Ga naar de inhoud

Lorenzo Staelens: "Een verdediger als Gouden Schoen? De verdienste van de ploeg"

 wo 17 januari 2024 15:57
Lorenzo Staelens als winnaar van het voetbaljaar 1999.

Toby Alderweireld (34) is de topfavoriet om morgen de Gouden Schoen in ontvangst te mogen nemen. Een verdediger die de voetbalprijs wint, is eerder uitzondering dan regel. Lorenzo Staelens deed het als 35-jarige en wijst op het belang van het collectief. 

Met Simon Mignolet won vorig jaar een doelman de Gouden Schoen. Een vrij uitzonderlijke prestatie als keeper en ook de verdedigers zijn niet de dominante categorie op de erelijst.

 

Vincent Kompany won in 2004, Lorenzo Staelens in 1999. "Dit jaar wordt het een speler van Antwerp en dan kom je, logisch gezien, uit bij Toby Alderweireld", zegt de ex-winnaar.

 

"Hij is een beetje de verpersoonlijking van Antwerp als leider van de verdediging. Hij heeft altijd gezegd dat hij wilde terugkeren naar de Bosuil en hij is hier niet komen uitbollen."

 

"Toby nam de touwtjes in handen, begeleidt de jongeren en geeft ook offensieve impulsen, zoals we ook gezien hebben op de slotspeeldag van de vorige competitie."

 

"Hij wordt op handen gedragen door de supporters en hij is het verlengstuk van de trainer op het veld. Toby is een ideale gast om in je ploeg te hebben."

Hij is een beetje de verpersoonlijking van Antwerp als leider van de verdediging. Hij heeft altijd gezegd dat hij wilde terugkeren naar de Bosuil en hij is hier niet komen uitbollen.

Lorenzo Staelens over topfavoriet Toby Alderweireld

Alderweireld heeft alvast de stem gekregen van Staelens, die de volgende top 3 voorspelt: "Alderweireld, Arthur Vermeeren en Mohamed Amoura."

 

De trofee mee naar huis nemen als verdediger, het gebeurde de jongste decennia zelden.

 

"Je komt pas in aanmerking als de spitsen niet over het hele jaar actief waren. Sommigen waren één ronde goed, de tweede minder. Anderen hebben al een transfer gemaakt."

 

Al wil Staelens, zeker als hij terugdenkt aan zijn eigen succes, het collectief benadrukken. "Het is de verdienste van de volledige ploeg. Je kan als verdediger niet winnen als je in een slechte ploeg speelt."