Ga naar de inhoud

Nans Peters wint Trofeo Laigueglia na straffe solo in hondenweer

 wo 1 maart 2023 16:40
" "
Nans Peters reed 30 km alleen door regen en wind in de 60e editie van de Italiaanse openingskoers.

De Fransman Nans Peters heeft de openingskoers in Italië op zijn naam geschreven. De 60e Trofeo Laigueglia werd een compleet verzopen editie, de 28-jarige AG2R-Citroën-renner rondde een solo van 30 km succesvol af. Zijn ploegmaat Andrea Vendrame maakte er een een-tweetje van. De Italiaan Alessandro Covi was derde.

Wie aan mooi weer en Italië denkt, kwam bedrogen uit. De weergoden teisterden het peloton, wat de 2.600 hoogtemeters nog wat extra zwaar maakte.

Zeven renners schoven mee in de vroege vlucht, onder wie Dimitri Peyskens. UAE, vorig jaar goed voor het hele podium in Laigueglia, controleerde het peloton.

Op 60 km van de finish werd Peyskens als laatste vluchter ingerekend, waarna zich een spannende finale ontspon. Benoît Cosnefroy opende de debatten en trok in de lokale ronden door in de afdaling van de Colla Micheri, samen met Lorenzo Rota.

In het peloton gingen heel wat renners tegen de grond in de natte afdaling. Vooraan nam Rota afstand, omdat hij sneller daalde én Cosnefroy letterlijk wegviel. Toch kwam het weer tot een hergroepering met een 10-tal.

AG2R-Citroën toonde het meeste initiatief:  na Cosnefroy versnelde Nans Peters. Hij nam een minuut en bleef uit de greep van een handvol achtervolgers, waar Vendrame de spurt won.

De ploegmaat van Greg Van Avermaet en Oliver Naesen is geen veelwinnaar, maar hij wint wel mooie koersen. Dit is zijn derde zege en eerste eendagskoers. Maar met een rit in de Tour van 2020 en de Giro van 2019 mag hij niet klagen.

Peters is nog maar de tweede Fransman die de Italiaanse 1.Pro-koers kan winnen. Enkel Pascal Chanteur deed het hem voor in 1998. Hij volgt Jan Polanc op op de erelijst.

Top 10
1. Nans Peters (Fra) 201 km in 5u08'28"
2. Andrea Vendrame (Ita) op 46"
3. Alessandro Covi (Ita) z.t.
4. Lorenzo Rota (Ita)  
5. Clément Champoussin (Fra)  
6. Romain Grégoire (Fra)  
7.  Jefferson Alexander Cepeda (Col) 50"
8. Benoît Cosnefroy (Fra) 1'33'
9. Diego Ulissi (Ita) 1'46"
10. Georg Zimmermann (Dui) 1'55"
17. Sylvain Moniquet 3'17"
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.