Ga naar de inhoud

Flanders Classics: "Veldrijden in New York? Niet lopen voor we kunnen stappen"

 ma 6 februari 2023 21:45
De UCI droomt van een veldrit in New York.

Internationalisering! Het is een buzzwoord dat in het veldrijden elk jaar terugkeert. Na een meer dan geslaagd WK in Hoogerheide gonsde het al snel opnieuw van een internationaal gerucht. Trekt de wereldbeker binnenkort naar New York? "Er is uit veel hoeken interesse, maar..." nuanceerde Tomas Van Den Spiegel als CEO van organisator Flanders Classics in De Tribune.

Trekt de veldritcaravaan van Benidorm en Val di Sole naar Londen of München binnenkort? Het klinkt als een avontuurlijke roadtrip door Europa. 

 

Als het van UCI-directeur Peter Van Den Abeele afhangt, wordt het binnenkort realiteit. Meer zelfs, hij zou graag de oceaan oversteken naar Amerika.


Na het WK veldrijden in Hoogerheide zei Van Den Abeele in de studio van Sporza dat Londen of München in de toekomst mogelijke bestemmingen zijn voor de wereldbeker. En met New York wordt volgens Van Den Abeele zelfs al onderhandeld.


Bij Flanders Classics, dat voor de UCI de wereldbeker organiseert, stond de telefoon meteen roodgloeiend. Veldrijden in Central Park?

 
"Ik heb veel telefoons gekregen over het New York-verhaal en het klopt dat er uit vele hoeken interesse is (voor wereldbekermanches), maar ik denk dat we eerst moeten consolideren wat we hebben", nuanceerde de CEO van Flanders Classics, Tomas Van Den Spiegel, in De Tribune.

Laat ons eerst tonen dat de nieuwe verhalen van dit seizoen geen toevalstreffers waren.

CEO Flanders Classics - Tomas Van Den Spiegel

"We hadden dit jaar al een aantal nieuwe verhalen in de cross, zoals de veldritten in Benidorm, Dublin en Maasmechelen. Laat ons eerst tonen dat die geen toevalstreffers waren. Daarna kunnen we nog uitbreiden." 

 

"Niet willen lopen voor we kunnen stappen."

 

Ten laatste op 24 februari wordt de nieuwe kalender voor de wereldbeker in het veldrijden bekendgemaakt. "Er zullen niet heel veel verrassingen op staan", zei Van Den Spiegel.

 

De UCI droomt internationaal, maar voor de organisatie speelt een praktische realiteit. Internationalisering van het veldrijden wordt tegengehouden door het lokale succes van de cross in België. 

 

"We moeten met heel veel partijen samenwerken", herhaalde de CEO van Flanders Classics. "Omdat zowat iedere gemeente of stad in ons land zijn eigen veldrit wil hebben, zit de kalender heel vol en is het moeilijk om je als (buitenlandse) wereldbekercross te onderscheiden van alle lokale crossen hier."

 

New York is voor sommige mensen misschien het centrum van de wereld.  "Maar het economische centrum van de cross ligt nog altijd in België", zei Van Den Spiegel.