Ga naar de inhoud

Wimbledon wil tennissers uit Rusland en Wit-Rusland weer toelaten als "neutrale atleten"

 vr 31 maart 2023 13:26
Wimbledon
Wimbledon vindt dit jaar plaats van 3 juli tot en met 16 juli.

Tennissers uit Rusland en Wit-Rusland zullen dit jaar opnieuw kunnen deelnemen aan Wimbledon. De organisatie van het grandslamtoernooi laat weten dat Russen en Wit-Russen welkom zijn als neutrale atleet. In Oekraïne zijn ze niet opgezet met het nieuws.

Na de Russische invasie vorig jaar besloot Wimbledon om tennissers uit Rusland en Wit-Rusland te weren. Door die maatregel waren er vorig jaar ook geen rankingpunten te verdienen op het 3e grandslamtoernooi van het seizoen.

 

Nu heeft de organisatie besloten om zich wat soepeler op te stellen. Russische en Wit-Russische tennissers kunnen deelnemen als ze onder neutrale vlag spelen.

 

Spelers of speelsters die de Russische oorlog in Oekraïne steunen of gefinancierd worden door de Russische of Wit-Russische overheid, zijn nog steeds niet welkom in Londen.

 

Het besluit van Wimbledon komt enkele dagen nadat het Internationaal Olympisch Comité IOC geadviseerd had om sporters uit de twee landen opnieuw toe te laten als neutrale atleten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Goed nieuws voor toppers als Medvedev en Sabalenka

De beslissing is goed nieuws voor heel wat toppers uit het circuit. Bij de mannen heeft Rusland met Daniil Medvedev, Andrej Roebljov en Karen Chatsjanov 3 spelers in de top 20 van de wereld.


Bij de vrouwen is de Wit-Russische Aryna Sabalenka de nummer 2 van de wereld. Haar landgenote Victoria Azarenka is de nummer 16 op de WTA-lijst. 


Rusland telt met Daria Kasatkina, Veronika Koedermetova, Ljoedmila Samsonova en Jekaterina Alexandrova 4 speelsters in de top 20.

Aryna Sabalenka
De Wit-Russische tennisster Aryna Sabalenka won begin dit jaar de Australian Open.

Oekraïne vraagt om visums te weigeren

In Oekraïne zijn ze niet opgezet met het nieuws uit Wimbledon. Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba vraagt aan de Britten om de spelers en speelsters visums te weigeren.

 

"Wimbledon heeft beslist om de partners in crime te ontvangen. Dat is immoreel", klinkt het.