Ga naar de inhoud

"Totaal onverantwoord": basketbalvrouwen Mechelen moeten match zonder belang in Turks risicogebied spelen

 ma 27 februari 2023 19:29
De vrouwen van Kangoeroes Mechelen moeten woensdag in de Euroleague verplicht spelen tegen het Turkse Mersin.

Geen medeleven bij de internationale basketbalfederatie. De vrouwen van Kangoeroes Mechelen moeten woensdag in de Euroleague verplicht spelen tegen het Turkse Mersin. Dat ligt nochtans op een halfuur van het zwaar getroffen Adana en krijgt een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken. Daardoor zijn de speelsters zelfs niet verzekerd. "Ethisch totaal onverantwoord", aldus voorzitter Luc Katra. Maar als ze niet opdagen, moeten ze een boete van 25.000 euro betalen.

Een overbodige laatste groepsmatch bezorgt Kangoeroes Mechelen kopzorgen.  Door de zware aardbeving in Turkije zijn alle sportwedstrijden sowieso bijzaak geworden, maar zeker als die dichtbij het rampgebied moeten doorgaan.

 

Dat is in deze het geval - Mersin ligt op 60 kilometer van de zwaar getroffen provincie Adana. En dus nam Mechelen-voorzitter Katra meteen na de aardbevingen contact op met FIBA, de internationale basketfederatie, om hun standpunt te horen.

 

Hij ging ervan uit dat de instantie zou oordelen dat het onverantwoord was om de wedstrijd in Mersin te laten doorgaan. 

 

Vrijdag volgde het onverwachte antwoord: de FIBA beweert dat er geen wettelijke verplichting is om de wedstrijd te verplaatsen of uit te stellen, omdat Mersin - volgens hun inschatting - ver genoeg buiten het rampgebied ligt.

8 uur op de bus en niet verzekerd

Een bizarre beslissing, zeker omdat het over een overbodige wedstrijd gaat. Mechelen is sowieso uitgeschakeld.

Toch worden ze verplicht om de match tegen Mersin af te werken, anders wacht een heftige boete van 25.000 euro. Een bedrag dat de club simpelweg niet kan betalen. 

Dat is volgens Katra onaanvaardbaar. De voorzitter heeft een eigendom in Mersin en kent de regio goed. Hij heeft dagelijks contact met mensen ter plaatse die hen de afreis sterk afraden.

 

"Ze hebben mij verteld om daar weg te blijven", aldus Katra. "Alle mensen van het zwaar getroffene Hatay zijn naar daar afgereisd. De ziekenhuizen liggen overvol en de stad wordt overrompeld."

Wij moeten spelen op 60 km van een plaats waar duizenden mensen onder het puin liggen. Dat is onbegrijpelijk.

Luc Katra

Het valt de voorzitter van Mechelen dan ook zwaar dat FIBA haar standpunt niet wil herzien.

 

"Wij moeten spelen op 60 km van een plaats waar duizenden mensen onder het puin liggen. Waar zovele families getroffen zijn en iedereen lijdt. Dat is onbegrijpelijk."

De basketbalploeg kreeg van FIBA de optie om vanuit een andere, en veiligere luchthaven dan Adana naar Mersin te gaan. Dan zouden de Kangoeroes wel 8 uur op de bus moeten zitten. Dat is voor hen niet haalbaar. 

 

Om het hele verhaal nog straffer te maken: de ploeg kreeg ook al te horen dat ze tijdens hun reis niet verzekerd zullen zijn. Aangezien ze naar een onveilig gebied afreizen, komt de verzekeringsmaatschappij niet tussen.

Zo kort mogelijk in rampgebied

Het valt op hoe hardnekkig de FIBA zich opstelt in de hele zaak.

In het laatste aanschrijven van FIBA aan Mechelen klonk het zelfs droog dat ook tijdens de coronacrisis wedstrijden doorgingen. 

 

"Een antwoord waar ik het heel moeilijk mee heb", zucht Katra.  

Vandaag neemt de FIBA contact op met de Turkse federatie en de lokale autoriteiten om hun standpunten te kennen. Voor Mechelen komt dat echter te laat, want zij hebben hun vliegtuigtickets - tegen wil en dank - al besteld.

 

Morgen stapt de hele ploeg het vliegtuig op om 's avonds laat in Turkije te arriveren. Voor hun eigen veiligheid keren ze meteen na de wedstrijd huiswaarts.

 

"Want we willen zo kort mogelijk in het rampgebied blijven", besluit Katra.