Ga naar de inhoud

UEFA opent officieel onderzoek naar scheidsrechtersschandaal rond Barcelona

 do 23 maart 2023 14:04
" "
Tussen 2001 en 2018 zou Barcelona miljoenen euro's hebben betaald aan een scheidsrechtersbaas.

De Europese voetbalbond UEFA gaat zelf ook een onderzoek instellen naar mogelijke omkoping bij FC Barcelona. Het Openbaar Ministerie in Spanje klaagde de club begin deze maand aan in wat de zaak-Negreira of Barça-gate is gaan heten.

Barcelona zou tussen 2001 en 2018 meer dan 7 miljoen euro hebben betaald aan een bedrijf dat eigendom is van José Maria Enriquez Negreira, de voormalige vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie.

Spaanse media suggereren dat Barcelona zo probeerde om invloed te hebben op scheidsrechterszaken.

De ethische commissie van de UEFA zal de zaak nu ook onderzoeken. De Europese bond heeft inspecteurs aangewezen die moeten vaststellen of Barcelona in de zaak-Negreira de regels van de UEFA heeft overtreden.

"De reputatie van het voetbal staat op het spel", zei voorzitter Javier Tebas van de Spaanse competitie La Liga onlangs. "Ik schaam me. We hebben geen goede uitleg gehoord van Barcelona."

Voorzitter Joan Laporta ontkent de beschuldigingen van omkoping, wat dan eventueel zou gebeurd zijn onder zijn voorgangers. Volgens Laporta is het pure laster en een poging "het logo te bezoedelen" van de club die dit seizoen in Spanje afkoerst op de landstitel.

Real Madrid, de grote rivaal van Barcelona, heeft zich als "gedupeerde partij" aangesloten bij de aanklacht van het OM. Justitie heeft de zaak in handen gelegd van de afdeling die is gespecialiseerd in corruptiebestrijding.

Gerelateerd: