Ga naar de inhoud

Alle updates na val in Baskenland: Vine breekt 2 ruggen- en 1 nekwervel, klaplong voor Steff Cras

 do 4 april 2024 18:09

De vierde rit van de Ronde van het Baskenland werd helaas opnieuw ontsierd door een grote valpartij. Het peloton ging massaal uit de bocht in een afdaling. Heel wat renners moesten de strijd staken en werden naar het ziekenhuis gebracht, anderen kropen opnieuw op de fiets. Hieronder een overzicht van alle updates. 

Jay Vine lijkt het grootste slachtoffer van de val in de Ronde van het Baskenland.

 

De renner van UAE Team Emirates bleef minutenlang in de greppel naast de baan liggen en nu blijkt ook waarom: onderzoeken in het ziekenhuis hebben uitgewezen dat Vine twee ruggenwervels en ook een nekwervel heeft gebroken.

De ploeg vertelt ook nog dat er geen verdere "neurologische schade" zichtbaar is, maar de renner blijft wel nog in het ziekenhuis ter observatie.

 

Onze landgenoot Remco Evenepoel was een van de eerste renners die uit de verraderlijke bocht ging. Hij jumpte nog over de greppel heen, maar ging uiteindelijk in het achterliggende veld overkop. Hij brak daarbij zijn rechtersleutelbeen en zijn schouderblad.

 

"Hij reist vrijdag naar België om er een operatie te ondergaan", klonk het bij zijn ploeg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor een andere landgenoot, Steff Cras, zal het de komende weken ook wonden likken zijn. De renner van Team Total Direct Energie had een klaplong aan de rechterkant, brak verschillende ribben en ook nog eens twee ruggenwervels. Verder moet hij ook herstellen van heel wat schaafwonden en bloeduitstortingen.

 

Ook Jonas Vingegaard kent ondertussen het verdict van zijn val: de kopman van Visma-Lease a Bike heeft zijn sleutelbeen en verschillende ribben zijn gebroken. Hij liep ook een klaplong en een longkneuzing op.

 

Primoz Roglic stak na de val al snel zijn duim in de lucht en kon in een gewone auto naar het ziekenhuis voor onderzoek. Hij komt er zonder breuken vanaf.

 

Natnael Tesfatsion bleek na onderzoeken geen breuken of een hersenschudding opgelopen te hebben. De renner van Lidl - Trek moet wel afrekenen met heel wat schaafwonden en kneuzingen over de rechterkant van zijn lichaam.

Het EF-duo Cepeda/Quinn was ook betrokken bij de val. Cepeda kon weer voort, Sean Quinn niet. Hij houdt, naast een aantal schaafwonden, een hersenschudding en een breuk in het borstbeen aan de val over.

Gerelateerd:

Medisch bulletin

23:56
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
23:55
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:43

Ook voor een andere landgenoot, Steff Cras, zal het de komende weken wonden likken zijn. De renner van Team Total Direct Energie had een klaplong aan de rechterkant, brak verschillende ribben en ook nog eens twee ruggenwervels. Verder moet hij ook herstellen van heel wat schaafwonden en bloeduitstortingen.20:48

Jay Vine lijkt het grootste slachtoffer van de val in de Ronde van het Baskenland.

De renner van UAE Team Emirates bleef minutenlang in de greppel naast de baan liggen en nu blijkt ook waarom: onderzoeken in het ziekenhuis hebben uitgewezen dat Vine twee ruggenwervels en ook een nekwervel heeft gebroken.

De ploeg vertelt ook nog dat er geen verdere "neurologische schade" zichtbaar is, maar de renner blijft wel nog in het ziekenhuis ter observatie.

20:37

Pogacar spreekt zijn steun uit

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:12

Ook Natnael Tesfatsion weet meer. De renner van Lidl-Trek heeft geen breuken of een hersenschudding opgelopen, maar moet wel afrekenen wel veel kneuzingen en schaafwonden aan de rechterkant van zijn lichaam. 

20:10

Jonas Vingegaard kent het verdict van zijn val: de kopman van Visma-Lease a Bike heeft zijn sleutelbeen en verschillende ribben gebroken. De tweevoudige Tourwinnaar is "stabiel en bij bewustzijn" en zal uit voorzorg in het ziekenhuis blijven, meldt het team verder.


20:03
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:58

Roglic stelde gerust vanuit de volgwagen, die naar het ziekenhuis vertrok

17:52
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:50

Bij EF kwam zowel Alexander Cepeda en Sean Quinn ten val. Het duo besliste bij de volgwagen om in te stappen en uit voorzorg naar het ziekenhuis te gaan voor verdere onderzoeken. Meer info kon de ploeg nog niet meedelen. Natnael Tesfatsion van Lidl-Trek was hetzelfde lot beschoren (zie hierboven).

17:47
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:42

Vingegaard en Vine naar ziekenhuis

Van alle gevallenen leken Jonas Vingegaard en Jay Vine er het slechtst aan toe. De Tourwinnaar werd op een draagbaar weggebracht en is intussen in het ziekenhuis voor verder onderzoek. Ook Jay Vine (UAE) werd in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Beide renners zijn intussen wel bij bewustzijn en worden verder onderzocht, zo klonk het bij hun team.

17:39

Crass "bij bewustzijn"

Steff Cras was een van de slachtoffers van de val in het Baskenland. Onze landgenoot is bij bewustzijn en werd naar het ziekenhuis gevoerd, meldt zijn team TotalEnergies.

17:38
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.