Wielrenners die voor of tijdens het seizoen een toertje gaan lopen is al enkele jaren een trend. Wat zijn de voordelen? En zijn er ook risico's aan verbonden? "Ik pleit er al langer voor dat renners al op jonge leeftijd gaan lopen", zegt sportarts Tom Teulingkx.
Daags na zijn 3e plek in Milaan-Sanremo liep Wout van Aert 10 kilometer in 45 minuten.
Maar is lopen wel goed voor wielrenners?
"Vroeger werd lopen des duivels aanzien. We mochten als renner absoluut niet gaan lopen", vertelt Tom Boonen in Wielerclub Wattage.
"Maar de laatste 2,5 jaar van mijn carrière maakte ik toch regelmatig een looptochtje. Meestal 1 à 2 dagen na een wedstrijd."
Waarom liep Boonen zo graag? "Na het lopen had ik het gevoel dat mijn lichaam weer goed stond. Dus ik begrijp maar al te goed dat Wout daags na Milaan-Sanremo is gaan lopen."
3 redenen waarom lopen goed is voor wielrenners
1) tegengaan van botontkalking
Sportarts Tom Teulingkx pleit er al lang voor dat wielrenners op jeugdige leeftijd gaan lopen.
Waarom? "Omdat wielrennen een sport is waarbij je je gewrichten niet belast. Daardoor maken renners meer kans om osteoporose (botontkalking) te krijgen."
"Bovendien verhuizen renners van de fiets naar de zetel omdat ze hun benen zoveel mogelijk rust willen gunnen. Ze wandelen dus amper."
Af en toe lopen is dus de ideale remedie om botontkalking tegen te gaan. "Want lopen is wel een gewrichtsbelastende sport."
2) preventie van blessures
Lopen heeft nog meer voordelen voor renners. "Als je fietst, train je maar een beperkt aantal spiergroepen", zegt Teulingkx.
"Daardoor hebben renners minder flexibele spieren, wat op zijn beurt dan weer kan leiden tot blessures."
Ook hier kunnen looptochtjes wonderen doen. "Bij het lopen spreek je meer verschillende spiergroepen aan dan bij het fietsen. Dat leidt tot soepelere spieren en minder blessures."
3) betere recuperatie
"Bij het lopen train je de hart-longmachine op een wat intensievere manier", snijdt Teulingkx een laatste voordeel aan.
"Je gaat gemakkelijker naar hogere hartslagen, die je op de fiets niet altijd kan bereiken. Op die manier bouw je een buffer op."
Wat is het positieve gevolg? "Wanneer je dan weer gaat fietsen, heb je het gevoel dat je beter recupereert in de wedstrijd."
Maar lopen is niet zonder risico
Teulingkx benadrukt dat niet elke renner als een wildeman moet beginnen te lopen.
"Lopen is een sport waarbij je snel een blessure oploopt. Zware looptrainingen (zoals die van Van Aert) zijn niet voor iedereen weggelegd en al zeker niet voor beginnende lopers."
De looptrainingen kunnen ook de time management van de renners op de proef stellen. "Renners hebben al een druk fietsschema. Soms is het moeilijk om nog tijd te vinden om te lopen."