Ga naar de inhoud

Sjachtar ontbindt contract van speler die verdween in Antwerp, vader: "Hij zal veiliger zijn in Rusland"

 ma 23 oktober 2023 12:17
Rospoetko speelde 90 minuten mee met Sjachtar in de Youth League-match tegen Antwerp.

Ruim een week na Antwerp - Sjachtar Donetsk kwam er plots een mysterie naar boven. Een 19-jarige speler van de Oekraïners keerde namelijk niet mee terug naar zijn thuisland. Wat er met hem gebeurd is? De club had er het raden naar, maar besliste nu om het contract van Rospoetko te ontbinden. Ondertussen reageerde ook zijn vader.

Waar is Oleksandr Rospoetko?

Die vraag stelden ze zich lange tijd bij Sjachtar Donetsk. De talentvolle verdediger speelde twee weken geleden negentig minuten mee in de Youth League (de Champions League voor spelers onder 19 jaar) tegen Antwerp - een duel dat de bezoekers met 1-2 wonnen.

 

Enkele uren later zou ook de A-ploeg van Sjachtar triomferen op de Bosuil. Alleen maar lachende gezichten op het vliegtuig naar huis, dus.

 

Maar één iemand was op de luchthaven plots spoorloos bij het inchecken: Oleksandr Rospoetko.

 

"We kunnen bevestigen dat hij niet met ons terugkeerde naar Oekraïne", reageerde de club in een officiële reactie tegenover UA-football.

 

"De speler kreeg een boarding pass, gaf vervolgens zijn bagage af, maar daagde niet op bij het instappen. We weten niet waar hij naartoe gegaan is, we hebben geen informatie."

 

Ook de politie van Antwerpen wist niets over deze verdwijning.

Er waren geen aanwijzingen dat Rospoetko zou vluchten.

Sjachtar Donetsk

Extra vreemd: Rospoetko had naar verluidt net een akkoord gesloten over een nieuw langdurig contract bij de Oekraïense landskampioen.

In lokale media deden er verschillende (onbevestigde) theorieën de ronde. Het vaakst gehoord is dat Rospoetko, die uit een pro-Russisch gebied komt, het land ontvluchtte om asiel aan te vragen in Rusland.


Alle mannen boven 18 jaar - tenzij enkele uitzonderingen - mogen in principe Oekraïne niet verlaten door de oorlogssituatie.

 

Andere bronnen beweerden dan weer dat Rospoetko ontevreden was met zijn nieuwe overeenkomst.

Contract ontbonden

Vorige week reageerde de vader van Rospoetko voor het eerst op de verdwijning van zijn zoon.

 

"Voorlopig kan ik je de reden niet vertellen waarom Oleksandr wegliep van Shakhtar", klonk het mysterieus.

Momenteel moet je Oleksandr wel niet bij een ploeg verwachten.

Vader van Rospoetko

"Ik kan wel zeggen dat hij veiliger zal zijn in Rusland. Het klopt wel niet dat Oleksandr politiek asiel wil, hij zal gewoon een paspoort aanvragen. Momenteel moet je Oleksandr wel niet bij een ploeg verwachten. Hij is erg moe van alles en rust uit."


Sjachtar besliste maandag om de overeenkomst van Rospoetko officieel te verbreken.

 

"Omdat hij weigerde terug te keren en zijn contractuele verplichtingen niet vervulde", luidt het communiqué.

Gerelateerd: