België verdrinkt en valt in chaotische ploegkoers, Portugal stapt als winnaar uit de ongeziene loterij: "Dit komt even binnen"

 za 10 augustus 2024 19:20
België eindigde als 11e in de ploegkoers.

Fabio Van den Bossche en Lindsay De Vylder hebben geen medaille kunnen sprokkelen in de ploegkoers op de Olympische Spelen. Het Belgisch duo was bedrijvig in de beginfase, maar kon daarna niet meespelen voor de knikkers en eindigde 11e. Na de declassering van de Nederlanders werd dat een 10e plek. De madison ontaardde overigens in een snikheet festival aan crashes waarbij de Portugezen de koelste kikkers bleken. Ze wonnen voor Italië en Denemarken. 

“Dit was wellicht de meest onoverzichtelijke ploegkoers die ik in mijn leven gezien heb.” Aldus commentator Renaat Schotte na een tumultueuze olympische ploegkoers. 

 

We hadden het misschien kunnen voorspellen, want al in de openingsfase kreeg Oostenrijk onverwacht een winstronde cadeau. Normaal worden er geen presentjes uitgedeeld op de Olympische Spelen. Een voorbode van een atypische wedstrijd in de snikhete velodroom van Saint-Quentin-en-Yvelines. 

 

Wat volgde was een wedstrijd die, dankzij het sterke deelnemersveld,  in een verschroeiend tempo werd afgewerkt. Fabio Van den Bossche en Lindsay De Vylder draaiden in het begin goed mee en slaagden er ook in om punten te sprokkelen.

 

Maar de Belgen konden hun inspanning - net zoals de meeste landen - niet doortrekken. Halfweg koers openden Italië en Denemarken de echte debatten door een zeldzame winstronde te pakken. In de luwte was het latere winnaar Portugal die op kousenvoeten belangrijke punten binnenhaalde.

 

En toen was er chaos.

 

Het begon met een valpartij van de Britten veroorzaakt door Nederlander Jan-Willem van Schip, waardoor de Nederlanders werden gedeclasseerd.  Later maakten de Fransen en Italianen - op dat moment leider- ook kennis met het Franse parket.

 

Ook de Belgen deelden in de malaise. Lindsay De Vylder kwam hoog in de baan ten val en werd daarna aangereden door een Spaanse collega die hem niet meer kon ontwijken. Een pijnlijke val die deze wedstrijd kenmerkte.

 

De extreme hitte in de velodroom speelde mogelijks een beslissende rol in het tumult. 

 

In alle chaos bleken de Portugezen de koelste kikkers. Leitao en Oliveira namen in het slot een winstronde en knalden ook nog naar winst in de slotsprint. Genoeg voor de gouden medaille. 

 

Italië en Denemarken vervolledigden het podium na een knotsgekke olympische ploegkoers. 

 

De ontgoochelde Belgen vallen mekaar in de armen na de ploegkoers:

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Lindsay De Vylder: Dit komt even binnen"

Een teleurgestelde Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche na de ploegkoers. De Belgen hadden meer verwacht van hun wedstrijd. "Ik ben vooral teleurgesteld in mijn koers", opende De Vylder. "Je werkt hier 3 jaar lang naartoe en dan heb je de benen niet op het moment dat het moet gebeuren. Dat komt even binnen."

 

Het begon nochtans veelbelovend voor onze landgenoten. "De eerste helft zaten we oké in de wedstrijd. Ik voelde dat we meededen, maar het lukte moeilijk om de sprints te winnen. Ik had niet de explosiviteit om aan te zetten", aldus De Vylder.

 

"Ik had het gevoel dat ik in het begin een paar stevige pijlen had verschoten. De ploegen die in het begin bleven zitten, waren later in de race dan ook bevoordeeld. Daarna zaten we ook niet op de juiste plaats wanneer het moest, het was moeilijk koersen", stelde Van den Bossche die het jammer vond hij zijn ploegmaat geen medaille kon gunnen. 

 

Naar het einde toe werd de wedstrijd van de Belgen nog opgeschrikt door een stevige valpartij van De Vylder: "Ik weet echt niet meer hoe. Dat zegt genoeg. Ik zat volledig à bloc. Het was een keiharde wedstrijd en op het einde hebben de sterksten gewonnen."

 

Toch sloten onze landgenoten op een positieve manier af, met een pluim voor Belgian Cycling. "Binnen Belgian Cycling zijn de juiste mensen op de juiste plaats gezet en dat heeft geresulteerd in mooie resultaten. Het is jammer dat we het nu niet kunnen bevestigen, maar ik ben ervan overtuigd dat er nog mooie dingen zullen aankomen", besloot De Vylder hoopvol. 

 

 

Gerelateerd:

baanwielrennen in Parijs: zaterdag 10 augustuslaatste update: ongeveer 1 maand geleden

18:59

Portugal pakt het olympisch goud in de ploegenkoers

18:57

Goud voor Portugal!

De Portugezen spelen op de verrassing en knallen naar de winst in de slotsprint. Leitao en Oliveira mogen zich olympisch kampioen noemen. Het zilver is voor Italië, het brons voor Denemarken. Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche eindigen als 11e. 

18:56

Nog 4 ronden

Portugal leidt met 2 punten voorsprong op Italië. Denemarken is derde op 4 punten van de leiders. 

18:55

Het wordt een gevecht tussen Portugal, Italië en Denemarken voor de medailles. De slotsprint moet uitsluitsel brengen!

18:55

Portugal neemt de leiding!

In alle chaos heeft Portugal een winstronde genomen. Ze nemen de leiding over van Italië. Het verschil: 2 puntjes. Nog 8 ronden!

18:54

- 20 punten voor België

De Belgen mogen een medaille vergeten. Ze verliezen één ronde op het peloton, dat betekent een aftrek van 20 punten. 

18:54

En ook Italië blijft niet recht

18:53

Ook Italië tegen de grond

Onze woorden waren nog niet koud of een Italiaanse wissel draait de soep in. Consonni werd neergetrokken door Viviani en maakte kennis met de piste. Wat een chaos!

18:51

Lindsay De Vylder komt tegen de vlakte

18:50

Val De Vylder!

Het is niet waar! Lindsay De Vylder is tegen de vlakte gegaan. Wat een lelijke val. Een Spanjaard kon onze landgenoot niet vermijden en vloog over het parket. 

18:49

Groot-Brittannië komt terecht in een valpartij

18:48

Nieuw-Zeeland voor goud

Nieuw-Zeeland en Portugal hebben een voorsprong op het "peloton". Als het de Nieuw-Zeelanders lukt om rond te gaan, springen ze naar de leiding. De Italianen moeten nu reageren, met nog 29 ronden te gaan.

18:47

Brons voor Tsjechië

Het was ons even ontglipt, maar in het geharrewar hebben de Tsjechen een winstronde gepakt. Dat betekent dat ze virtueel brons te pakken hebben. Wat een slagveld!

18:45

Peloton in stukken

Het peloton valt niet meer te herkennen. Nieuw-Zeeland kiest het ruime sop en ook andere landen gaan hun kans. Geen goed nieuws voor de Nederlanders die blijven hangen. 

18:45

Nederland kiest het juiste moment om een aanval in te zetten

18:44

Aanval Nederland

Daar zijn de wereldkampioenen in de ploegkoers. Havik en Van Schip kiezen het juiste moment en nemen een halve baanronde. Ook de tussensprint nemen ze voor hun rekening. 

18:43

Het ziet er niet goed uit voor de Belgen. Van den Bossche en De Vylder hangen op de 8e plek in de tussenstand.

18:42

De Italianen stemmen hun koers nu af op Denemarken.

Renaat Schotte
18:38

Larsen en Morkov sprokkelen nog eens 3 punten aan de tussensprint en naderen tot op 5 punten van de Italiaanse leiders. De Belgen houden zich afzijdig met nog 67 rondjes voor de boeg. 

18:36

Japanse aanval

De Japanners mengen zich in de strijd. Ze krijgen meteen een halve ronde cadeau en pakken dankzij een korte inspanning een winstronde, en dus 20 punten. Virtueel brons voor Japan!

18:34

Voorlopige tussenstand

Met nog 90 ronden te gaan is dit de tussenstand:


1) Italië: 42 punten

2) Denemarken: 32 punten

3) Nieuw-Zeeland: 16 punten

4) Spanje: 13 punten

5) Duitsland: 10 punten

6) België en Australië: 9 punten

18:32

Deense winstronde

Denemarken springt naar de 2e plek. Morkov en Larsen rijden rond en sprokkelen 20 punten. Het verschil met leider Italië is 8 punten. De Belgen zijn 5e met 9 punten en liggen voorlopig nog op koers voor brons. 

18:31

Frankrijk en Spanje met tegenaanval

Na de Italiaanse aansluiting zien andere landen hun kans. Ook Denemarken is nog steeds op zoek naar een winstronde. 

18:30

Italië pakt ronde

De Italianen moeten vechten in de laatste meters, maar sluiten uiteindelijk toch aan in het peloton. Het resultaat: Italië heeft met 40 punten een voorsprong van 29 punten op eerste achtervolger Spanje.

18:28

De Denen, met Michael Morkov, reageren en gaan solo achter de Italianen. Ook De Vylder en Van den Bossche versnellen even, maar het houden de benen stil. De Italianen hebben nog een bocht achterstand.

18:28

De vraag is: wie gaat er achter de Italianen rijden?

Renaat Schotte
18:26

Uitval Italië

Nu lukt het de Italianen om enkele tientallen meters te pakken. Viviani kijkt om en ziet dat het een beetje slabakt in het peloton. Hier zit misschien wel wat in. Ronde of niet, Italië neemt de leiding nadat ze de sprint voor hun rekening nemen. 

18:24

Aanval Nieuw-Zeeland

Het gaat te traag voor de Nieuw-Zeelanders, die meteen doorzetten na de gewonnen sprint. Opnieuw komt er reactie uit het pak en raakt niemand weg. De Belgen liggen voorlopig op een 6e plaats.

18:23

De renners hebben 65 ronden van de 200 achter de kiezen en hebben op geen enkel moment de benen stilgehouden. Nu is er een klein momentje waarop de renners een adempauze kunnen inlassen. 

18:21

Elia Viviani steekt opnieuw zijn neus aan het venster bij de 6e sprint. De Italianen nemen zo de leiding, maar de verschillen zijn miniem. Welk land durft een aanval te plaatsen? 

18:20

Verliesronde voor Oostenrijk

Oostenrijk is niet langer leider. Ze hebben een verliesronde aan hun been, waardoor ze de 20 punten die ze eerder behaalden opnieuw verliezen. Dat betekent dat Portugal aan de leiding staat, gevolgd door België en Australië.

18:18

Reactie Van den Bossche

De Belgen worden uit hun kot gelokt door een Spaanse aanval, die jacht maken op de Portugezen. Bij de volgende tussensprint verdienen ze opnieuw een puntje. 

18:18

De Belgen zijn heel bedrijvig in deze beginfase.

Renaat Schotte
18:16

2 punten

De Vylder en Van den Bossche sprokkelen opnieuw enkele kostbare punten. Met 6 punten staan ze voorlopig op een gedeelde 2e plaats.

18:14

Duitsland betrekt Nieuw-Zeeland in een valpartij

18:14

Italië laat zich ook opmerken. Elia Viviani gooit zich naar de koppositie in de 3e sprint en sprokkelt 5 punten. De Belgen eindigen niet in de top 4, dus geen punten voor De Vylder en Van den Bossche.

18:13

Val Duitsland

Ondertussen maakten de Duitsers kennis met het Franse parket. Samen met de Nieuw-Zeelanders waren ze betrokken bij een valpartij. Niet ideaal om zo aan de ploegkoers te beginnen. 

18:12

Sprint 2: puntje voor België

De Vylder en Van den Bossche sprokkelen 1 puntje aan de tweede sprint staan voorlopig 3e in de tussenstand.

18:11

Ronde voor Oostenrijk

De Oostenrijkers maken de aansluiting na amper 16 ronden wedstrijd. Dat betekent dat ze 20 punten verdienen en meteen comfortabel aan de leiding staan met een totaal van 25. Dat wordt oppassen!

18:09

3 punten voor België

Lindsay De Vylder schuift meteen naar voren bij de eerste sprint: 3 punten voor de Belgen. De Oostenrijkers winnen de eerste sprint en kunnen meteen 5 punten achter hun naam schrijven. 

18:06

De start is gegeven!

En meteen zijn het de Oostenrijkers die er een lap opgeven en op zoek gaan naar een ronde. Raphael Kokas en Maximilian Schmidbauer spelen op de verrassing en lopen met rasse schreden uit op het peloton.

18:06

Wie hier vanavond gaat winnen, zal geen pannenkoek zijn.

Renaat Schotte
17:52

Het is bijna de beurt aan de Belgen. Kunnen Fabio Van den Bossche en Lindsay De Vylder voor de eerste medaille in de ploegkoers sinds 2000 zorgen?

17:30

Geen Hayter

Groot-Brittannië zal het zonder Ethan Hayter moeten doen in de ploegkoers. De Brit kwam woensdag bijna ten val in de ploegenachtervolging en heeft daarbij een spierblessure opgelopen. Mark Stewart zal nu samen met Ollie Wood deelnemen aan de ploegkoers. 

17:29
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:50

Naast de ploegkoers staat de eerste ronde en de herkansingen in het keirin bij de mannen op het programma, net als de 1/8e finales en de herkansingen in de sprint bij de vrouwen.

14:50

Fabio Van den Bossche opnieuw in actie

Op de voorlaatste dag van deze Olympische Spelen komt Fabio Van den Bossche opnieuw in actie in het baanwielrennen. Samen met Lindsay De Vylder rijdt de bronzenmedaillewinnaar van het omnium de ploegkoers. Kunnen zij België een nieuwe medaille bezorgen? De ploegkoers begint om 17.59 uur.