Ga naar de inhoud

Pistiers Jules en Hélène Hesters voor UCI Track Champions League: "Veel meer glitter and glamour"

 za 21 oktober 2023 13:45
Jules en Hélène Hesters staan dit weekend in Mallorca aan de start van de UCI Track Champions League.

Dit weekend gaat op Mallorca de derde editie van de UCI Track Champions League van start.  De relatief nieuwe baancompetitie laat de beste sprinters en duurspecialisten het in 5 manches tegen elkaar opnemen. Voor broer en zus Jules en Hélène Hesters "een hele eer om deel te mogen nemen."

Bij de voetbalfan doet de naam "Champions League" een belletje rinkelen, maar is de wielervariant te vergelijken met zijn populaire tegenhanger?

 

"Je kunt het wel degelijk vergelijken", legt Jules Hesters uit. "De UCI wil de top van het baanwielrennen samenbrengen in een korte en krachtige tv-uitzending, om op die manier de sport populairder te maken."

 

Het concept is simpel: de komende weken worden er 5 wedstrijden gereden op 4 verschillende locaties. De renners worden opgedeeld in een sprint- en een uithoudingscategorie. De sprinters nemen het tegen elkaar op in de sprint en de keirin, de duurspecialisten in de afvalkoers en de scratch.

 

Samen met de Belgen Tuur Dens en Nicky Degrendele worden Jules en Hélène Hesters ondersteund door de wielerbond. "Zij leveren ons het materieel en wij krijgen de vrijheid om mee te gaan."

Broer als bodyguard

"Het is toch wel een eer om te mogen deelnemen", aldus Jules en Hélène in koor. "Het is een evenement met veel aanzien, waarbij er voor de mannen en vrouwen een grote prijzenpot (€ 25.000) te winnen valt. Hogere bedragen dan we gewoon zijn in het baanwielrennen." 

 

Hélène Hesters is met haar 18 lentes jong een van de jongste deelneemsters. Is ze onder de indruk? "Het is vooral een eer om hier tussen de grote namen te staan. Het is echt een kans om veel bij te leren."

 

"Als je de piste betreedt, maakt alles indruk: het interieur, de mensen, de media ... Veel meer glitter and glamour dan bijvoorbeeld op het WK."

Ik ben een beetje haar bodyguard, hé.

Jules over Hélène Hesters

In het baancircus krijgt Hélène veel aandacht en dat merkt haar broer ook. "Haar Instagram is al meerdere keren ontploft, onder meer door berichtjes van collega's. Ik ben een beetje haar bodyguard, hé", lacht Jules. 

 

Maar ook sportief kan Hesters junior zich in de kijker rijden. "Als ze de grote namen kan volgen, zich goed positioneert en haar verstand gebruikt, kan ze hier ook effectief een mooi resultaat rijden", vult Jules aan.

 

Als grote broer zal Jules Hesters alvast het goede voorbeeld willen tonen. "We hebben heel goed getraind in Mallorca. De onderdelen liggen mij en ik hoop een goed algemeen klassement te rijden. Daar draait het uiteindelijk om."

Als alternatief voor zesdaagsen?

Op de planning van het duo staan de komende weken ook nog de zesdaagse van Rotterdam en het EK in Apeldoorn, maar schitteren willen Hélène en Jules vooral voor eigen volk in de Gentse zesdaagse.

 

"Ik verkies nog altijd een mooie zesdaagse boven de Champions League", aldus Jules. "De onderdelen duren hier maar een half uur, bij een zesdaagse moet je 4 uur op de fiets zitten en ben je geradbraakt." 

 

"De Champions League vormt zeker een meerwaarde voor de baansport, alleen is het programma nog niet uitgebreid genoeg."

 

Vanaf 14 november zijn broer en zus te bewonderen zijn in het Gentse 't Kuipke.