Na glucosemeter wacht al nieuwe revolutie in de koers: "Realtime lactaatmeter wordt echte gamechanger"

  De glucosemeter is verboden in competitie.

  De glucosemeter was deze week trending door de diskwalificatie van Kristen Faulkner in de Strade Bianche. Jan Bakelants vertelde in Wielerclub Wattage over een ander snufje dat op komst is: de realtime lactaatmeter. "Een interessante ontwikkeling."

  De Amerikaanse Kristen Faulkner speelde haar 3e plaats in de Strade Bianche kwijt omdat ze tijdens de koers een glucosemeter droeg. Dat is verboden volgens de regels van de UCI.

   

  In Wielerclub Wattage gingen ze dieper in op het thema. "Ik ben gefascineerd door nieuwe technologieën en heb de glucosemeter ook zelf gebruikt op training", vertelt Jan Bakelants.

   

  "De meter bestaat uit een naaldje van 8 millimeter met sensor. Het kan de bloedsuikerconcentratie meten in het vocht dat tussen je cellen zweeft."

   

  Maar de glucosemeter leverde Bakelants niet meteen een voordeel op. "Ik kreeg een overload aan data en het is momenteel nog onduidelijk hoe je die data allemaal moet interpreteren."

  Ik ben gefascineerd door nieuwe technologieën.

  Jan Bakelants

  Bakelants, vaak bijzonder scherp voor de UCI, toont begrip voor het verbod van de glucosemeter in koers.

   

  "De renner zou de data kunnen doorstreamen naar de volgauto, waar een expert die data kan interpreteren, zoals dat in de Formule 1 gebeurt. Zo zou de renner dan advies kunnen krijgen. Maar daar zijn we nog niet aan toe."

  De Amerikaanse Kirsten Faulkner reed de Strade Bianche met een glucosemeter onder haar mouw.

  "Er wordt gewerkt aan een realtime lactaatmeter"

  Maar er is meer dan enkel de glucosemeter. Volgens Bakelants is er een ander interessant snufje op komst: de realtime lactaatmeter.

   

  "Dat zou een echte gamechanger zijn", vertelt Bakelants enthousiast.

   

  "Nu rijden de renners op wattage, het idee daarachter is om in een bepaalde lactaatzone te trainen."

   

  "Maar met een realtime lactaatmeter zou je op het moment zelf weten in welke mate je aan het verzuren bent."

   

  Wanneer zou die baanbrekende meter op de markt komen? "Ik heb het prototype nog niet gezien, maar ze zijn er wel mee bezig", besluit Bakelants.

  Beluister hier de volledige podcast

  Of bekijk de aflevering op VRT MAX

  Wielerclub Wattage

  Geen Tom Boonen in de derde aflevering van Wielerclub Wattage. Hij is na de rel over Colnago naar veiliger oorden gevlucht. Mark Uytterhoeven is zijn vervanger en zorgt samen met Ruben Van Gucht, Jan Bakelants en Dirk De Wolf voor meer nieuwe inzichten (lactaat is beter dan glucose, Van Aert en Pogacar rijden weg op de Cipressa en Merlier wint het WK niet) én straffe verhalen (Bakelants is een mecanicien, Uytterhoeven een superdaler en De Wolf dan toch geen trainingsbeest).
  vr 03 maart 2023 66 min