Ga naar de inhoud

Eersteprovincialer Hoegaarden: "Voorstander van systeem als men zwart geld bestraft met degradatie"

 di 14 februari 2023 20:55
Siegi Hendrick, sportief verantwoordelijke bij SC Out-Hoegaarden.

Het financiële kader voor het amateurvoetbal kwam voor eersteprovincialer SC Out-Hoegaarden niet als een schok, want daar doen ze "met het hand op het hart" al alles in het wit. Maar gaan de nieuwe regels ook andere ploegen overtuigen om hun voorbeeld te volgen? "De vraag is: hoe gaat men overtredingen bestraffen?"

Een enveloppe met tekengeld onder tafel? Met het nieuwe financiële kader voor het amateurvoetbal moet dat voorgoed verleden tijd zijn.

 

Bij eersteprovincialer SC Out-Hoegaarden is er geen zwart geld te vinden. "De perceptie rond het provinciaal voetbal is keiverkeerd", benadrukt sportief verantwoordelijke Siegi Hendrickx.

 

"Er wordt gezegd dat spelers met hun verdiensten huizen kunnen zetten. Dan moeten ze toch al heel lang voetballen en het zal ook geen al te groot huis zijn", zegt hij.

 

Bij Hoegaarden is de A-kern verlieslatend, maar de jeugdwerking houdt de boekhouding in balans. "Met het hand op het hart: alles is hier officieel", aldus Hendrickx.

 

"Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om te onderhandelen. Als je met spelers spreekt die van een andere club komen waar wel nog onder tafel wordt betaald bijvoorbeeld."

Er wordt gezegd dat spelers met hun verdiensten huizen kunnen zetten. Dan moeten ze toch al heel lang voetballen en het zal ook geen al te groot huis zijn.

Siegi Hendrickx, SC Out-Hoegaarden

De nieuwe regels moeten het speelveld gelijk maken. Maar zal het zwart geld voorgoed uit het amateurvoetbal verdwijnen? Hendrickx heeft er zelf zijn twijfels bij.

 

"Waarom zou een speler nu van de ene naar de andere club overstappen, als alles toch gelijk is? Misschien zal er daarom net een zwartgeld-circuit gecreëerd worden."

 

"En dan is het de vraag hoe men overtredingen wil bestraffen... Als men goed bestraft - met degradatie of het stamnummer opdoeken - dan zijn we voorstander."

 

"Maar hoe gaat men dat controleren? Voetbal Vlaanderen gaat het niet doen en laat het over aan de belastingsdiensten en de RSZ. Dat valt dus af te wachten."

 

Nand De Klerck, de voorzitter van Voetbal Vlaanderen, denkt dat het clubbestuurders toch zal afschrikken. "Er zijn zeer zware sancties mogelijk", bevestigt hij. "Ik zou daar als bestuurder 's nachts toch van wakker liggen."

Gerelateerd: