Ga naar de inhoud

Andy 'The Beast' Baetens verscheurt zijn tegenstander in WK-finale darts in mythische Lakeside

 zo 10 december 2023 22:03

België is een wereldkampioen darts rijker. Andy Baetens stak in Frimley Green de wereldtitel op zak in de WDF-bond, dat is na het PDC de grootste bond in het darts. De Nederlander Chris Landman werd in een eenzijdige finale met 6-1 afgedroogd.

Even wat dartsgeschiedenis: jarenlang was de BDO-bond de maat van alle dingen in het darts, met het WK in de iconische Lakeside-zaal in Frimley Green als jaarlijkse parel aan de kroon.

Door de concurrentie van de meer populaire PDC-bond (Professional Darts Corporation) werd de BDO  (British Darts Organisation) beetje bij beetje naar de achtergrond verwezen, tot in 2020 de stekker er werd uitgetrokken.

De World Darts Federation (WDF) sprong in het gat en wierp zich op als natuurlijke opvolger van de BDO. Ook het Lakeside WK bleef zo overeind.

Het is in die WDF dat Andy Baetens dit seizoen zowat alles won wat er te winnen viel. In het gewone leven werkt Baetens in een supermarkt, maar met pijltjes in handen verandert hij in 'The Beast'.

Omdat hij sinds september geen wedstrijd meer had verloren, begon Baetens als superfavoriet aan het WK. Achtereenvolgens werden de Pool Bialecki, de Schot Stone, de Australiër Tata en de Zweed Nilsson opgerold om tot in de finale te geraken.

Hierin trof hij de Nederlander Chris Landman, die met Jelle Klaassen en Neil Duff 2 ex-wereldkampioenen had verorberd. Maar Baetens bleek van een ander kaliber.

Op geen enkel moment kon Landman Baetens bedreigen. Het duurde 7 legs voor hij voor het eerst kon winnen en enkel van 3-0 naar 3-1 kon hij ook een set winnen.

'The Beast' gaf zijn prooi niet meer af. In de laatste set pakte hij ook nog eens uit met een 124-finish, om het in de laatste leg af te maken met dubbel 20.

Baetens gooide zich languit voor het dartsbord. Hij is de eerste Belg die een wereldtitel darts behaalt bij de elite.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ik heb de voorbije 4 maanden elke dag 3 à 4 uur getraind.

Andy Baetens

Straks overstap naar de PDC?

Andy Baetens is, zoals bijna alle spelers op het WDF-circuit, geen profspeler. Toch trainde hij de voorbije maanden als een bezetene, met de wereldtitel als doel.

 

"Ik ben zó gelukkig", zegt de 34-jarige Oost-Vlaming. "Ik heb 3-4 maanden lang elke dag 3 à 4 uur getraind."

 

"Ik stond hier met heel veel vertrouwen. Ik wist dat mijn tegenstanders sterk voor de dag moesten komen om mij te kunnen verslaan."

 

Dat zelfvertrouwen neemt Baetens hopelijk ook mee naar de kwalificaties voor de PDC, begin januari. Op de zogenoemd Q School wil Baetens een tourkaart proberen te bemachtigen, om zo de stap hogerop te zetten naar het profniveau.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.