Waarom Roeselare na 3-0-overwinning nog niet zeker is van eindwinst in de CEV Cup: zo werkt het puntensysteem

do 30 maart 2023 14:44
Roeselare is ook na een 3-0 overwinning nog niet zeker van eindwinst.

Knack Roeselare won woensdag dan wel op briljante wijze de heenmatch in de finale van de CEV Cup, toch is de buit nog niet binnen. Door het puntensysteem dat de Europese competitie hanteert, is er nog 1 doemscenario mogelijk. Alle mogelijke scenario's kan u hieronder lezen:

1. Roeselare wint de terugwedstrijd

Het duidelijkste scenario komt er logischerwijs bij winst van Roeselare. Dan verdient het minstens 2 punten, wat het totaal op 5 zou brengen. Modena blijft dan achter met maximaal 1 punt.

2. Roeselare verliest met 3-2

Bij een 3-2-nederlaag pakt de West-Vlaamse ploeg 1 punt, wat het totaal op 4 zou brengen.

Modena schrijft er dan 2 punten bij, wat onvoldoende is om Roeselare voorbij te steken. 4-2 is dan de eindscore, wat zou betekenen dat Knack de CEV Cup in de lucht mag steken.

3. Roeselare verliest met 3-1 of 3-0

Ook dan kan Knack zich nog tot kampioen kronen, maar dan zal de spanning zeker stijgen in Sporthal Schiervelde.

Want bij een 3-1- of 3-0-nederlaag verdient Roeselare geen punten. Modena krijgt er dan wel 3 bij, wat het totaal op 3-3 zou brengen.

Verovert Roeselare woensdag in eigen huis de CEV Cup?

golden set

Bij een gelijkspel na 2 wedstrijden, volgt er steeds een golden set in het volleybal. Die wordt meteen na het einde van de terugwedstrijd gespeeld.

De golden set is vergelijkbaar met een tiebreak in het tennis. Het is een allesbeslissende set tot 15 punten, waarbij de winnaar minimaal 2 punten voorsprong moet hebben.

In de halve finales speelde Roeselare al eens een golden set. Ook toen had het de tegenstander in de heenwedstrijd met 3-0 verslagen, maar in Piacenza verloor het nadien met dezelfde cijfers.

Roeselare rechtte echter de rug in de golden set en won die uiteindelijk met 15-12.

De Belgische topploeg kan woensdag dus met vertrouwen de Golden Set aanvatten, al zal het dat scenario koste wat kost willen vermijden.