Ga naar de inhoud

Rusland en Wit-Rusland zijn niet uitgenodigd voor de Olympische Spelen in Parijs

 do 13 juli 2023 20:17
Het IOC heeft nog geen officiële knoop doorgehakt.

203 landen hebben een uitnodiging gekregen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor de Spelen van Parijs, maar bij Rusland en Wit-Rusland kwam de postbode niet langs. Dat wil nog niet zeggen dat er geen Russische en Wit-Russische atleten in actie zullen komen in Parijs.

Het IOC stuurt ruim een jaar voor de start van de Olympische Spelen traditioneel een uitnodiging naar alle nationale olympische comités. Rusland en Wit-Rusland werden niet uitgenodigd vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook Guatemala kreeg geen uitnodiging, omdat het geschorst is.

 

Toch wil dat niet zeggen dat er geen Russische en Wit-Russische atleten in actie zullen komen in Parijs. Het IOC pleit ervoor om individuele atleten toe te laten, maar verschillende internationale sportbonden steunen dat voorstel niet.

 

Onder meer in het tennis zijn Russische en Wit-Russische spelers weer welkom onder neutrale vlag, maar onder meer de atletiekbond ligt dwars.

 

De deadline voor deelname aan de Spelen ligt normaal gezien op 26 juli, maar het is onduidelijk of het IOC tegen dan de knoop durft door te hakken.

Gerelateerd: