Ga naar de inhoud

Olympische Winterspelen glijden richting de Franse Alpen (2030) en Salt Lake City (2034)

 wo 29 november 2023 18:28

Het ziet ernaar uit dat Frankrijk 6 jaar na de Olympische Zomerspelen van Parijs ook de Olympische Winterspelen zal mogen organiseren. De Franse Alpen zijn voor het Internationaal Olympisch Comité de enige overgebleven gesprekspartner, Zwitserland en Zweden zijn afgevallen. Voor 2034 was het al een tijdje duidelijk dat de sneeuwbal richting Salt Lake City (VS) zou rollen.

Wat al bekend was: in 2026 zullen de Olympische Winterspelen in Cortina d'Ampezzo (en Milaan) plaatsvinden.

Sinds vandaag weten we dat de Winterspelen 4 jaar later nauwelijks 500 kilometer verderop zullen plaatsvinden. Zweden en Zwitserland hadden ook hun kandidatuur ingediend voor 2030, maar het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kondigde aan dat de Franse Alpen vanaf nu hun "enige gesprekspartner" zijn.

Het is opmerkelijk dat Frankrijk de toch aanzienlijke kosten voor de organisatie op zich wil nemen, nauwelijks 6 jaar na de Zomerspelen in Parijs. Zonder kink in de kabel worden het de 4e Winterspelen voor hen, na Chamonix (de allereerste editie ooit), Grenoble en Albertville.

Ook voor 2034 lijkt de teerling zonder onvoorziene omstandigheden geworpen. Salt Lake City mag, na 2002, voor de 2e keer in zijn geschiedenis het wintersportfeest organiseren.

Helemaal definitief is de beslissing nog niet. Eerst moeten alle IOC-leden in juli, aan de vooravond van de Zomerspelen, hun stem nog uitbrengen. Dat lijkt slechts een formaliteit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.