Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

"Het WK wordt het enige rechtstreekse duel tussen de Grote Zes"

 ma 24 april 2023 21:15
Pogacar en Evenepoel voor de start van Luik-Bastenaken-Luik.

Het was een voorjaar om duimen en vingers bij af te likken. Als man van statistieken en weetjes, moet je dat niet vertellen aan Jonas Creteur (Knack). Al miste het voorjaarsdiner ondanks al dat lekkers ook enkele "amuse gueules".

Wat zijn we verwend de afgelopen weken. Een Tour-winnaar die de Ronde van Vlaanderen wint. Een Belgische wereldkampioen die zichzelf opvolgt in Luik-Bastenaken-Luik en de wereldkampioen veldrijden die op machtige wijze Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix op zijn erelijst zette.

 

Telkens kwam de winnaar van de vier (voorjaars)wielermonumenten solo over de finish. Dat was geleden van 1983, zocht Jonas Creteur op.

 

Met een gemiddelde snelheid van 43,666 kilometer per uur was 2023 ook het snelste voorjaar ooit.

 

De enige kanttekening bij Luik-Bastenaken-Luik was voor veel wielerfans het uitvallen van Tadej Pogacar. Niet omdat het iets afdoet aan de zege van Evenepoel. Wel omdat iedereen uitkeek naar het duel tussen Evenepoel en Pogacar.

 

En ook omdat het een duel op het scherpst van de snee tussen Jonas Vingegaard en Pogacar in de Tour deze zomer onzeker maakt.


"Als we al mogen spreken van een minpunt in het voorjaar, dan moeten we zeggen dat het het aantal duels tussen "de Grote Zes" beperkt was", zegt Jonas Creteur in De Tribune.

 

De Grote Zes, dat zijn: Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Jonas Vingegaard. 

"We hebben in Luik het duel tussen Evenepoel en Pogacar gemist en ook het duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel in Parijs-Roubaix had nog mooier kunnen zijn zonder de lekke band van Wout van Aert."


"Van Aert, Van der Poel en Pogacar hebben maar drie keer tegen elkaar gereden: in Milaan-Sanremo, E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen."

 
"Pogacar en Vingegaard hebben enkel de degens gekruist in Parijs-Nice en Pogacar en Roglic hebben nog niet tegen elkaar gereden. Roglic en Evenepoel hebben elkaar enkel bekampt in de Ronde van Catalonië."

 

"We spreken momenteel over "de Grote Zes" in het wielrennen, maar zo heel veel hebben zij niet tegen elkaar gereden."


"De enige koers die de Grote Zes dit jaar allemaal tegen elkaar zullen rijden, zal (zonder ongelukken) het WK zijn. Laat ons hopen, want je weet nooit wat er nog in de Tour gebeurt."

 

"Maar laat me duidelijk zijn, dat doet niets af aan de prestatie van Evenepoel in Luik."

 

Volgende maand kijken twee van de Grote Zes elkaar alvast drie weken lang elke dag in de ogen tijdens de Ronde van Italië. Als de Ronde van Catalonië een generale repetitie daarvoor was, dan belooft het duel tussen Evenepoel en Roglic in Italië vuurwerk op te leveren.