Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Doe mee met de wielermanager 2024!
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De sterren voor Gent-Wevelgem: Belgisch onderonsje, geen sterren voor titelverdediger

 za 25 maart 2023 23:35

2 dagen na het spektakel in Harelbeke moeten de renners hun windscherm afstoffen voor Gent-Wevelgem. Wout van Aert en Jasper Philipsen steken er volgens de Sporza-jury bovenuit. In uittredend winnaar Biniam Girmay is er weinig vertrouwen.

***

Bij afwezigheid van die andere 2 hoofdrolspelers uit de E3 prijkt Wout van Aert helemaal bovenaan het favorietenlijstje van onze Sporza-jury.

 

Ook Jasper Philipsen kreeg van bijna alle juryleden 3 sterren achter zijn naam. Zijn straffe stoot in de Classic Brugge-De Panne zit daar sowieso voor iets tussen.

**

Een trede lager staat oud-winnaar Mads Pedersen. In de E3 was hij in de finale niet meer in de eerste groepjes te bespeuren. Maar dat was vorig jaar ook het geval en toen parkeerde hij zich 2 dagen later in de top 10 van Gent-Wevelgem.

 

Als Wout van Aert liever een ploegmaat dan zichzelf ziet winnen, is Christophe Laporte volgens onze jury de beste optie. De Fransman greep vorig jaar in Wevelgem net naast een eerste zege in een klassieker.

 

Na een kanonstart is het Lotto-goudklompje Arnaud De Lie wat van de voorposten verdwenen. Staat hij in Flanders Fields weer op?

*

In Milaan-Sanremo was Filippo Ganna de enige die kon wedijveren met de Grote Drie. De werelduurrecordhouder droomt luidop van Parijs-Roubaix, maar kan met zijn hardrijderscapaciteiten ook zomaar solo aankomen in Wevelgem.

 

Bij Alpecin-Deceuninck baden ze in de klassiekers in een weelde. Søren Kragh Andersen blinkt van superconditie en is in elke klassieker waarin hij start een kanshebber.

 

Olav Kooij is dan weer de 3e troefkaart van Jumbo-Visma. In een groepssprint beschikt hij met Van Aert en Laporte over een luxueuze trein.

 

1 ster is er ook voor Belgisch kampioen Tim Merlier, die het eergevoel van Patrick Lefevere in zijn thuiskoers kan redden.

 

Stefan Küng haalde als 10e naam ons lijstje. Ziet de sympathieke Zwitser zijn regelmaat eindelijk verzilverd met een gouden plak?

Dark horses

Oud-winnaars zoals Alexander Kristoff en Biniam Girmay haalden net niet genoeg sterren om onze shortlist te halen.

 

Sep Vanmarcke voert het lijstje dark horses aan. Andere potentiële verrassingen zijn Andrea Pasqualon, Anthony Turgis, Gianni Vermeersch, Bert Van LerbergheTim Wellens en nog een oud-winnaar: Peter Sagan.