Ga naar de inhoud

Nieuw design van ballen verdeelt de golfwereld: "Spelers die op kracht slaan, verliezen hun troef"

 ma 4 december 2023 18:33

In de golfwereld staat een verandering op til die voor verdeling zorgt. De golfballen zullen in de toekomst minder ver gaan vliegen. Een groot nadeel voor spelers die de bal op kracht zo ver mogelijk pegelden. En ook voor de Vlaamse recreant? "Ik hoop dat zij met ballen mogen blijven spelen die vergevingsgezind zijn", zegt Marc Verneirt, woordvoerder van Golf Vlaanderen.

De "Golf Ball Rollback" beheerst de actualiteit in de golfwereld.

 

Concreet gaat het over een aanpassing van de huidige golfballen. Die werden steevast getest met een snelheid van 120 mijl per uur en mogen maximaal 317 yards vliegen. Dat komt overeen met 193 km per uur en maximaal 290 meter.

 

Voortaan mogen de ballen maximaal dezelfde afstand vliegen, maar wordt er 5 mijl per uur (of 8 km) harder geslagen door de robot. Een verandering in de samenstelling van de bal en wijzigingen in de kuiltjes moet daarvoor zorgen. 

 

"Voor de gemiddelde golfer zal dat weinig verschil maken", zegt Marc Verneirt. "Wel voor de profs die puur op kracht en minder op techniek spelen."

Gedoe bij profs, gevolgen bij amateurs?

De tendens dat krachtige golfers almaar vaker de volledige baan overstaken met één drive, zorgde voor nieuwe uitdagingen voor uitbaters van golfclubs. 

 

"Zo worden de banen te kort en moeten die aangepast worden. Terwijl het beter is om het materiaal te wijzigen", zegt de woordvoerder van Golf Vlaanderen. "Dat is minder kostelijk en minder ingrijpend voor milieu en omgeving."

 

Maar het zorgt wel voor onenigheid bij het kruim van de golfwereld.

 

"Er is heel wat discussie in het profcircuit. De spelers die op kracht slaan, zien dit niet graag gebeuren. Zij verliezen hun troef."

In het voetbal genieten mensen ook van iemand die een bal in een winkelhaak kan krullen. 

Marc Verneirt

Voor de technische golfers is het dan weer een zegen.

 

"Zij gaan het wel graag zien gebeuren. De bal gaat ook wat gevoeliger worden, waardoor die spelers meer een gebogen traject kunnen meegeven."

 

"Ik ben zeker voorstander voor een groter voordeel bij "ball shapers". In het voetbal genieten mensen ook van iemand die een bal in een winkelhaak kan krullen. Dat is in het golf niet anders. Nu was het voordeel voor de "long hitters" te groot."

 

Verneirt maakt zich dan ook sterk dat de verdeeldheid in de golfwereld wel snel zal gaan liggen. De profs? Die passen zich wel aan. Maar hoe zit dat voor de Vlaamse liefhebbers?

 

"Ik pleit ervoor dat de recreant mag blijven spelen met ballen die vergevingsgezind zijn. Dat die niet geweldig moet kunnen spelen om een mooie bal rechtdoor te slaan. Anders gaat ons dat toch wel wat plezier kosten", besluit hij.