Ga naar de inhoud

Menen baalt door EK-kwalificaties van jonge Dragons tijdens play-offs: "Waarom investeren we nog in jeugd?"

 do 4 april 2024 16:08
Frank Depestele heeft een beperkte selectie ter beschikking bij Menen.

In volle play-offstrijd moeten sommige ploegen het plots zonder hun jonge talenten stellen. Een opvallend gevolg van het EK-kwalificatietoernooi van de U20 Red Dragons. Zo had Menen-coach Frank Depestele, mede door blessures, plots maar 8 spelers ter beschikking. "Er zijn maanden geleden al afspraken gemaakt rond het jaarlijkse fenomeen", kadert David Steegen van Topvolley Belgium.

Met Roeselare en Maaseik komt het klassieke finaleduel er weer in de Belgische competitie. Aan hun sportieve suprematie valt niets aan te merken, toch zitten wat kleinere ploegen met een wrang gevoel.

 

Dat door een internationaal toernooi van de U20 Red Dragons, dat vandaag begint.

 

Door de EK-kwalificatie worden jonge Belgische talenten weggeplukt bij hun clubs. Zo mist Haasrode Leuven libero Kobe Verwimp, bij Lindemans Aalst ontbreekt spelverdeler Robbe Ponseele.

 

Vooral bij Menen balen ze om het vertrek van hoofdaanvaller Eliot De Vleeschauwer, want de bekerfinalist zit in de hoek waar de blessureklappen vallen en een speler vertrok naar Italië. 

 

"Plots heb je dan nog maar 8 spelers ter beschikking en moet je setter als hoofdaanvaller gaan fungeren in de play-offs", vertelt coach Frank Depestele. "Dat is geen leuke situatie."

Het EK is pas in augustus. Dus lijkt het mij dat ze wel nog een maand konden wachten. 

Frank Depestele

Het opmerkelijke in het verhaal: De Vleeschauwer zat op het moment dat de andere opposite uitviel, te kijken op de tribunes afgelopen weekend.

 

De jonge Belg mocht niet meespelen met zijn ploeg, omdat er een regel geldt om zich 10 dagen te focussen op het nationale team. Dus wel trainingen bij de jonge Red Dragons, geen matchen bij Menen tot 7 april.

 

"Natuurlijk een groot verlies", gaat Depestele voort. "We willen niet met de vinger wijzen, maar we investeren toch in eigen jeugd."

 

"Zij kunnen er niet aan doen dat ze die wedstrijden moeten spelen. Maar waarom moeten we die investeringen nog doen als ze er op de belangrijkste momenten niet kunnen zijn? Het is wat absurd."


"Het EK is pas in augustus. Dus lijkt het mij dat ze wel nog een maand konden wachten. Want de spelers hebben er ook weinig baat bij op dit moment", besluit de coach van Menen.

Aloude gang van zaken

Het toernooi beknot Menen in zijn mogelijkheden, maar nieuw is het gegeven niet. En de zaak werd ook al besproken.

 

"De afspraak om 10 dagen te voorzien als voorbereiding, gemaakt tussen alle clubs en de federatie, dateert al van vele maanden geleden", kadert David Steegen van Topvolley Belgium.

 

"Daarenboven mochten clubs een wedstrijd verplaatsen om hun jeugdinternationals te gebruiken. Leuven en Borgworm hebben dat ook gedaan."

 

Een piste die de West-Vlamingen niet bewandelden. Al heeft Steegen ook wel begrip voor het ongelukkige voorval.

 

"De internationale kalender heeft een ongelooflijk grote impact op de nationale competitie, daar heeft niemand vat op. Maar het dateert niet van gisteren. Het is een fenomeen dat elk jaar weerkeert."

Op die manier wordt het eigenlijk een keuze van het transferbeleid.

Steven Vanmedegael

Al blijft de vraag van Depestele wel overeind. Worden clubs die investeren in eigen, Belgische jeugd niet gestraft nu?

 

"Zo wordt het eigenlijk een keuze van het transferbeleid", merkt Roeselare-coach Steven Vanmedegael op. Hij heeft geen jonkies in zijn selectie en moet niemand missen.

 

"De coaches en clubs zijn natuurlijk op de hoogte van de regel. Je kiest er een beetje voor als club om jongens uit die leeftijdscategorie te hebben."

 

"Maar goed, de teams zijn allemaal akkoord gegaan om de matchen niet te verplaatsen", besluit de T1 van de landskampioen. "Dan moeten ze achteraf niet gaan schieten, al begrijp ik dat het vervelend is."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
stand champion play-off
    M W V ptn
1. Maaseik 10 8 2 29
2. Roeselare 10 9 1 28
3. Aalst 10 5 5 19
4. Haasrode-Leuven 10 5 5 18
5. Menen 10 1 9 6
6. Borgworm 10 2 8 5
Gerelateerd: