Ga naar de inhoud

Volley Vlaanderen rolt "cruciaal" actieplan uit na pijnlijke audit, samenwerking met directeur De Dobbeleer versneld gestopt

 di 19 september 2023 21:03
" "
Directeur Geert De Dobbeleer moet gaan en nog sneller dan eerst gezegd.

Ondanks het succesvolle EK voor vrouwen in eigen land davert de Vlaamse volleybalwereld op zijn grondvesten. Volley Vlaanderen rolt een "cruciaal stappenplan" uit om de federatie financieel en structureel weer op de rails te krijgen, nadat een audit diverse pijnpunten blootgelegd had. De samenwerking met directeur Geert De Dobbeleer wordt volledig en versneld beëindigd.

De afgelopen 2 jaar werden 3 nieuwe bestuurders aangesteld bij Volley Vlaanderen, onder wie een nieuwe financieel beheerder. Het bestuursorgaan liet vanwege onduidelijkheden in de boekhouding de financiële en structurele werking van de vleugel doorlichten.

"Volley Vlaanderen realiseerde de afgelopen jaren mooie projecten en kan terugblikken op een groeiend ledenaantal en een succesvolle topsportevolutie", stelde bestuurder Paul Lagae in een persbericht.

"Maar de rapporten legden ook heel wat pijnpunten bloot die de continuïteit bemoeilijken en de investeringsmogelijkheden beperken. Uit de analyses kwamen verschillende aandachtspunten om de vzw structureel en financieel weer op de rails te krijgen. Dat is nodig, want momenteel staat het water aan de lippen."

Het water staat momenteel aan de lippen.

Bestuurder Paul Lagae

Het bestuursorgaan van de federatie stelde naar aanleiding van de audit in samenspraak met Sport Vlaanderen een actieplan op, waarvan in juni al het management en het personeel op de hoogte werd gebracht.

Dat plan omvat een strakke focus op de uitgaven en inkomsten uit alle activiteiten en heeft als doel een doorstart te kunnen maken als gezonde vereniging.

Verschillende acties werden intussen al geconcretiseerd en zo snel mogelijk doorgevoerd. Vandaag gaf het bestuursorgaan een brede update daarover tijdens een personeelsvergadering.

"We vragen iedereen maximaal te besparen, de buitenlandse stages van de jeugdteams werden afgelast, er worden geen extra personen meegestuurd naar buitenlandse wedstrijden en er werd een kredietlijn geopend om de komende periode te overbruggen", beschreef bestuurder Johan Van Riet.

Het actieplan gaat ver en diep. De federatie laat weten dat ook de bevoegdheid, werking en een meer diverse samenstelling van het bestuursorgaan, algemene vergadering, commissies en raden wordt bekeken.

"De Dobbeleer versneld weg door vertrouwensbreuk"

"Wegens de moeilijke financiële context besliste de federatie ook om de samenwerking met Geert De Dobbeleer, zowel via de vennootschap As@p Management als via detachering, volledig stop te zetten", klinkt het verder.

Twee weken geleden besliste het bestuursorgaan al om het contract met de vennootschap As@p Management, waarmee De Dobbeleer verbonden is, op te zeggen.

Maar vandaag hakte het bestuur de knoop door om alle samenwerking vervroegd stop te zetten wegens de vertrouwensbreuk die de voorbije periode ontstond. Het bestuursorgaan zal zo snel mogelijk een vervanger aanstellen.

Begin september raakte bekend dat een aantal medewerkers en de raad van bestuur van de volleybalfederatie niet meer op dezelfde lijn zaten. De medewerkers legden zelfs het werk neer om de volgens hun "ongegronde" stopzetting van de samenwerking met As@p Management aan te klagen.

De sportfederatie wil het vertrouwen herstellen en indien nodig een bemiddelaar aanstellen om de verdere gesprekken met het personeel in constructieve banen te leiden. Er zal structureel overleg plaatsvinden om de vorderingen en de relatie te bespreken.

"Onze federatie zit in zwaar weer", kreeg bestuurder Peter Vanspeybroeck het laatste woord: "Er moeten zware inspanningen worden geleverd. We hebben begrip voor de spanningen die dat met zich meebrengt."

"De punten uit de audit zijn verwerkt in een uitgebreid stappenplan dat tweewekelijks wordt opgevolgd. We willen absoluut deze huidige negatieve situatie snel omdraaien en hopen daarvoor op een constructieve samenwerking. Dat is in het belang van onze clubs en spelers."

De federatie bekijkt om een bemiddelaar aan te stellen om de verdere gesprekken met het personeel in constructieve banen te leiden.

Gerelateerd: