Ga naar de inhoud

Levende legende Annemiek van Vleuten heeft haar laatste koers gereden: "Voel me een geluksvogel"

 zo 10 september 2023 18:15
Annemiek van Vleuten hing haar fiets aan de haak na de laatste etappe van de Simac Ladies Tour.
Annemiek van Vleuten hing haar fiets aan de haak na de laatste etappe van de Simac Ladies Tour.

De imposante wielercarrière van Annemiek van Vleuten zit er sinds vandaag op. De Nederlandse klasbak heeft met de laatste etappe in de Simac Ladies Tour meteen ook haar laatste koers gereden. "Het wielrennen heeft me veel gebracht, ook als persoon", vertelde de 40-jarige renster aan de NOS.

Het peloton deelde geen cadeautjes uit aan Annemiek van Vleuten tijdens haar allerlaatste koers. De tweevoudige wereldkampioene op de weg miste zondag de slag in de slotrit van de Simac Ladies Tour.

 

"Ik had meer gefocust moeten zijn. Daar had ik bij moeten zitten. Daarvan heb ik toch even zitten balen. Dat heb ik dus nog steeds", glimlachte Van Vleuten na afloop bij de NOS.

 

"In de laatste ronde heb ik wel lekker zitten genieten en alles goed in me opgenomen. Het was wel heel speciaal met al die mensen hier", aldus Van Vleuten, die zelfs de tijd nam om te zwaaien naar de toeschouwers.

"Als je in die groep zit, kun je daar wel de tijd voor nemen", lacht ze. "Het voelde wel heel goed om hier mijn laatste wedstrijd te hebben, in mijn trainingsgebied. Ik wil ook iedereen bedanken die de moeite genomen heeft om vandaag naar hier te komen."

Het is iets heel onverwachts wat op mijn pad gekomen is en ik voel me een geluksvogel dat ik dit allemaal heb mogen meemaken.

Annemiek van Vleuten

Van Vleuten neemt afscheid met een verbluffend palmares. Op haar erelijst prijken onder meer 4 wereldtitels, olympisch goud, eindzeges in de 3 grote rondes en tal van overwinningen in de grote klassiekers. Hoe kijkt zij terug op haar wielercarrière?

 

"Het is iets heel onverwachts wat op mijn pad gekomen is en ik voel me een geluksvogel dat ik dit allemaal heb mogen meemaken", klinkt het. "Hoge pieken en diepe dalen, maar onder aan de streep heeft het me veel gebracht, ook als persoon."

 

"Het zijn veel mooie titels, ervaringen en mooie herinneringen. Daar zal ik de komende jaren nog wel even aan terugdenken."

Ik ben er mee onderdeel van geweest dat wielrennen nu aantrekkelijker is en meer op tv komt. Het beroep profwielrenster bestond nog niet toen ik begon, nu wel.

Annemiek van Vleuten

Wat laat Van Vleuten achter? "Toch een peloton dat op een veel hoger niveau aan het strijden is. Dat is mooi."

 

"Er wordt attractiever en op hoger niveau gekoerst. Ik ben er mee onderdeel van geweest dat wielrennen aantrekkelijker geworden is en meer op tv komt. Het beroep profwielrenster bestond nog niet toen ik begon, nu wel."

 

"Wat ik het meest ga missen? De voorbereiding op een koers. Jezelf vastbijten in een groot doel. Toch komen er ook veel mooie dingen voor terug. Ik heb ook veel moeten laten, dus daar kijk ik ook wel naar uit."

 

"Ik ga rustig de tijd nemen om te bepalen wat ik nu echt wil gaan doen. Je gaat me niet in de volgauto zien, maar vast en zeker wel ergens in de sport."

simac ladies tour
        winnaar leider
05/09 proloog Ede - Ede 2,4 km Kool Kool
06/09 rit 1 Gennep - Gennep 139,1 km Balsamo Kool
07/09 rit 2 Leuven - Leuven 7,1 km (ITT) Kopecky Kopecky
08/09 rit 3 Emmeloord - Lelystad 148,9 km Kool Kopecky
09/09 rit 4 Valkenburg - Valkenburg 131,6 km Kopecky Kopecky
10/09 rit 5 Arnhem - Arnhem 150,3 km Wiebes Kopecky
Gerelateerd: