Ga naar de inhoud

Geen WK vrouwenvoetbal in België, Brazilië wordt gastland in 2027

 vr 17 mei 2024 07:51
Belgisch bondsvoorzitter Pascale Van Damme stelde het project voor.

België heeft samen met Nederland en Duitsland naast de organisatie van het WK vrouwenvoetbal in 2027 gegrepen. Brazilië, de enige overgebleven tegenstander, kreeg de voorkeur als gastland op het 74e FIFA-congres in de Thaise hoofdstad Bangkok.

"Wij zijn er klaar voor. Samen kunnen we deze droom verwezenlijken", sprak Belgisch bondsvoorzitster Pascale Van Damme op het FIFA-congres.

 

België, Nederland en Duitsland trokken nog alle registers open op het FIFA-congres om stemmen te ronselen, maar zelfs het Nederlandse voetbalicoon Clarence Seedorf kon niet voldoende overtuigen.

 

BNG - kort voor Breaking New Ground - kreeg maar 78 van de 207 stemmen en moet de WK-organisatie aan Brazilië laten. Het Braziliaanse bid had in een evaluatierapport ook net iets beter gescoord dan het Europese bid.

 

Het is de tweede keer dat België naast de organisatie van een WK voetbal grijpt. Eerder probeerde het al met Nederland het WK 2018 voor mannen binnen te slepen.

 

Sinds 2007 werd het WK vrouwenvoetbal steeds afwisselend binnen en buiten Europa gehouden. Na het WK in Australië en Nieuw-Zeeland leek het daarmee weer de beurt aan Europa te zijn, maar die trend wordt nu gekeerd.

 

Met een WK in Brazilië, dat in 2014 ook al het WK voor mannen organiseerde, wordt het WK voor vrouwen voor het eerst in Zuid-Amerika gehouden.

 

Mexico en de Verenigde Staten waren ook lange tijd geïnteresseerd, maar besloten hun gezamenlijke kandidatuur eind april in te trekken om voluit voor de organisatie in 2031 te gaan. Ook Zuid-Afrika haakte onderweg af als kandidaat.

KBVB feliciteert Braziliaanse voetbalbond

De Belgische voetbalbond feliciteerde Brazilië met het binnenhalen van het WK. "Proficiat aan de collega’s van de Braziliaanse voetbalfederatie met deze verwezenlijking, we wensen hen veel succes met de organisatie", stelt CEO Piet Vandendriessche in een persbericht.

"We zijn ervan overtuigd dat het WK in 2027 een mooie editie wordt, hopelijk met onze Red Flames. Zelf zullen we ons – ondanks de teleurstelling – verder inzetten om het vrouwenvoetbal in ons land, in Europa en wereldwijd te laten groeien."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: