag en maandag waren de triatlontrainingen in de rivier al geannuleerd.