Ga naar de inhoud

Promotor blaast Super League nieuw leven in met 10-puntenplan

 do 9 februari 2023 12:05
" "
Juventus is samen met Real en Barcelona overgebleven van de originele initiatiefnemers.

De promotor van de Super League blijft niet bij de pakken zitten om een alternatieve Europese clubcompetitie op poten te zetten. A22 Sports Management heeft na uitgebreide consultatie bij tal van clubs en stakeholders een 10-puntenplan klaar waarmee het het omstreden project nieuw leven wil inblazen. De officiële belangenvereniging van Europese clubs (ECA) heeft het project meteen neergesabeld.

"Onze Europese voetbalcompetitie zou een open competitie met 60 tot 80 ploegen moeten zijn, onderverdeeld in verschillende afdelingen, waarin de inkomsten doorheen een piramidestructuur worden verdeeld", stelt CEO Bernd Reichart van A22.

In het nieuwe plan zijn er geen vaste deelnemers, maar verdienen ploegen hun plaats op basis van prestaties in nationale competities. Elk team zou verzekerd zijn van minstens 14 Europese wedstrijden.

Hij voerde naar eigen zeggen een 50-tal gesprekken. Namen of details wil hij niet geven. "We stellen vandaag onze voorlopige resultaten voor van een eerste dialoogronde, die eerlijk, direct en constructief was", luidt het in een communiqué.

"Uit de constante feedback haalden we 10 principes, die het kaderwerk moeten vormen voor een nieuwe Europese clubcompetitie. Die moet de ambitie hebben de meest opwindende sportgebeurtenis ter wereld te zijn."

Een Europese voetbalcompetitie moet open zijn, gebaseerd op sportieve verdiensten, met 60 tot 80 clubs in meerdere afdelingen en met minimaal 14 gegarandeerde duels per club.

Bernd Reichart, CEO A22

"Het merendeel van onze gesprekspartners vindt dat de basis van het Europese voetbal bedreigd wordt en dat het tijd is voor verandering."

Zowat 2 jaar geleden ontvouwden 12 topclubs, waarbij 6 uit de Premier League, hun plannen voor een Super League. De nieuw op te richten competitie zou een rechtstreekse concurrent worden voor de Champions League van de UEFA, maar na massaal protest van supporters, clubs en federaties trokken 9 van de 12 ploegen zich na amper 2 dagen terug.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin verklaarde het project al meermaals "dood", maar onder de vleugels van A22 willen de initiatiefnemers een nieuwe adem vinden.

Intussen gaat de strijd tussen de Super League en de Europese voetbalbond verder in de rechtbank. Het Europese Hof van Justitie moet zich de komende weken uitspreken over de vraag of eventuele sancties van de UEFA verenigbaar zijn met het mededingingsrecht van de EU.

Reichart: "Het is ons doel om een duurzaam sportproject voor minstens de 27 EU-lidstaten voor te stellen, zodra we het vonnis krijgen. De noden zijn bekend, er is actie nodig ten voordele van de fans, de spelers en de clubs."

Bij de 10 punten zitten onder meer ook aspecten als verhoogde competitiviteit, financiële duurzaamheid en fanbeleving.

ECA schiet aangepast project af: "Gerecycleerd idee dat verworpen is"

De European Club Association (ECA) is helemaal niet onder de indruk van het 10 punten-plan. 

 

"Dit is gewoon weer een bewust verdraaide en misleidende poging om de constructieve werkzaamheden te destabiliseren, die momenteel plaatsvinden tussen de echte stakeholders om vooruitgang te boeken in het algemeen belang van het Europese voetbal", klinkt het fors.

 

Volgens de organisatie die voetbalclubs in Europa vertegenwoordigt leeft A22 in een "alternatieve werkelijkheid". "In de echte wereld is dit gerecycleerde idee echter al in 2019 voorgesteld, besproken en duidelijk verworpen door alle stakeholders."

 

"Als enige door de FIFA en de UEFA erkende organisatie die de clubs op Europees en internationaal niveau vertegenwoordigt, en het enige orgaan waarbij clubs echt vertegenwoordigd zijn in hun besluitvorming, herhaalt de ECA zijn langdurige verzet tegen de Super League en elk afsplitsingsproject."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: