Ga naar de inhoud

UEFA is hoofdverantwoordelijke voor chaos bij Champions League-finale in Parijs

 ma 13 februari 2023 21:16
Vele fans van Liverpool stonden lang te schuiven aan het Stade de France.

De chaos met supporters in aanloop naar de Champions League-finale van mei vorig jaar in het Stade de France in Parijs is in de eerste plaats de fout van de Europese voetbalbond. Dat stelt een onafhankelijke groep experten die in opdracht van UEFA de incidenten heeft onderzocht.

"De groep kwam tot de conclusie dat de UEFA de eerste verantwoordelijkheid draagt voor de fouten, die bijna tot een fatale catastrofe hebben geleid", stellen de onderzoekers, die onder meer het gebruik van traangas en pepperspray door de ordediensten aanklagen. "Daarvoor is geen plaats in een voetbalfeest", klinkt het.    

 

In het rapport worden ook de Franse voetbalbond en de politiediensten met de vinger gewezen, maar vooral de UEFA wordt geviseerd. "De UEFA speelde een centrale rol in de organisatie van het evenement en had moeten superviseren en bijdragen aan de veiligheidsmaatregelen", staat er nog te lezen.   

 

In aanloop naar de finale tussen het Engelse Liverpool en het Spaanse Real Madrid kwamen duizenden supporters van de Reds vast te zitten voor het stadion, omdat er massaal veel vervalste tickets op de markt waren aangeboden. 

 

De fans geraakten geblokkeerd ter hoogte van de draaiende toegangspoortjes, wat verdere opstoppingen veroorzaakte. Sommige fans trachtten over gesloten stadionpoorten en hekken te kruipen en de politie zette onder meer traangas in. Er werden ook tientallen arrestaties uitgevoerd.   

 

De aftrap van de finale werd uitgesteld om zoveel mogelijk fans met een ticket binnen te krijgen. Real won het duel uiteindelijk met 0-1 dankzij een goal van Vinicius en een ijzersterke Thibaut Courtois in doel.

Gerelateerd: