Ga naar de inhoud

Ethiopiër Lemma wint marathon van Valencia met toptijd, geen olympische limiet voor Belgen

 zo 3 december 2023 13:06
" "
Sisay Lemma zegevierde in 2u01'48". Een concurrent erbij voor Bashir Abdi op de Spelen in Parijs.

De Ethiopiër Sisay Lemma heeft de Valencia Marathon op zijn naam geschreven in 2 uur, 1 minuut en 48 seconden. De 32-jarige Afrikaan wordt daarmee de op 3 na snelste marathonloper aller tijden. Van Belgische zijde flirtten Lahsene Bouchikhi en Amaury Paquet met de olympische limiet.

Sisays vorige recordtijd was 2u03'36" in 2019 in Berlijn, een tijd die hij deelde met Bashir Abdi in 2021 in Rotterdam, goed voor het Europese record. Daarmee deelden ze de 19e plaats op de ranking van snelste marathons.

Maar Sisay deed er in Spanje een heel stuk af. Valencia leent zich met zijn vlakke omloop tot snelle tijden. Sisay leek lang op weg naar het Ethiopische record van 2u01'41" van Kenenisa Bekele, maar dat hield met 7 seconden stand.

Bekele, 41 ondertussen, was trouwens zelf vierde vandaag in 2u04'19".

Bekele en Sisay moeten 2 Kenianen laten voorgaan in de alltime ranking: de nieuwste sensatie Kelvin Kiptum liep dit jaar in Chicago 2u00'35", Eliud Kipchoge haalde vorig jaar 2u01'09" in Berlijn.

Bouchikhi en Paquet komen seconden tekort voor OS-limiet

Om naar de Spelen in Parijs te mogen moesten Bouchikhi en Paquet onder de 2u08'09" van Michael Somers lopen. Daar zaten ze lange tijd voor op schema, maar uiteindelijk werd het net niet.

Bouchikhi was de beste Belg in 2u08'36", Paquet volgde 8 seconden later. Ze zijn nu de nummers 5 en 6 op de Belgische ranking aller tijden. Ook Simon Debognies waagde een poging, maar haalde de finish niet.

België mag 3 lopers uitsturen naar Parijs 2024: Abdi en Koen Naert waren eerder al sneller dan Michael Somers.