Ontspannen Kompany wisselt Duits en Engels af bij persvoorstelling Bayern: "Ik voel me al goed thuis"

 do 30 mei 2024 11:49
" "
Vincent Kompany van degraderen met Burnley naar de top bij Bayern.

Vincent Kompany heeft indruk gemaakt bij zijn persvoorstelling als nieuwe coach van Bayern München. Heel ontspannen, ambitieus en vol vertrouwen pareerde hij alle vragen, vaak al in uitstekend Duits. "Dit is de juiste trainer voor Bayern", legt sportdirecteur Max Eberl uit. "Ooit moet je beginnen ervaring op te bouwen."

Zwart geklede broek, glanzend wit hemd, handen in de zakken. Stijlvol en ontspannen maakte Vincent Kompany zijn entree bij Bayern München. Waarna hij de persconferentie opende in perfect Duits.

"Mijn eerste indrukken hier zijn zijn heel goed. Ik heb toffe mensen aangetroffen. Ik weet wat voor een grote club Bayern is. Ik ben trots dat ik hier mag zijn."

"Het seizoen mag voor mij vandaag al beginnen", lachte hij. "Een hele persconferentie in het Duits zal wel nog niet lukken."

De vragen werden in het Duits of Engels gesteld, Kompany wisselde zelf ook vlot af. Hij voelde zich duidelijk in zijn sas.

En dat bleek ook bij de allereerste vraag: "Hoe kijkt hij ertegenaan dat hij niet plan A was als coach?" "Ik heb daar niet te veel over nagedacht. Ik kwam gewoon hierheen en heb gesprekken gehad met Max (Eberl, sportdirecteur, red) en andere mensen binnen de club."

"Ik begrijp nu beter hoe het rekruteringsproces gewerkt heeft. Dat ik hier ben, is het bewijs dat dat goed was", klonk het met de glimlach vol zelfvertrouwen.  

Dat ik hier ben, bewijst dat Bayern goed werkt

Knipoog van Kompany

Max Eberl, die naast Kompany zat, mocht vervolgens uitleggen waarom Bayern bij onze 38-jarige landgenoot uitkwam. "Ik ben eerst en vooral heel blij dat het gelukt is met Vincent."

"Wij denken dat hij een van de interessantste trainers van Europa is. We kennen allemaal zijn parcours als speler. Hij is een jonge, heel ambitieuze trainer."

"Het klikte meteen bij de gesprekken. Die waren heel transparant, heel intensief. We denken hetzelfde over het spelletje en over de volgende stappen die Bayern nodig heeft. We ontdekten bij beide partijen ook de goesting."

"Guardiola hoeft de mensen hier niet te overtuigen, ik wil dat op het veld doen"

De volgende vraag ging over hoe hij Bayern wil laten spelen volgend seizoen. "Naar mijn persoonlijkheid: moedig en agressief. Ik groeide op in de straten van Brussel, speelde er voetbal. Zat bij Anderlecht van mijn 6 tot 20, waar je altijd het beste team moet zijn. Ik wil dat de spelers van Bayern moedig zijn aan de bal, maar ook agressief. En dat elke minuut op het veld."

Bayern kreeg alvast de zegen van ex-coach Pep Guardiola, een fan van Kompany. De twee zijn vrienden en denken hetzelfde over voetbal. "Ik wil mezelf niet vergelijken met Pep. Ik heb veel respect voor hem, hij was - net zoals nog andere coaches - heel belangrijk voor mij."

De voorspraak van Guardiola heeft hij al. "Ik heb hier ook de steun van (topbestuurders) Uli Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge. Maar iedereen hoeft nu niet meteen overtuigd te zijn. Ik wil de mensen hier overtuigen op het veld, met mijn aanpak."

In mijn hoofd heb ik nog nooit niet bij een topclub gewerkt.

Vincent Kompany

Er zal wat overredingswerk nodig zijn, want de stap wordt als verrassend gezien door het gebrek aan ervaring als coach op het hoogste niveau. Kompany trainde enkel nog maar Anderlecht en Burnley. Nu zit hij bij de absolute top.

Dat ziet hij zelf zo niet. "Mijn mentaliteit is niet dat ik nu bij een topclub zit, maar dat je waar je ook zit moet werken als een topclub. In mijn hoofd heb ik nog nooit niet bij een topclub gewerkt. Die omgeving moet je zelf creëren. In je werk met je spelers, met je staf. In de werkethiek van elke dag. Ik voel me hier al goed thuis. Want ik zal dat idee hier kunnen voortzetten."

Eberl geeft toe dat de ervaring wel een issue was bij de keuze, maar dat woog niet op tegen alle plussen: "Ervaring op het hoogste niveau, een indrukwekkende persoonlijkheid, kapitein bij een van grootste clubs ter wereld (City, red), de manier waarop hij voetbal ziet. Wij willen net als hij dominant zijn en de bal hebben."

"Dat hij nog niet de trainerservaring heeft op het hoogste niveau, was voor ons dan van minder tel. Ooit moet je ervaring opbouwen. Dat moet iedereen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de juiste trainer is voor de komende jaren."

Kompany geeft aan flexibel te kunnen zijn: "Al heb ik een helder idee hoe ik wil spelen. De situatie is altijd anders. Bij Anderlecht had ik het jongste team, in de Championship was Burnley een groot team, in de Premier League een klein. Maar ik ben wel altijd consistent gebleven in mijn dagdagelijkse aanpak."

CL-finale 2025 in München

Over zijn spelerskern voor volgend seizoen wil hij begrijpelijkerwijs nog niks zeggen. "Maar ik kijk er wel naar uit om met élke speler te werken en ze beter te maken. Ik maak geen onderscheid. Ik zal nagaan welke spelers het meest hongerig zijn om weer succesvol te zijn." Bayern won dit seizoen voor het eerst in een eeuwigheid immers geen enkele prijs.

Wat is het hoofddoel van de ex-Rode Duivel, wilde een Duitse journalist weten, waarbij die opmerkte dat op 31 mei 2025 de finale van de Champions League in het stadion van Bayern wordt gespeeld.

"Ik wil elke match winnen en ga altijd voor het hoogste doel. Dat de finale in München is, maakt deze CL-campagne misschien nog wat belangrijker dan anders."

"Maar ik vind dat we dat niet alleen moeten uitspreken, maar er totaal naar moeten handelen, op training, in matchen. Dan is het misschien mogelijk."

De druk van buitenaf heeft nooit invloed gehad op mij.

Vincent Kompany

De druk in een wespennest als Bayern – niet voor niets FC  Hollywood genoemd – is altijd enorm. Hoe wil hij zich daartegen wapenen? "Iedereen heeft zijn manier om daarmee om te gaan, maar op mij heeft die druk van buitenaf nooit invloed gehad."

"Iedereen die me al volgt vanaf mijn 17e, in al mijn interviews zul je dat horen. Goeie communicatie maakt mijn job makkelijker. Ik respecteer de mening van anderen, soms zijn dat er 10.000, soms 10.000.000."

"Voor mij is mijn werk met de spelers belangrijk. Als we daar de besten zijn, dan zal de buitenwereld wel volgen."

"Ik zal de vraag nog vaak krijgen, maar ik ga er op die manier mee om. Die druk van buitenaf maakt geen deel uit van mijn leven."

Kompany staat bekend als een workaholic, maar beloofde toch van de komende 4 dagen vrij te nemen. "Normaal zouden dat 2 weken zijn, maar ik ben de voorbije 10 dagen met Bayern bezig geweest."

"Maar ik zal nu 4 dagen rusten. Trainen is mijn werk, maar het is ook niet mijn werk. Ik doe het zo graag, ik heb geen andere levensstijl. Ik geef alles en wil er graag aan beginnen."

Fase per fase

12:00

Duitse journalist: "Denk dat het een perfecte match is voor Bayern"

11:43

Persconferentie zit erop

De laatste vraag is gesteld. Hoeveel dagen zal workaholic Kompany niet werken? "De komende 4, dat beloof ik", grapte hij.

"Trainen is mijn werk, maar het is ook niet mijn werk. Ik doe het zo graag, ik heb geen andere levensstijl. Ik geef alles en wil er graag aan beginnen."

11:42

Kompany: "Ik beloof dat ik de volgende 4 dagen ga rusten, maar ik hou gewoon van mijn werk"

11:41

Kompany: "Je denkt dat ik verrast was, omdat je veronderstelt dat het de enige club was die heeft gebeld"

11:40

Het waren 2 extremen: kampioen worden met een record van 101 punten, daarna vechten tegen de degradatie. Het is niet makkelijk om dat consistent te zijn, maar dat ben ik gebleven. Elke training bereidde ik hetzelfde voor en vroeg ik dezelfde energie. Dat zal ik hier ook doen.

Vincent Kompany over wat hij leerde bij Burnley
11:39

Kompany: "Heb een helder idee hoe ik wil spelen, en zal dat ook volgen"

11:38

Jullie denken dat ik verrast was, maar dan ga je ervan uit dat ik geen andere aanbiedingen had. Misschien was het eerste telefoontje toch ietwat verrassend, maar ik had de kans om met de beste mensen te werken. Daarom tekende ik.

Vincent Kompany over telefoontje van Bayern
11:37

Kompany: "Wil het beste halen uit elke speler"

11:35

In België had ik het jongste team, in de Championship waren wij een groot team, in de Premier League een klein. De situatie is dus altijd anders, maar ik ben wel voor duidelijkheid en wil overal gewoon de spelers beter maken.

Vincent Kompany over wat hij moet aanpassen
11:35

Kompany: "Champions League-finale volgend jaar in München? Gaan altijd voor het hoogste doel"

11:33

Kompany: "Druk? Ik ga daar anders mee om: het maakt geen deel uit van mijn leven"

11:32

31 mei 2025 CL-finale in München

Is dat zijn doel? "Ik wil elke match winnen. Dat de finale in München is, maakt deze CL-campagne misschien nog wat belangrijker dan de andere."

"Maar we moeten dat niet alleen uitspreken, maar al onze handelingen - op training, in matchen - moeten daarvan doordrongen zijn. Dan is het misschien mogelijk."

11:31

Kompany typeert zijn persoonlijkheid

Ik wil succesvol zijn, maar niet op mijn eentje, samen met de mensen rondom mij. Ik ben niet gevormd door mijn successen, maar door de beproevende perioden in mijn leven.

11:31

Ooit moet je beginnen met ervaring op te bouwen. We hadden goeie gesprekken binnen de club. Iedereen was positief over Kompany, alleen vonden sommigen het misschien te vroeg. Samen zijn we eruit gekomen. Ik vind dat Vincent de juiste coach is voor Bayern voor de komende jaren.

Sportdirecteur Max Eberl
11:30

Kompany: "Ben niet gevormd door mijn succesvolle momenten, maar door mijn moeilijke momenten"

11:25

Kompany: "Wil zien hoe hongerig de spelers zijn"

11:22

"Kompany heeft persoonlijkheid, en heeft gespeeld op het hoogste niveau onder grote trainers"

11:19

Het is te vroeg om nu al over individuen te spreken. Maar ik kijk ernaar uit om met élke speler te werken. Ik maak geen onderscheid. Ik zal nagaan welke spelers het meest hongerig zijn om weer succesvol te zijn.

Vincent Kompany over de spelerskern
11:19

Kompany: "Of topclub vroeg komt? Dit voelt voor mij al als thuis"

11:18

Hij heeft zijn hele spelerscarrière bij de top gespeeld. Zijn idee van voetbal past ook perfect bij onze club: we willen dominant zijn. Het enige wat hij niet had was zijn ervaring als coach, maar dat woog alles beschouwd niet zo zwaar door.

Sportdirecteur Max Eberl waarom hij bij Kompany uitkwam
11:16

Ik heb daar niet te veel over nagedacht. Het gaat bij mij over mijn werk op het veld, ik had een job. Ik ging niet zelf op zoek naar een andere club, ik had nog andere aanbiedingen. Ik luisterde alleen en de gesprekken liepen goed.

Vincent Kompany over niet de 1e kandidaat
11:14

Mijn mentaliteit is niet dat ik nu bij een topclub zit, maar waar je ook bent, moet je als een topclub werken. Ik voel me hier al goed thuis. Dat voelt inderdaad zo snel al.

Vincent Kompany
11:14

Kompany: "Wil me niet vergelijken met Pep Guardiola, maar ik heb er wel veel respect voor"

11:12

Ik wil mezelf niet met Pep (Guardiola) vergelijken. Ik heb veel respect voor hem. Hij was heel belangrijk voor mij. Ik heb ook al met Uli Hoeness en met Karl-Heinz Rummenigge gepraat en weet ook dat ik hun steun heb. Iedereen hoeft nu niet meteen overtuigd te zijn, maar ik wil de mensen hier ook overtuigen op het veld, met mijn aanpak.

Vincent Kompany
11:12

Kompany: "Heb dit niveau meegemaakt gedurende het grootste deel van mijn carrière"

11:10

Ik heb voor het meeste van mijn carrière op dit niveau van kleedkamers gezeten. Je past je altijd aan aan de personen met wie je spreekt. Je beschermt de cultuur. Hard werken is nodig! Ik zal dat zeggen als het nodig is.

Vincent Kompany
11:09

Vincent Kompany is een indrukwekkende persoonlijkheid, dat hebben we allemaal al ontdekt.

Sportdirecteur Max Eberl
11:07

Ik wil dat de spelers van Bayern moedig zijn, maar ook agressief. En dat in elke minuut van de wedstrijd.

Vincent Kompany
11:07

Kompany: "Wil dat de ploeg gaat spelen zoals mijn karakter: moedig en agressief"

11:05

Met een knipoog: "Recruteringsproces voor coach werkte goed"

We beginnen met de vragen van de aanwezige pers.

Kompany was niet meteen plan A. Hoe staat hij daar tegenover: "Ik kom gewoon bij de club. Ik heb gesprekken gehad met Max en andere mensen binnen de club."

"Ik begrijp nu beter hoe het recruteringsproces gewerkt heeft. Dat ik hier ben, is het bewijs dat dat goed werkt", klinkt het vol vertrouwen en met de glimlach in het Engels.

11:04

Vincent Kompany is een jonge, maar veelbelovende trainer. Het klikte meteen bij de gesprekken.

Sportdirecteur Max Eberl
11:03

Complimenten voor het Duits van Kompany: "Maar ga dat niet de hele persconferentie doen"

11:02

Kompany opent in het Duits

"Mijn eerste indruk is heel goed. Toffe mensen aangetroffen. Ik weet wat voor een grote club Bayern is", klinken zijn allereerste woorden in het Duits.

"Ik ben trots dat ik hier mag zijn."

"Het seizoen mag voor mij vandaag al beginnen", lacht hij.

"Een hele persconferentie in het Duits zal wel nog niet lukken." Straks wordt overgeschakeld naar Engels.

11:01

Ontspannen Kompany

Met zwarte broek en wit hemd komt een ontspannen Kompany de zaal binnen, met de handen in de zakken.

11:00

Veel volk

De perszaal voor de eerste kennismaking met de nieuwe sportieve baas zit bomvol. De aanstelling van Kompany is dan ook groot en opvallend nieuws. Van de degradatie met Burnley naar de top van het Europese voetbal. Als jonge, onervaren coach kan dat tellen.

10:57

Er is flink wat pers aanwezig voor de voorstelling van Vincent Kompany

10:56

Duitse journalist: "Als Pep zegt dat hij perfect is, dan heb je goede kaarten in handen"

10:49

Duitse journalist: "Heel riskante keuze van Bayern, maar het kan werken"

10:37

Livestream

U kunt de persconferentie bekijken met de livestream van onze man in München. Die zal af en toe eens rondlopen, dus het beeld kan wel eens bewegen. 

08:30

Persvoorstelling

Vincent Kompany staat vandaag voor het eerst de pers te woord als coach van Bayern München. De persconferentie van onze landgenoot begint om 11 uur, in deze liveblog kan u het op de voet volgen.

08:29

Kompany heeft nog niet de resultaten of de ervaring van anderen, maar hij heeft wel de persoonlijkheid en de présence voor deze job. Ik denk dat een kern met meer kwaliteit hem misschien zelfs beter zal liggen dan voorheen.

Philip Vande Walle