Als alles goed gaat, is Arthur Vermeeren eerstdaags een speler van Atletico. De Madrilenen zouden zo'n 25 miljoen euro op tafel leggen voor de jonge middenvelder. Een financiële voltreffer dus voor de oudste club van het land. Sporza Daily zoemt met De Tijd-journalist Dries Bervoet in op het economische luik van de transfer. "Je ziet dat de Europese regels rond financiële gezondheid toch stilaan impact hebben", stelt Bervoet vast
"Belgische clubs moeten verkopen om rendabel te zijn"
Dat de regerende kampioen snel centen nodig had, was een publiek geheim. Antwerp gaf onlangs zelf toe dat het met cashflowproblemen kampt. Een verkoop van goudhaantje Arthur Vermeeren leek dan ook onvermijdelijk, al hadden ze in Antwerpen misschien op een nog grotere jackpot gehoopt.
"Maar Atletico zal ook wel op de hoogte geweest zijn van de financiële situatie bij Antwerp. Zij wisten dat de club onder druk stond om te verkopen. Bovendien was nog langer wachten voor Atletico zelf ook geen optie, want dan was hij onbetaalbaar geworden", meent Dries Bervoet, die spreekt van een logische transfer.
"Bij elke Belgische club zijn transfers een jaarlijks terugkerend onderdeel van het bedrijfsmodel. Ze moeten verkopen om rendabel te zijn en geen verlies te draaien."
Clubs mogen niet meer te veel rekenen op een suikeroom, zoals een Paul Gheysens bij Antwerp. Dat heeft zijn effect op het aantal transferbewegingen.
Economische realiteit dus in de Jupiler Pro League, maar Dries Bervoet ziet nog een breder fenomeen. "Er gebeurt heel weinig op de transfermarkt. Zo zie je toch stilaan de impact van de nieuwe Europese regels rond financiële gezondheid", klinkt het.
"Het komt erop neer dat de clubs niet méér mogen uitgeven dan er binnenkomt uit commerciële inkomsten. Ze mogen niet meer te veel rekenen op een suikeroom, zoals een Paul Gheysens bij Antwerp. Dus dat heeft wel zijn effect op het aantal transferbewegingen. Niet alleen in België, maar in heel Europa."
"De Europese regels rond Financial Fairplay bestonden al een tijdje, maar zijn tijdens de pandemie wat on hold gezet. Sinds dit seizoen zijn er nieuwe, licht aangepaste regels. Clubs moeten hun eigen broek ophouden, zelf hun centen verdienen met hun werking."
"En er zijn beperkingen op de extra's die een eigenaar in een club mag pompen. Daardoor zetten grote clubs steeds meer in op vernieuwing, modernisering en nieuwe stadions die ze dan commercieel gaan uitbaten. Die extra commerciële inkomsten kunnen ze dan uitgeven op de transfermarkt. Dat is een interessante evolutie."