Ga naar de inhoud

Een overzicht van de dolle Duivelse mercato: bijna helft van huidige selectie ruilde van club

 za 2 september 2023 09:53

Lukaku, Doku, Lavia, De Ketelaere, Openda ... De Rode Duivels waren opnieuw  alomtegenwoordig op de transfermarkt deze zomermercato. Zo verhuisden 13 internationals van club. Bent u helemaal dolgedraaid op de Duivelse transfercarrousel? Geen zorgen. Hieronder een overzicht.

De telefoon van Domenico Tedesco moet deze zomer roodgloeiend gestaan hebben.

 

Een klein jaar voor het EK verhuisden opnieuw 13 van zijn Rode Duivels van club. Zo zal 41% van de meest recente nationale selectie met een gloednieuw trainingspakje op het basecamp in Tubeke aankomen.

 

Neem er even pen en papier bij. Kunt u alle getransfereerde Duivels en hun nieuwe club in onderstaande selectie benoemen? 


Zo ja, proficiat.
Zo niet, geven we u onder de tweet een overzicht. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nieuwe generatie is hot

Waar er vorige mercato nog heel wat ouwe getrouwen een nieuw nest opzochten, was vooral de nieuwe generatie Rode Duivels opgejaagd wild in Europa (en omstreken).

 

Die jacht naar Belgisch briljant kende vooral zijn kookpunt in de Premier League. Romeo Lavia trok voor 62 miljoen naar Chelsea en Jeremy Doku maakte voor 60 miljoen een spraakmakende transfer naar Manchester City.

 

Ze scharen zich zo - op plek 7 en 8 - samen in de top 10 duurste U23-transfers. Enkel Engeland doet met Jude Bellingham en Cole Palmer even goed.

Doku in het (opwarming)shirt van City.

Maar daar bleef het niet bij.

 

Ook Charles De Ketelaere bevrijdde zichzelf met een transfer naar Atalanta, Mike Trésor trok op het laatste nippertje naar Burnley, Loïs Openda gaat zijn scorend vermogen testen bij RB Leipzig en Dodi Lukebakio ruilde de Duitse tweedeklasser Hertha Berlijn om voor een avontuur bij het Spaanse Sevilla.

 

"We hebben opnieuw weelde", zag ook voetbalanalist Filip Joos. "Veel van onze jongeren barsten van het talent en hebben onder Tedesco ook de kans gekregen om dat te tonen."

 

Verder versierden Alexis Saelemaekers en diens vervanger Olivier Deman op het laatste nippertje ook nog een transfer. Saelemaekers ruilde AC Milan voor Bologna, Deman wuift de Jupiler Pro League uit voor Werder Bremen.

We zijn Nederland voorbijgestoken.

Filip Joos

Het doorselecteren van de bondscoach loont, duidelijk. "Er is alvast minder stilstand in de doorgroei van onze internationals. Zo heb ik het gevoel dat we Nederland op dat vlak voorbijgestoken zijn. We hebben op het eerste gezicht meer gewilde talenten momenteel."

 

"Dat is fantastisch nieuws voor onze nationale ploeg."

 

Daarnaast bleven ook Arthur Theate, Zeno Debast, Hugo Siquet en Johan Bakayoko allerminst onbesproken. Die laatste mocht voor een slordige 40 miljoen naar Brentford, maar bleef zelf trouw aan PSV - waar hij Champions League mag spelen.

Wissel van de wacht?

Het lijkt op de definitieve wissel van de wacht bij de Rode Duivels. Vele jonkies maakten hun droomtransfer, terwijl de oudere generatie vaak noodgedwongen van kamp moesten wisselen.

 

Zo waren Youri Tielemans en Timothy Castagne in de Engelse tweede klasse verzeild geraakt met Leicester. Het duo vond respectievelijk bij Aston Villa en Fulham opnieuw de voeling met de Premier League.  Ook Thomas Kaminski ging van Blackburn naar promovendus Luton om in de eerste divisie werkzaam te zijn.

 

Voor Romelu Lukaku was de overstap naar AS Roma ook een noodzakelijke move. Op een geheel andere manier, weliswaar. De aanvalsleider van de Rode Duivels was na een wekenlange transfersaga persona non grata geworden in Milaan (en Turijn), bij Chelsea wou hij zelf niet meer spelen. In Roma werd hij dan weer keizerlijk onthaald.

 

En tot slot gebeurde ook het onvermijdelijke: een duivel naar Saudi-Arabië. Yannick Carrasco is de eerste actieve Belgische international die naar de woestijn - bij Al-Shabab - trekt.

Speler Out In Transfersom
1. Roméo Lavia Southampton Chelsea €62 miljoen
2. Jeremy Doku Rennes Manchester City €60 miljoen
3. Loïs Openda Lens RB Leipzig €38,5 miljoen
4. Timothy Castagne Leicester Fulham €13 miljoen
5. Dodi Lukebakio Hertha Sevilla €10 miljoen
6. Olivier Deman Cercle Brugge Werder Bremen €4 miljoen
7. Thomas Kaminski Blackburn Luton €2,9 miljoen
8. Romelu Lukaku Chelsea AS Roma Huur
9. Youri Tielemans Leicester Aston Villa Transfervrij
10. Charles De Ketelaere AC Milan Atalanta Huur
11. Alexis Saelemaekers AC Milan Bologna Huur
12. Mike Trésor Genk Burnley Huur
13. Yannick Carrasco Atlético Madrid Al-Shabab ?

Ter info: Ook Albert Sambi Lokonga versierde een transfer naar Luton, maar de ex-Anderlecht-middenvelder is voorlopig van het Duivelse voorplan verdwenen. Net als Divock Origi, die van Milan in Nottingham belandde.

Gerelateerd: