Ga naar de inhoud

Fabio Van den Bossche geeft leidersplaats in omnium nog af en troost zich met brons

 za 13 januari 2024 21:22

Op het EK baanwielrennen heeft België zaterdag 3 medailles veroverd. Lotte Kopecky pakte met een fenomenaal nummer de Europese titel op zowel de puntenkoers als de afvalling. Fabio Van den Bossche werd 3e op het omnium.

Van den Bossche bekroont sterk omnium met brons

Wat een avond voor België op de piste in Apeldoorn!

 

Fabio Van den Bossche opende die avond met winst in de temporace en de afvalling van het omnium met een combinatie van slim én sterk koersen.

 

Daarmee lanceerde onze landgenoot zichzelf naar de koppositie van dat omnium na 3 onderdelen, nadat hij eerder al mooi 5e eindigde in de scratch 's middags.  

 

In de afsluitende puntenkoers kregen we een tactische koers te zien, waarin de favorieten elkaar controleerden. 

 

Een gecontroleerde puntenkoers, die wordt dan beslist in de sprints. En daar toonde Ethan Hayter zijn klasse door een reeks vijfpunters te scoren. 

 

Hij wipte op die manier nog over Van den Bossche naar de Europese titel in het omnium. Leeggereden kon de Belg zich niet meer mengen in de slotsprint.

 

Zo werd het een bronzen bekroning voor het sterke EK van de 23-jarige Van den Bossche.

Kopecky schrijft wielergeschiedenis

Eerder op de avond zorgde Lotte Kopecky al voor wielergeschiedenis door op 20 minuten tijd 2 keer goud te pakken. 

 

Ze controleerde de puntenkoers meesterlijk en om 19.55 uur mocht ze die Europese titel al op haar naar naam schrijven.

 

Even genieten, losrijden op de rollen en zich snel naar de start reppen van de afvalling, waar de andere rensters haar op stonden te wachten.

 

20.15 uur, en daar was al een 2e gouden medaille voor Kopecky. Superlatieven schoten te kort voor de ongeziene prestatie van onze landgenote.

Gerelateerd:
Reacties van de medaillewinnaars:
Belgen op 13 januari: 
discipline renners uitslag
500m tijdrit vrouwen: kwalificaties Julie Nicolaes out als 10e (34"757)
  Valerie Jenaer out als 12e (34"871)
puntenkoers vrouwen: finale Lotte Kopecky GOUD
afvalling vrouwen: finale Lotte Kopecky GOUD
omnium mannen Fabio Van den Bossche BRONS

EK baanwielrennen: zaterdag 13 januari

21:40

Bekijk de podiumceremonie met Van den Bossche

21:24

Zo houdt Van den Bossche dus toch een medaille over aan zijn omnium, na een lastige puntenkoers waar hij als leider aan begon na winst in de temporace en de afvalling. In het slotnummer kwam de klasse van Hayter vooral in de sprints bovendrijven. Dankzij meerdere vijfpunters schoot hij zichzelf naar de gouden medaille. 

21:23

Brons voor Fabio Van den Bossche in het omnium

21:22

Brons voor Van den Bossche!

Het vat was af in het slot bij Fabio Van den Bossche, die tevreden moet zijn met brons. In de eindsprint kon onze landgenoot niet meer scoren. Hayter pakt het goud door zijn hogere positie tegenover Larsen in de eindsprint. 

21:20

Hergroepering op 2 rondes van het einde onder impuls van Dorenbos! Alles kan nog in de slotsprint. 

21:19

Van den Bossche wil het goud en versnelt richting de 2 koplopers. Hayter en Larsen controleren onze landgenoot en weten dat de 2 aanvallers voor hen weg mogen blijven en de punten wegnemen. 

21:19

Wie de eindsprint wint, pakt hier het goud.

Renaat Schotte
21:18

Voorlaatste sprint

In het peloton sprinten ze om 2 en 1 punten, die naar Hayter en Larsen gaan. Zo komen zij in gelijke stand op 121 te staan. Van den Bossche heeft er 118. 

21:17

Dorenbos is de meest bedrijvige klant in het peloton met enkele speldenprikken. De Nederlander valt op 4 virtueel buiten de medailles. 

21:16

Hayter sprint weer raak

Nog 20 rondes en 2 sprints te gaan en Van den Bossche zakt naar brons. Hayter scoort weer 5 punten en komt een puntje boven de Belg te staan. Larsen leidt met 120, Hayter heeft er 199 en Van den Bossche 198. Spanning troef! 

21:15

Ook Oliveira ziet zijn kans schoon uit het twijfelende peloton en wil op zijn beurt een bonusronde en de leidersplaats pakken. 

21:14

Koppositie Larsen

In geen tijd heeft Larsen een bonusronde en 20 extra punten te pakken op het aarzelende peloton. Zo knalt hij over Van den Bossche naar de virtuele koppositie met 120 punten. 

21:12

Larsen ten aanval

De gevaarlijke Deen Larsen trekt ten aanval en pakt 5 punten in de sprint. Hij doet zelfs een gooi naar een bonusronde! 

21:12

Eens te meer rijdt Van den Bossche een gaatje op Dorenbos en Hayter met verve dicht. De sprint lijken belangrijk te worden in de medaillestrijd met nog 30 rondes te gaan. 

21:10

Bonusronde voor de aanvallers

De Portugees Oliveira doet de beste zaak door die bonusronde en springt naar 4, met 108 punten. Van den Bossche leidt nog steeds met 117 punten, Dorenbos en Hayter volgen op 111. 

21:09

Hayter legt Van den Bossche het vuur aan de schenen met een stevige versnelling. De leider blijft koel en controleert de koers in het peloton, terwijl de 3 vluchters de punten wegnemen in de sprint. 

21:08

Fabio Van den Bossche laat niemand vertrekken!

Renaat Schotte
21:08

Puntje voor Van den Bossche

117 punten heeft de Belg nu na een duur bevochten puntje. De 3 aanvallers zijn op weg om een ronde te pakken en daarachter woekert Van den Bossche met zijn krachten voor het laatste puntje.