Ga naar de inhoud

"Roeselare moet echt top zijn en van onderschatting zal nu totaal geen sprake zijn"

 di 28 maart 2023 20:03

Roeselare staat voor een week waarin het geschiedenis kan schrijven. Woensdagavond speelt het in Modena zijn heenmatch in de finale van de CEV Cup. "Het zou mij ten zeerste verbazen mocht het eenrichtingsverkeer van de Italianen worden", blikt ex-coach Dominique Baeyens vooruit. 

Roeselare is vandaag naar Italië afgezakt waar het morgenavond Modena bekampt in het eerste luik van de finale van de CEV Cup (live te bekijken vanaf 20.25 u op Ketnet).

 

"Ik heb al gezegd dat ik de kansen op fiftyfifty schat", zegt ex-Roeselare-coach Dominique Baeyens, "maar dat werd me niet door iedereen bij Roeselare in dank afgenomen."

 

En toch blijft Baeyens bij zijn standpunt. "Ik heb nog extra wedstrijden van Modena bekeken en ik vind hen niet sterker dan Piacenza (de tegenstander in de halve finales). Qua individueel talent vind ik hen zelfs iets minder."

 

"Waarschijnlijk is het ook een beter team, want ze staan boven Piacenza gerangschikt. Maar Roeselare heeft wel een nadeel tegenover de vorige ronde: van onderschatting zal nu geen sprake zijn."

 

"In Roeselare hebben sommige spelers van Piacenza zich laten vangen, daar moeten we eerlijk in zijn. Dat zal nu totaal niet gebeuren."

"Met elke uitslag in Italië valt er een week later nog iets te doen"

Dominique Baeyens beschrijft Roeselare als "een solide en moeilijk te bespelen blok" met een spelverdeler (Stijn D'Hulst) op "Europees topniveau". "Er zijn geen zwakke plekken en tactisch zijn ze vaak sterker."

 

Roeselare speelt de return volgende week in eigen huis: "Met elke uitslag in Italië valt er daarna dus nog iets te doen. Het slechtste scenario - 3-0 morgen - betekent dat een 3-1 in Roeselare volstaat voor een golden set."

 

"Daar mag je niet op gokken, maar het is belangrijk. De beker zal dan ook in de zaal staan: voor veel spelers is het once in a lifetime."

 

"Dat moet je boven jezelf uitstijgen. Alles staat of valt met één gegeven: Roeselare moet echt top zijn. Als ze onder dat niveau gaan, dan maken ze geen kans."

Leg de verhouding op 51-49. Dan zijn ze bij Roeselare ook tevreden met de rol van underdog.

Dominique Baeyens

Is een stunt morgen mogelijk? "Winnen wordt heel moeilijk, maar als je twee sets pakt, is dat al een stunt."

 

"Het zou mij dus ten zeerste verbazen mocht het woensdag eenrichtingsverkeer van de Italianen worden."

 

"Leg de verhouding op 51-49. Dan zijn ze bij Roeselare ook tevreden met de rol van underdog."

 

Baeyens won zelf 21 jaar geleden met Roeselare een Europese beker. Hij krijgt dus mogelijk een opvolger.

 

"Dat geeft gemengde gevoelens", geeft hij toe. "Ik ben er eerlijk in, maar ik gun het hen van harte. Vooral voor het Belgische volleybal zou het een ongelofelijke opkikker zijn."